Betöltés

Megdöbbentő: a befektetéseknél nem fontos az ár!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-11-18

„Ezzel a befektetéssel mekkora hozamot lehet elérni?” – ez az elsődleges kérdés szinte minden befektetőnél. És igazából ez a legfontosabb is. Ám sokakat megzavarnak olyan „apróságok”, hogy annak a befektetésnek éppen mekkora az ára (árfolyama). Pedig tulajdonképpen ez lényegtelen. Csak az a fontos, hogy az mekkorát képes erről a jelenlegi árról elmozdulni (lehetőleg emelkedni). Így működik az állampapír, a befektetési alap, de akár a részvény is. A mechanika kicsit más, de a lényeg változatlan: a jelenlegi árfolyam keveset számít.

Számtalan befektetővel beszéltünk már karrierünk során. Mindegy, hogy kis összeg, vagy vagyonok sorsáról döntöttek, hogy tapasztaltak voltak vagy még csak most ismerkedtek a befektetések világával. Szinte mindenki túlértékelte a jelenlegi árfolyam fontosságát:

szerették megvásárolni.

Pedig valójában egyik időpont sem garantálja, hogy az ügyletet nem zárják majd veszteségben. Nézzük sorra, hogy miért értelmetlen csak az árfolyamot nézni!

Kötvények (állampapír)

A kötvényekhez (Magyarországon jellemzően állampapírokhoz) kibocsátáskor általában névértéken lehet hozzájutni. A már kibocsátott, piacon lévő papírokért némi felárat kell fizetni. Sokan ebből azt a következtetést vonják le, hogy a kötvényeket névértéken kell vásárolni, különben rosszabbul járunk velük. Pedig ez nem így van! Nézzük egy fix kamatozású papír árfolyamát az időben:

arfolyam20161118

 

Látható, hogy a példánkban szereplő 3%-os kamatozással rendelkező papírt futamidő közben is meg lehet névértéken vásárolni: közvetlen kamatfizetés után. Viszont, ha félidőben vesszük meg, akkor 1,5%-kal többet kell érte fizetni. És miért nem probléma ez? Mert kamatfizetéskor mindenképpen 3%-os kamatot fizetnek ki. Függetlenül attól, hogy a futamidő elején, névértéken jutottál hozzá, vagy futamidő felében 1,5%-ot adtál érte. Ez utóbbi esetben ugyanis gyakorlatilag az időarányos, úgynevezett felhalmozott kamatokat tartalmazta csak a vételár. A végén a kifizetett 3% tartalmazza a névérték felett fizetett 1,5%-ot és a fél év birtoklásért járó másik 1,5%-ot.

Ám sajnos a kötvények árazása a legtöbbször nem ilyen egyszerű (nem véletlenül külön szakma). A felhalmozott kamatok számításában nagy különbség nincs. Ám mennyit ér a piacon most 3%? Sok vagy kevés? Amennyiben most a piacon 10%-ot is lehet kapni, természetesen kevés. Ilyenkor a kötvény ára drasztikusan (akár jócskán névérték alá) csökken. De amennyiben csak fél százalékot nyújtanak a hasonló kötvények, akkor máris értékesebb a 3%-os, azaz többet adnak érte a piacon.  Minél hosszabb egy kötvény annál nagyobb elmozdulás várható az árfolyamában. Hiába vetted névértéken.

Az állampapírnál természetesen megvan a lehetőséged, hogy legrosszabb esetben lejáratig megtartod. Ilyen esetben a tőkéd és arra járó kamatot is biztosan megkapod. Amennyiben a Magyar Államkincstárnál kifejezetten lakossági állampapírt vásárolsz, akkor az árfolyam-elmozdulás is korlátozottan érint: a Kincstár a felhalmozott kamatot mindig hozzáadja az árfolyamhoz (gyakorlatilag a névértékhez), míg a futamidő előtti eladásnál mindössze 0,5% illetve 2%pontot vesz el az árfolyamból.

Milyen hozamot várhatsz egy állampapírtól? Használd keresőnket és találd meg a legjobbat!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
  • Ingyenes számlanyitás és vezetés
  • Korlátlan garancia a pénzedre
  • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő
Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Befektetési alap és részvény

Mindegy, hogy befektetési alapot vásárolsz alakuláskor (általában ilyenkor 1 az árfolyama), vagy részvényt tőzsdére bevezetéskor: ilyenkor sem véd semmi a veszteségtől. A befektetési alap árfolyama 1-ből lehet 2, de lehet fél is.

A kilencvenes években szinte minden tőzsdére kerülő vállalat siker sztori volt. Akkor vezették be a MOL-t a Matávot, és még számtalan egyéb részvényt. Mindenki sorban állt, hogy jegyezni tudjon egy-egy vállalat papírjait, mert szinte biztosra lehetett venni, hogy akár egy kereskedési nap múlva busás haszonnal lehet továbbadni azt.

De mára ez megváltozott. Garancia régen sem járt a részvényjegyzésekre, de mára szinte ellentétesen működik (érdemes megnézni az BÉT-re bevezetett új részvények árfolyamát az elmúlt években).

Amennyiben a jelenlegi árfolyam lenne érdekes, akkor csupa olyasmit kellene vásárolni, ami most olcsóbb, mint korábban. De mi garantálja, hogy nem lesz még olcsóbb? Ezért sokkal fontosabbak a jelenlegi árnál az árfolyam várakozások. Hiába kerül valami sokba, ha várhatóan még többe fog kerülni. És hiába olcsó valami, ha további esés várható. Visszapillantó-tükörbe nézve továbbra sem érdemes előre menni…

Amennyiben az Aegon Alapkezelőnél abszolút hozamú alapokba fektet, bármennyit is érjen el+1%-ot bónusz hozamot kap! Mindezt ingyen.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.