loading
Hírdetés

Még mindig nem szeretjük eléggé a hiteleket

szerző: Singer Zoltán

Azt hinnénk, hogy Magyarországon kelendőek a hitelek. Azonban ha jobban utánanézünk, kiderül, hogy erről egyáltalán nincs szó. Mind a régiós és az európai statisztikákat megvizsgálva arra derül fény, hogy a hitelfelvétel lendülete nálunk a legkisebb.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A tények azt mutatják, hogy Magyarországon a hitelfelvételi kedv a személyi kölcsönök és a lakáshitelek esetén javult. A korábbi évtizedhez képest az jelenti a fő változást, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelek korábbi gyakori felvétele helyett az emberek manapság inkább személyi kölcsönt választanak, azt pedig sokszor hitelkiváltási céllal. Így a szabad felhasználású jelzáloghitelek aránya nagyot csökkent, gyakorlatilag alig igényel újat a lakosság. Az éves jövedelemhez viszonyítva a lakosság teljes hitelállományának aránya a legkisebb a régióban. A szlovákok vezetik a sort, az arányuk majdnem a miénk duplája. A lengyeleknél és a cseheknél magas az arány, az éves jövedelmük feletti, míg a szlovénoktól kevésbé maradunk el ilyen tekintetben.

,

A magyar lakosság hitelállománya 2008 IV. negyedéve és 2018 I. negyedéve között 27,17%-kal csökkent. A Dél-Európában történő 9,04%-os csökkenés mellett Közép-Kelet-Európa 36,37%-os és Nyugat-Európa 42,58%-os növekedése igazán nagy kontrasztot jelent.

A régiót vizsgálva kifejezetten alacsony az eladósodottsági szintünk. A szlovákok és a lengyelek a legeladósodottabbak, de a csehektől és a szlovénoktól is elmaradunk.

Az utóbbi években nőtt itthon a megtakarítások összege a hitelállomány csökkenésével párhuzamosan. Eközben a szlovákoknál ezzel ellentétes folyamat volt megfigyelhető. Egyre több hitelt vettek fel a megtakarításaikhoz képest. A cseheknél és a szlovénoknál enyhe csökkenés volt, míg a lengyeleknél nagyjából stagnált a hitel és a megtakarítás aránya.

Azt érdemes a fentiekkel kapcsolatban megjegyezni, hogy bőven van tér itthon a lakossági hitelfelvétel bővülésére. Ahhoz, hogy elérjük a régiós átlagot, fejenként közel félmillió forint kölcsönt kellene még felvennünk.

[personal_loans_scoring]

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés