loading

Még csak gyermek sem kell az új, szuperolcsó lakáshitelhez!

A piaci lakáshiteleknél lényegesen olcsóbb, úgynevezett „zöld” lakáshitel-konstrukciót jelentett be a Magyar Nemzeti Bank, ami olyan új építésű ingatlanok vásárlására, építésére igényelhető, amelyek energetikai besorolása eléri a BB minősítést. Mivel az október 4-től elérhető konstrukció hitelösszeg-plafonja 70 millió forint lesz, 30 százalék önerőt feltételezve akár egy 100 milliós ingatlan is megvásárolható majd az olcsó kölcsönnel.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által bejelentett Zöld Otthon Program keretében fix 2,5%-os kamattal juthatnak majd hitelhez azok, akik legalább BB energetikai besorolású új építésű ingatlant vásárolnak, vagy építenek.

A 2,5%-os kamat rendkívül kedvező, hiszen a legalább két meglévő gyermekkel (vagy két gyermek vállalásával) igényelhető csok hitel kamata például 3%, ráadásul, míg ezzel két gyermeknél 10, háromnál pedig 15 millió Ft a maximális hitelösszeg, a „zöld” lakáshitelnél 70 millió Ft a plafon.

A 0,5%-os kamatkülönbség forintra váltva azt jelenti, hogy míg egy 15 millió Ft-os, 20 éves futamidejű csok hitel havi törlesztője kb. 83 200 Ft, addig a „zöld” hitelnél 79 500 ezer Ft lesz ugyanez. Ez azt jelenti, hogy egy fiatal családnak érdemes megfontolnia, hogy a csok hitel helyett az új „zöld” lakáshitelt válassza, már csak azért is, mert itt nem szükséges például gyermeket vállalniuk, ráadásul az eddigi információ szerint még csak a lakásban sem kell feltétlenül élniük. Az egyetlen kitétel az, hogy a megvásárolni kívánt új építésű ingatlan legalább BB energetikai besorolású legyen, ezt azonban az MNB adatai szerint jelenleg csak minden második új építésű lakás teljesíti.

Még jelentősebb az árkülönbség akkor, ha az új lakáshitelt a piaci konstrukciókkal hasonlítjuk össze. 70 millió forint jelzáloghitel a Bankmonitor hitelkalkulátor szerint jelenleg 4,49%-os fix kamattól kapható (a legdrágább 5,37%), ami 20 éves futamidővel 445 000 Ft havi törlesztőt jelent, a teljes visszafizetés pedig 106,8 millió forint lesz. A „zöld” hitelnél ugyanezért 371 000 forintot kell havonta a bank felé fizetni, ami két évtized alatt 89,1 millió forint teljes visszafizetés. Az új konstrukciónál azonban a havi törlesztő ennél lejjebb is faragható, ugyanis a maximális futamidő akár 25 év is lehet, ekkor 314 00 forint lesz a havi fizetnivaló, ám a teljes visszafizetés ebben az esetben 94,3 millió forintra hízik.

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
6 dolog, amit tudnod kell, ha lakást- vagy házat vásárolnál!

Egy új lakás, családi ház vagy nyaraló megvásárlása sokszor életünk legjelentősebb pénzügyi projektje, ami számos buktatóval járhat. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat a teljesség igénye nélkül.  1. Nagyon figyelj, hogy...