Betöltés

Még mindig nem szeretjük eléggé a hiteleket

szerző: Singer Zoltán
2018-08-06

Azt hinnénk, hogy Magyarországon kelendőek a hitelek. Azonban ha jobban utánanézünk, kiderül, hogy erről egyáltalán nincs szó. Mind a régiós és az európai statisztikákat megvizsgálva arra derül fény, hogy a hitelfelvétel lendülete nálunk a legkisebb.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A tények azt mutatják, hogy Magyarországon a hitelfelvételi kedv a személyi kölcsönök és a lakáshitelek esetén javult. A korábbi évtizedhez képest az jelenti a fő változást, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelek korábbi gyakori felvétele helyett az emberek manapság inkább személyi kölcsönt választanak, azt pedig sokszor hitelkiváltási céllal. Így a szabad felhasználású jelzáloghitelek aránya nagyot csökkent, gyakorlatilag alig igényel újat a lakosság. Az éves jövedelemhez viszonyítva a lakosság teljes hitelállományának aránya a legkisebb a régióban. A szlovákok vezetik a sort, az arányuk majdnem a miénk duplája. A lengyeleknél és a cseheknél magas az arány, az éves jövedelmük feletti, míg a szlovénoktól kevésbé maradunk el ilyen tekintetben.

,

A magyar lakosság hitelállománya 2008 IV. negyedéve és 2018 I. negyedéve között 27,17%-kal csökkent. A Dél-Európában történő 9,04%-os csökkenés mellett Közép-Kelet-Európa 36,37%-os és Nyugat-Európa 42,58%-os növekedése igazán nagy kontrasztot jelent.

A régiót vizsgálva kifejezetten alacsony az eladósodottsági szintünk. A szlovákok és a lengyelek a legeladósodottabbak, de a csehektől és a szlovénoktól is elmaradunk.

Az utóbbi években nőtt itthon a megtakarítások összege a hitelállomány csökkenésével párhuzamosan. Eközben a szlovákoknál ezzel ellentétes folyamat volt megfigyelhető. Egyre több hitelt vettek fel a megtakarításaikhoz képest. A cseheknél és a szlovénoknál enyhe csökkenés volt, míg a lengyeleknél nagyjából stagnált a hitel és a megtakarítás aránya.

Azt érdemes a fentiekkel kapcsolatban megjegyezni, hogy bőven van tér itthon a lakossági hitelfelvétel bővülésére. Ahhoz, hogy elérjük a régiós átlagot, fejenként közel félmillió forint kölcsönt kellene még felvennünk.

Mennyi hitelt kaphatok?

step-1
Perceken belül megtudhatod, hogy:
 • Mennyi hitelt vehetsz fel
 • Milyen feltételekkel
 • Mennyi havi törlesztőrészlettel
Részletes adatokat kérünk és ennek fejében +/-10%-os pontossággal jelezzük a felvehető hitel összegét és a havi törlesztő összeget!
Ne feledd, ez több mint egy kalkulátor!
Adataid megadása után szakértőnk megválaszolja minden kérdésedet és segít az ügyintézésben is.
Perceken belül megtudhatod, hogy:
 • Mennyi hitelt vehetsz fel
 • Milyen feltételekkel
 • Mennyi havi törlesztőrészlettel
Ft
Ft
Összesen:
Bankba érkeztetett:

0 Ft

0 Ft

Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Munkahely részletei
Utolsó három havi jövedelem
Ft
Ft
Ft
Meglévő hitelek
Ft
Úgy szeretnék hitelt felvenni, hogy KHR (BAR) listán vagyok?
Az alábbi ok(ok) miatt számodra sajnos nem elérhető a személyi kölcsön
A következő hitelek érhetők el számodra
futamidő esetén
Hitel:
Törlesztő:
THM:
Indítsd el a hiteligénylést!
Visszahívás
Add meg adataid és
egy órán belül visszahívunk!*
*hétköznapokon, 8:00-18:00-ig
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. B.L.

  Kedves Bankmonitor! Nem értem hogy miért jó az ha a lakosság eladósodik? Szerintem az a jobb ha a kölcsön helyett megtakarítunk,és amikor több pénzre van szükségünk,akkor felhasználunk valamennyit a megtakarításból. Mi így éltünk mindíg is.A válságot csak a híradásokból láttuk,minket egy picit se érintett.Esetleg lakásvásárláskor talán még indokolt lehet,de szerintem maximum az éves jövedelmünkig.Bár megjegyzem,hogy 21 éve kp.ért vettem egy vidéki nagyvárosban egy kicsi 44 m2 es kis panelt,az akkori,2,5 èves fizetésemért.Vehettem volna nagyon szuper sokkal nagyobb belvárosi lakást,ha veszek még fel 2 évi fizetésemet elérő hitelt. Szerintem a hitel a jövő felélése. A hitelt kizárólag a nyereségorientált cégeknek tartom ésszerűnek.Mivel ők beruháznak belőle,ami plusz profitot termel amiből tudja fizetni a törlesztőt.Magánszemélyként fogyasztásra hitelt felvenni szerintem pazarlás,kivéve ha 0 % thmmel veszik fel,illetve olyan készüléket vesznek belőle,aminek jóval alacsonyabb a fogyasztása mint a réginek. Szerintem örülni kellene hogy nincs nagy eladósodása a lakosságnak.Egy későbbi válság elkerülhetetlen,adóssággal belemenni katasztrófa,megtakarítással sokkal jobb kezelni a válságot.Nem vagyok szakember,de nekem bevált.Egyébként ma egy 70 m2 es lakásban lakom.Amit az évek során spóroltuk össze.Egyébként átlag alatti jövedelemmel rendelkezünk,és nem nyomorgunk. Cigire,szeszre,autóra és ételrendelésre a kiadásunk gyakorlatilag nulla.Sokan erre költik a fél fizetésüket.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A hitelből történő lakásvásárlás 5+1 lépése

2019. 06. 19.

Lakást vennél? Hitelre? Kemény menetre számíthatsz, sok izgalommal, a procedúra végére pedig jó esetben is pár hónap után kerülhet csak pont. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, és persze adunk néhány hasznos...

Blogajánló

 • alapblog

  Mivel fizetünk a jövőben?

  Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk tegnapi adásában Varga Lóránt, az MNB fősztályvezetője, valamint Szabó Dávid, a HOLD Alapkezelő alapkezelője...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.