Betöltés

Még olcsóbbak lettek márciusban a hitelek

szerző: Fülöp Norbert
2019-05-06

Az MNB statisztikái szerint havi összehasonlításban olcsóbban lettek a lakáshitelek és a személyi kölcsönök, mert bár különböző mértékben, de minden hiteltípusnál csökkent az átlagos hitelköltség mutató értéke.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Legnagyobb mértékben (-0,33%) az éven belüli kamatfixálású lakáshitelek lettek olcsóbbak, míg a hosszú futamidejű hiteleknél szinte kimutathatatlan változást (-0,02%) látunk. A lakosság nagy kedvenceihez, a személyi hitelekhez is mind kedvezőbb áron lehet hozzájutni, a februárhoz képesti hiteldíj csökkenés (-0,29%) pedig viszonylag jelentős.

Az MNB által használt átlagos hitelköltség mutató tulajdonképpen a THM-et (teljes hiteldíj mutató) jelenti, ami azt hivatott megmutatni, mennyibe kerül számodra, hogy használod a bank pénzét, mennyivel kell többet visszafizetned összességében a felvett összegnél. (Ha többet szeretnél tudni, illetve érdekel, hogy mi van benne, illetve mi az, ami kimarad a THM-ből, akkor ezt a cikket érdemes elolvasnod.)

Még a válság előtti évek nagy kedvencei, a szabad felhasználású jelzáloghitelek is olcsóbbak lettek egy hónap alatt, a márciusi 4,82%-os átlagos hitelköltség mutató 0,17%-os csökkenést jelent. Ennek ellenére ezen hitelfajta iránt jelenleg minimális a kereslet, mert az ingatlant vásárlók az olcsóbb, lakáscélú jelzáloghiteleket keresik, egyéb célokra pedig inkább a gyorsan felvehető, minimális egyszeri költséget jelentő személyi hiteleket favorizálják az emberek.

Érdekes ugyanakkor, hogy éves összevetésben a lakáscélú hiteleknél még mindig magasabb THM-eket látunk, vagyis a havi csökkenés ellenére most drágában lehet ilyen hitelhez jutni, mint egy esztendeje. A szabad felhasználású jelzáloghitelek és a személyi kölcsönön esetében ugyanakkor most jobbak a lehetőségeink, mint tavaly márciusban.

Az átlagnál természetesen mindig lehet kedvezőbb és drágább ajánlatokat találni a piacon, ezért ez legfeljebb iránymutatásként szolgálhat hitelfelvétel előtt. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint például már 2,75%-os THM-mel is találhatunk változó kamatozású lakáshitelt, ami rendkívül kedvező, ám a hosszú futamidő miatti kamatkockázat itt mindenképp jelentős.

Éven túli kamatfixálásnál (5 éves kamatperiódust vettünk alapul) is bőven találni az átlagot verő ajánlatot, az 1,23%-kal kisebb  THM pedig már erősen érezhető a havi törlesztőben, valamint a futamidő alatt visszafizetendő összeg nagyságában. Számszerűsítve: míg a 3,82%-os THM 59 289 Ft-os havi törlesztőt jelent, addig az 5,05%-os THM esetében már 65 400 Ft a havi penzum, ami a futamidő alatt 1,6 millió Ft plusz kiadás!

Ha megkeresnéd, hogy a jövedelmi szinted és egyéb paramétereid alapján melyik a legkedvezőbb személy kölcsön számodra, akkor az alábbi Személyi Kölcsön Kalkulátorral megversenyeztetheted a bankok ajánlatait.

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Badge @
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 fontos pénzügyi hír, amiről lemaradhattál a héten

2019. 10. 13.

Hamarosan a Viber alkalmazáson keresztül is lehet majd pénzt küldeni egymásnak. De hogyan működik a dolog és milyen költségekkel számolhatunk? Időnként nem tudsz fizetni a bankkártyáddal a boltokban és fura...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.