Betöltés
loading

Már nem divat szerelemből házasodni?

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon sincs ez másképp: 2016-os KSH statisztika szerint nálunk a nők átlagosan 29,7 évesen, míg a férfiak 32,5 évesen nősülnek. Ez pedig befolyásolja a párválasztás szempontjait is. Míg fiatalabb korban sokszor a fellángoló szerelem miatt rohannak oltár elé a párok, 30 éves kor felett a többség már megtapasztalja, az őrült szerelem idővel bizony véget ér.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Ezzel kapcsolatban vizsgálódott a Merrill Edge – a Bank of America Merrill Lynch brókercége – is, amikor a 20 000-250 000 dollár értékű befektetési eszközzel (részvény, kötvény, készpénz, nyugdíj-megtakarítás stb.) rendelkező 18-40-eseket kérdezték arról, milyen szempontok szerint választanak párt maguknak.

Kiderült, 56%-uk számára a partner kiválasztásakor fontosabb az anyagi biztonság, mint az, hogy fülig szerelmesek legyenek egymásba. Ebben a tekintetben a nemek „anyagiasságában” nincs jelentős különbség: a férfiak 54, míg a nők 57%-a elsősorban nem a szívére hallgat élete párjának kiválasztásakor. Egyedül az úgynevezett Z generáció (az 1996 és 2010 között születettek) tagjai lógnak ki a sorból a kutatás szerint, náluk 54%-kal még a szerelem győzött, de ez a fiatalságuknak tudható be valószínűleg.

Az észérvek előtérbe kerülésének legfontosabb oka az lehet, hogy az egyedülállók közül sokan érzik bizonytalannak pénzügyi helyzetüket, még akkor is, ha egyébként viszonylag magas jövedelemmel rendelkeznek. 30 ezer dollár éves jövedelem alatt a megkérdezettek 47%-a nem érzi magát biztonságban, a 30-75 ezer dollárt keresőknél még mindig 40% ez az arány, de az igazán meglepő az, hogy a 75 ezer dollár felett is 21%-uk nyilatkozott ugyanígy.

Abby Rodman bostoni pszichoterapeuta szerint a bizonytalanság legfőbb oka az időskori elszegényedéstől való félelem. Ebben a helyzetben sokan vélik úgy, hogy a megfelelő házasság megoldást jelenthet számukra. A szakember szerint a gondolatmenet érthető, hiszen az élet költséges, a lakhatás drága, egy gyerek felnevelése sok pénzbe kerül, ezért vonzó a megfelelő házassággal elérhető nagyobb anyagi biztonság. (Ha megnéznéd, hogy mennyit kell félretenned azért, hogy nyugdíjas korodra összegyűljön az általad megcélzott összeg, próbáld ki a Bankmonitor Nyugdíj-megtakarítás Kalkulátorát.)

Persze ahhoz, hogy a házasságban nagyobb biztonságban érezhesse magát az ember, fontos jól választania. A match.com társkereső oldal felmérése a párválasztás érdekes aspektusára világít rá: az idős, korszerűtlen mobiltelefont használóknak szerintük 56%-kal kisebb az esélye randevúzni, mint egy új mobil tulajdonosának. A helyzet természetesen ennél összetettebb, de az eredmény azért tanulságos.

Van azonban még egy csavar. A Kaliforniai Chapman Egyetem 28 ezer férfi és nő megkérdezésén alapuló felmérése szerint a magas jövedelmű férfiak előnyben részesítik a karcsú hölgyeket, míg a jól kereső nők számára a stabil, állandó jövedelemmel rendelkező férfiak a vonzóbbak.

A legszebb az egészben viszont az, hogy a magas jövedelem egyáltalán nem garancia a hosszú házasságra. Legalábbis az atlantai Emory Egyetem 3000 pár bevonásával készült kutatása szerint minél többe kerül egy esküvő, annál valószínűbb a válás: a 20 ezer dollárnál drágább nászok esetében 46%-kal haladja meg az átlagot. Pedig az 20 ezer dollár nem is olyan hatalmas összeg, az USA Today összefoglalója szerint ugyanis már most is 25 ezer dollárba kerül egy átlagos amerikai esküvő.

Korábban már írtunk arról, hogy Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad! Próbáld ki a Nyugdíj-megtakarítás Kalkulátorunkat is, hogy megtudd, melyik a számodra a előnyösebb nyugdíjcélú megtakarítási forma!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Forintban, vagy euróban tartsuk a pénzünket?

Napjaink egyik legaktuálisabb kérdése, miután a koronavírus járvány elhozta számunka a 370 forintos euró árfolyamot is. Bemutatjuk az elérhető legjobb ajánlatot forintban és euróban is. Megvizsgáljuk, hogy milyen tanulságokat hordoz...

Mennyi megtakarítása van egy átlagos magyar családnak?

A koronavírus hatására szerte a világban erősen megugrott a háztartások megtakarítási rátája: az Amerikai Egyesült Államokban például soha nem látott rekordot ért el, de Európa-szerte is hasonló jelenség volt megfigyelhető....

Milyen nyugdíjcélú megtakarítást válasszak?

A fejlett világ társadalmainak elöregedésével a nyugdíjrendszerek már egyre kevésbé lesznek képesek ellátni a feladatukat, és ilyen környezetben jelentősen megnövekszik a nyugdíjcélú megtakarítások jelentősége. A magyar állam több olyan konstrukciót...

Blogajánló
 • alapblog Globalizált termelés

  A “fogyasszunk csak helyit” romantikus mozgalma nem hogy nem menti meg a földet, de a hatékonyság, mint fő szempont, kizárásával az élelmiszertermelésből, csak nagyobb földterület... The post Globalizált termelés appeared first on alapblog.