Betöltés

Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad

szerző: Singer Zoltán
2018-08-24

Sokan nem is gondolnak arra, hogy az állami nyugdíj évtizedek alatt egyre kevesebb lehet. Vannak megoldások, melyekkel az állam szeretné ösztönözni a nyugdíjcélra történő megtakarítást. Az ilyen lehetőségek kiaknázásával visszakaphatjuk adóforintjaink egy részét az államtól. Miért ne élnénk a lehetőséggel? Mik a buktatói, és mit nyerhetünk vele?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

A nyugdíjcélra megtakarítani szándékozókat három megtakarítási formával segíti az állam. Mindegyiknél a személyi jövedelemadónkból kaphatunk vissza pénzt, mely segíti a jobb hozamok elérését, ezáltal a nyugdíj megtakarításunk növekedését.

1., Önkéntes nyugdíjpénztári számla

Az első és a leginkább elterjedt az önkéntes nyugdíjpénztári számla. Ennél előre meghatározott portfóliók közül választhatunk, melyet elsősorban a nyugdíjba vonulásunkig hátralévő idő és kockázatviselési képességünk alapján érdemes eldöntenünk. A portfóliókat befektetési szakemberek állítják össze.

Évente a számlára befizetett összeg 20 százalékáról, de legfeljebb 150 000 forintról rendelkezhetünk az adóbevallásunk keretében. Ezt a pénzt a nyugdíjpénztári számlánkra (egy megjelölt önkéntes pénztári számlánkra, lehet egészség- és önsegélyező pénztár is) kapjuk vissza az adóbevallás benyújtását követő 30. napon.

2., Nyugdíj-előtakarékossági számla

A második a hozzáértők megoldása, a nyugdíj-előtakarékossági számla. Ez egy speciális értékpapírszámla, melyre az Európai Gazdasági Térség államainak értékpapírjait vehetjük meg. Az osztalékadót meg kell fizetni az osztalékok után, de a kamatadó és az árfolyam-nyereség adó alól mentesülünk.

Évente a számlára befizetett összeg 20 százalékáról, de legfeljebb 100 000 forintról (a nyugdíjkorhatárt 2020 előtt elérők esetén legfeljebb 130 000 forintról) rendelkezhetünk az adóbevallásunkban. Ezt a pénzt a nyugdíj-előtakarékossági számlánkra kapjuk vissza az adóbevallás benyújtását követő 30. napon.

3., Nyugdíjbiztosítás

A harmadik lehetőség a nyugdíjbiztosítás. Úgynevezett befektetési egységekbe (tulajdonképpen befektetési alapokba) teszik a pénzünk megtakarítási részét. A pénzünk másik része a biztosítás díjaira, a befektetés költségeire megy el. Ezért ez a legdrágább nyugdíjcélú megtakarítás.

Évente a biztosításra befizetett összeg 20 százalékáról, de legfeljebb 130 000 forintról rendelkezhetünk az adóbevallásunkban. Ezt a pénzt a nyugdíjbiztosításunkra kapjuk vissza az adóbevallás benyújtását követő 30. napon.

Nézd meg a Bankmonitor nyugdíj kalkulátorát, hogy minél több nyugdíjad lehessen!

A cikk a kalkulátor alatt folytatódik!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az okosok megoldása

Bizony sokan nem tudják, hogy az önkéntes pénztári számlák egymás között átalakíthatók. Ilyen módon, ha önkéntes egészség- és önsegélyező pénztári számlán takarítunk meg, a számlánkat bármikor átalakíthatjuk önkéntes nyugdíjpénztári számlává.

Ha olyan tervünk van, hogy viszonylag kockázatmentesen szeretnénk hozamot szerezni, akkor jó hírünk van. Nem kell portfóliókba tenni pénzünket, de a pénztár befekteti a pénzt, és a hozamokat negyedévente jóváírják a számlánkon (a negyedéves hozamok azonban esetenként lehetnek negatívak is, ez a befektetések időszakos átértékelési veszteségéből adódhat).

A befizetések után 20 százalékos, de legfeljebb 150 000 forintos adórendelkezés illet meg minket. A nagyobb hozam elérése miatt dönthetünk úgy, hogy a pénzünket 2 évre lekötjük, mellyel a lekötések összegének 10 százalékát kitevő adórendelkezésre leszünk jogosultak. Az adót az adóhatóság az adóbevallásunkban megjelölt önkéntes pénztári számlára az adóbevallást követő 30. napon utalja át.

A legfontosabb: az önkéntes egészség- és önsegélyező pénztári számlán lévő pénzt a megjelölt célokra időközben felhasználhatjuk, míg a nyugdíjba vonulásunkkor átalakíthatjuk nyugdíjpénztári számlává, és a pénzt így egy összegben kivehetjük.

A nyugdíjcélú megtakarítás veszélyei

 • Idő előtt szeretnénk hozzáférni a pénzünkhöz
  • Adófizetési kötelezettségünk keletkezhet
 • A szabályozási környezet esetleges változásai
  • A törvények évtizedek alatt akár többször is változhatnak

10 Hozzászólás

 1. toth ferenc

  1974 óta dolgozom az a nyugdij jár nekem minden hogyan nem lophatják el.

