Megdöbbentő: a befektetéseknél nem fontos az ár!

 • 2016.11.18.
 • szerző: bankmonitor.hu

„Ezzel a befektetéssel mekkora hozamot lehet elérni?” – ez az elsődleges kérdés szinte minden befektetőnél. És igazából ez a legfontosabb is. Ám sokakat megzavarnak olyan „apróságok”, hogy annak a befektetésnek éppen mekkora az ára (árfolyama). Pedig tulajdonképpen ez lényegtelen. Csak az a fontos, hogy az mekkorát képes erről a jelenlegi árról elmozdulni (lehetőleg emelkedni). Így működik az állampapír, a befektetési alap, de akár a részvény is. A mechanika kicsit más, de a lényeg változatlan: a jelenlegi árfolyam keveset számít.

Számtalan befektetővel beszéltünk már karrierünk során. Mindegy, hogy kis összeg, vagy vagyonok sorsáról döntöttek, hogy tapasztaltak voltak vagy még csak most ismerkedtek a befektetések világával. Szinte mindenki túlértékelte a jelenlegi árfolyam fontosságát:

szerették megvásárolni.

Pedig valójában egyik időpont sem garantálja, hogy az ügyletet nem zárják majd veszteségben. Nézzük sorra, hogy miért értelmetlen csak az árfolyamot nézni!

Kötvények (állampapír)

A kötvényekhez (Magyarországon jellemzően állampapírokhoz) kibocsátáskor általában névértéken lehet hozzájutni. A már kibocsátott, piacon lévő papírokért némi felárat kell fizetni. Sokan ebből azt a következtetést vonják le, hogy a kötvényeket névértéken kell vásárolni, különben rosszabbul járunk velük. Pedig ez nem így van! Nézzük egy fix kamatozású papír árfolyamát az időben:

arfolyam20161118

 

Látható, hogy a példánkban szereplő 3%-os kamatozással rendelkező papírt futamidő közben is meg lehet névértéken vásárolni: közvetlen kamatfizetés után. Viszont, ha félidőben vesszük meg, akkor 1,5%-kal többet kell érte fizetni. És miért nem probléma ez? Mert kamatfizetéskor mindenképpen 3%-os kamatot fizetnek ki. Függetlenül attól, hogy a futamidő elején, névértéken jutottál hozzá, vagy futamidő felében 1,5%-ot adtál érte. Ez utóbbi esetben ugyanis gyakorlatilag az időarányos, úgynevezett felhalmozott kamatokat tartalmazta csak a vételár. A végén a kifizetett 3% tartalmazza a névérték felett fizetett 1,5%-ot és a fél év birtoklásért járó másik 1,5%-ot.

Ám sajnos a kötvények árazása a legtöbbször nem ilyen egyszerű (nem véletlenül külön szakma). A felhalmozott kamatok számításában nagy különbség nincs. Ám mennyit ér a piacon most 3%? Sok vagy kevés? Amennyiben most a piacon 10%-ot is lehet kapni, természetesen kevés. Ilyenkor a kötvény ára drasztikusan (akár jócskán névérték alá) csökken. De amennyiben csak fél százalékot nyújtanak a hasonló kötvények, akkor máris értékesebb a 3%-os, azaz többet adnak érte a piacon.  Minél hosszabb egy kötvény annál nagyobb elmozdulás várható az árfolyamában. Hiába vetted névértéken.

Az állampapírnál természetesen megvan a lehetőséged, hogy legrosszabb esetben lejáratig megtartod. Ilyen esetben a tőkéd és arra járó kamatot is biztosan megkapod. Amennyiben a Magyar Államkincstárnál kifejezetten lakossági állampapírt vásárolsz, akkor az árfolyam-elmozdulás is korlátozottan érint: a Kincstár a felhalmozott kamatot mindig hozzáadja az árfolyamhoz (gyakorlatilag a névértékhez), míg a futamidő előtti eladásnál mindössze 0,5% illetve 2%pontot vesz el az árfolyamból.

Milyen hozamot várhatsz egy állampapírtól? Használd keresőnket és találd meg a legjobbat!

ÁllamPAPÍr kalkulátor

Állampapírok

A maximális befektetési biztonság

Mennyi időre szeretnél befektetni?
Eurót vagy forintot szeretnél befektetni?

Állampapírt a magyar államkincstártól:

 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadását követően
az Államkincstár szakértője
felhív.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Befektetési alap és részvény

Mindegy, hogy befektetési alapot vásárolsz alakuláskor (általában ilyenkor 1 az árfolyama), vagy részvényt tőzsdére bevezetéskor: ilyenkor sem véd semmi a veszteségtől. A befektetési alap árfolyama 1-ből lehet 2, de lehet fél is.

A kilencvenes években szinte minden tőzsdére kerülő vállalat siker sztori volt. Akkor vezették be a MOL-t a Matávot, és még számtalan egyéb részvényt. Mindenki sorban állt, hogy jegyezni tudjon egy-egy vállalat papírjait, mert szinte biztosra lehetett venni, hogy akár egy kereskedési nap múlva busás haszonnal lehet továbbadni azt.

De mára ez megváltozott. Garancia régen sem járt a részvényjegyzésekre, de mára szinte ellentétesen működik (érdemes megnézni az BÉT-re bevezetett új részvények árfolyamát az elmúlt években).

Amennyiben a jelenlegi árfolyam lenne érdekes, akkor csupa olyasmit kellene vásárolni, ami most olcsóbb, mint korábban. De mi garantálja, hogy nem lesz még olcsóbb? Ezért sokkal fontosabbak a jelenlegi árnál az árfolyam várakozások. Hiába kerül valami sokba, ha várhatóan még többe fog kerülni. És hiába olcsó valami, ha további esés várható. Visszapillantó-tükörbe nézve továbbra sem érdemes előre menni…

Amennyiben az Aegon Alapkezelőnél abszolút hozamú alapokba fektet, bármennyit is érjen el+1%-ot bónusz hozamot kap! Mindezt ingyen.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.01.31.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -0,87% 6,40% 5,29% 8,18% 1
  OTP Supra Alap 10,30% 9,81% 5,29% 16,57% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 9.46% 9,43% 6,36% 8,40% 3
  OTP Fundman Alap 19,46% 15,05% n.a. 8,23% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 4,27% 5,98% 5,19% 5,90% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 0,14% 15,22% 7,99% 6,50% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,11% 1,61% 4,76% 4,33% 7
  OTP Trend Alap 18,23% 10,20% 17,65% 14,60% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.