Betöltés
loading

Még olcsóbbak lettek márciusban a hitelek

Az MNB statisztikái szerint havi összehasonlításban olcsóbban lettek a lakáshitelek és a személyi kölcsönök, mert bár különböző mértékben, de minden hiteltípusnál csökkent az átlagos hitelköltség mutató értéke.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Legnagyobb mértékben (-0,33%) az éven belüli kamatfixálású lakáshitelek lettek olcsóbbak, míg a hosszú futamidejű hiteleknél szinte kimutathatatlan változást (-0,02%) látunk. A lakosság nagy kedvenceihez, a személyi hitelekhez is mind kedvezőbb áron lehet hozzájutni, a februárhoz képesti hiteldíj csökkenés (-0,29%) pedig viszonylag jelentős.

Az MNB által használt átlagos hitelköltség mutató tulajdonképpen a THM-et (teljes hiteldíj mutató) jelenti, ami azt hivatott megmutatni, mennyibe kerül számodra, hogy használod a bank pénzét, mennyivel kell többet visszafizetned összességében a felvett összegnél. (Ha többet szeretnél tudni, illetve érdekel, hogy mi van benne, illetve mi az, ami kimarad a THM-ből, akkor ezt a cikket érdemes elolvasnod.)

Még a válság előtti évek nagy kedvencei, a szabad felhasználású jelzáloghitelek is olcsóbbak lettek egy hónap alatt, a márciusi 4,82%-os átlagos hitelköltség mutató 0,17%-os csökkenést jelent. Ennek ellenére ezen hitelfajta iránt jelenleg minimális a kereslet, mert az ingatlant vásárlók az olcsóbb, lakáscélú jelzáloghiteleket keresik, egyéb célokra pedig inkább a gyorsan felvehető, minimális egyszeri költséget jelentő személyi hiteleket favorizálják az emberek.

Érdekes ugyanakkor, hogy éves összevetésben a lakáscélú hiteleknél még mindig magasabb THM-eket látunk, vagyis a havi csökkenés ellenére most drágában lehet ilyen hitelhez jutni, mint egy esztendeje. A szabad felhasználású jelzáloghitelek és a személyi kölcsönön esetében ugyanakkor most jobbak a lehetőségeink, mint tavaly márciusban.

Az átlagnál természetesen mindig lehet kedvezőbb és drágább ajánlatokat találni a piacon, ezért ez legfeljebb iránymutatásként szolgálhat hitelfelvétel előtt. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint például már 2,75%-os THM-mel is találhatunk változó kamatozású lakáshitelt, ami rendkívül kedvező, ám a hosszú futamidő miatti kamatkockázat itt mindenképp jelentős.

Éven túli kamatfixálásnál (5 éves kamatperiódust vettünk alapul) is bőven találni az átlagot verő ajánlatot, az 1,23%-kal kisebb  THM pedig már erősen érezhető a havi törlesztőben, valamint a futamidő alatt visszafizetendő összeg nagyságában. Számszerűsítve: míg a 3,82%-os THM 59 289 Ft-os havi törlesztőt jelent, addig az 5,05%-os THM esetében már 65 400 Ft a havi penzum, ami a futamidő alatt 1,6 millió Ft plusz kiadás!

Ha megkeresnéd, hogy a jövedelmi szinted és egyéb paramétereid alapján melyik a legkedvezőbb személy kölcsön számodra, akkor az alábbi Személyi Kölcsön Kalkulátorral megversenyeztetheted a bankok ajánlatait.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő 2020-ban
Teljes visszafizetés
Törlesztő 2021-től
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak

Felelős gondolkodás a lakáshitel felvételénél

Amennyiben hitel felvételével ingatlan vásárlást tervezel, ne csak a lakáshitel THM-e lebegjen a szemed előtt. A legkedvezőbb lakáshitel konstrukció megtalálásán túl számos egyéb dolgot kell még átgondolnotok ahhoz, hogy körültekintő...

Blogajánló