  1. okoska

   Az állami nyugdíj nem garancia semmire sem. Az hogy neked mi jár és mióta dolgozol, az sem garancia semmire. Ha kevés járulékot fizetsz, a nyugdíjad is kevés lesz.

 2. dr.Hámori Éva

  Hasznosak az efféle összeállítások, azonban nem jut el azokhoz, akiknek nincs internetjük. Legalább a VIII. osztályban, és a középiskolákban kellene tanítani ezeket a megoldásokat, számpéldával, életszerűen.

 3. Taszajtó Tódor

  A legbiztonságosabb helye mindenféle megtakarításnak Magyarországon a jól elrejtett befőttes üveg! Mindenféle bankot biztosítót nagy ívben elkerül az akinek van egy kis esze! A bankok sikeresen bebizonyították mennyire számíthatunk rájuk mennyi embert tettek tönkre ha csak deviza hiteleket nézzük ebbe besegített a mindenkori kormány is a mostani elvette a magánnyugdíjakat is! Tehát ezeket az okosságokat amiket önök fent leírnak ép eszű ember nem vesz komolyan ! Ma már ezt csak a lipótmezön ha lenne. vagy az óvodában lehet eladni tündér meseként! Azért sok sikert kívánok önöknek mert még akadnak balekok bár már egyre kevesebben! Tehát igaz nem kamatozik a megtakarítás önöknél sem nagyon de legalább nem tűnik el! És azért ez nem mindegy! Ha tehetném már az általános iskolában bevezetnék olyan órákat mint pl. hogyan viszonyuljunk a bankokhoz és a biztosítókhoz! Hogy azt a generációt már ne lehessen hülyére venni!!

  1. kk

   A devizahiteleseket nem a bankok verték át, hiszen ÖNKÉNT írták alá hogy a kedvező díjak mellett viselik az árfolyamkockázatot! Aki csak a markát tartotta értő olvasás nélkül, az sajnos belefutott.
   A bankokat pedig maximum az kerüli el, aki semennyit sem ért a pénzügyekhez. Az remélem tiszta, hogy a párnacihában is csak addig marad meg a pénz, amíg egyszer be nem törnek.

 4. Antal

  Nagyon jó befektetés !! Csak nem a befektetőnek ! Nekem 1.8 mil után akartak 5500 havi járadékot adni és a végén 1.5 m.került a számlámra .Addig ameddig nem volt aktuális szépen hozott mikorra nekik kellett fizetni veszteséges lett! Jól gondolja meg mindenki kivel üzletel !!!

 5. noname

  Hátrány mindegyik esetén, hogy a kormányzó párt lenyúlhatja bármikor, bármire, mint anno a magánnyugdíj millióját.

 6. Bagoska

  Ha okos vagy a párnád alatt gyüjtöd a pénzt bármikor ki veheted nem lopják el nem kell adót fizetned.

  1. okoska

   Nem lopják el? Dehogynem! És akkor oda az összes pénzed.
   A nyugdíjasokat mindig így károsítják meg. Nem járnak bankba, mert nem bíznak bennük, ezért otthon tartják a befőttes üvegben a pénzt. Hol keresi a besurranó tolvaj a pénzt? Persze, hogy ott.
   A bankban legalább biztosítva van.

 7. Anna

  A negatív gazdasági előrejelzések a pénzügyi befektetéseket is jelentős mértékben érintik. Az embereket olyan negatív hatások érik mint például a kivándorlás növekedése, az infláció és a migráció, amelyek elbizonytalanítják a rendszeres megtakarítás híveit. Az emberek eladósodása a klasszikus közgazdaságtan szerint a pénzhiányhoz vezet, ami a pénzpiaci kamatok emelkedését vonná maga után. A kiszámíthatóság fontos lenne, azonban az állami beavatkozás bármikor módosíthatja a piaci szabályokat. A bérek és a nyugdíjak értékállósága mögött valós gazdasági teljesítménynek kell lennie. Az öngondoskodás csak bizonyos korlátok között várható el, hiszen a nyugdíjasok jövedelme jelentősen elmarad a bérek mögött (kivételek mindig vannak), ami az általuk vásárolt áruk és a szolgáltatások árát megnöveli. Az utcai, köztéri tiltakozó akciók negatív hatással vannak azokra, akik törvénytisztelő állampolgárként szeretnének élni és a bizonytalanság miatt a legtehetősebbek döntenek úgy, hogy végleg elhagyják az országot vagy nem itthon költik el a megtakarításaikat.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani

2019. 10. 15.

Az MNB új ajánlása alapján jövő év elején bevezetésre kerül a TKM mutató az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében is. Mi az a TKM? Mire jó? Mennyivel lesz könnyebb az átlagembernek...

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy nyugdíjasnak?

2019. 09. 27.

Egyre több nyugdíjas kapja havi juttatását bankszámlára. Nem mindegy azonban, hogy milyen számlát nyitunk, mert akár több ezer forintot spórolhatunk évente, ha megtaláljuk a számunkra legjobb konstrukciót. Viszont mindannyian mások...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.