Betöltés

Megdöbbentő: a befektetéseknél nem fontos az ár!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-11-18

„Ezzel a befektetéssel mekkora hozamot lehet elérni?” – ez az elsődleges kérdés szinte minden befektetőnél. És igazából ez a legfontosabb is. Ám sokakat megzavarnak olyan „apróságok”, hogy annak a befektetésnek éppen mekkora az ára (árfolyama). Pedig tulajdonképpen ez lényegtelen. Csak az a fontos, hogy az mekkorát képes erről a jelenlegi árról elmozdulni (lehetőleg emelkedni). Így működik az állampapír, a befektetési alap, de akár a részvény is. A mechanika kicsit más, de a lényeg változatlan: a jelenlegi árfolyam keveset számít.

Számtalan befektetővel beszéltünk már karrierünk során. Mindegy, hogy kis összeg, vagy vagyonok sorsáról döntöttek, hogy tapasztaltak voltak vagy még csak most ismerkedtek a befektetések világával. Szinte mindenki túlértékelte a jelenlegi árfolyam fontosságát:

szerették megvásárolni.

Pedig valójában egyik időpont sem garantálja, hogy az ügyletet nem zárják majd veszteségben. Nézzük sorra, hogy miért értelmetlen csak az árfolyamot nézni!

Kötvények (állampapír)

A kötvényekhez (Magyarországon jellemzően állampapírokhoz) kibocsátáskor általában névértéken lehet hozzájutni. A már kibocsátott, piacon lévő papírokért némi felárat kell fizetni. Sokan ebből azt a következtetést vonják le, hogy a kötvényeket névértéken kell vásárolni, különben rosszabbul járunk velük. Pedig ez nem így van! Nézzük egy fix kamatozású papír árfolyamát az időben:

arfolyam20161118

 

Látható, hogy a példánkban szereplő 3%-os kamatozással rendelkező papírt futamidő közben is meg lehet névértéken vásárolni: közvetlen kamatfizetés után. Viszont, ha félidőben vesszük meg, akkor 1,5%-kal többet kell érte fizetni. És miért nem probléma ez? Mert kamatfizetéskor mindenképpen 3%-os kamatot fizetnek ki. Függetlenül attól, hogy a futamidő elején, névértéken jutottál hozzá, vagy futamidő felében 1,5%-ot adtál érte. Ez utóbbi esetben ugyanis gyakorlatilag az időarányos, úgynevezett felhalmozott kamatokat tartalmazta csak a vételár. A végén a kifizetett 3% tartalmazza a névérték felett fizetett 1,5%-ot és a fél év birtoklásért járó másik 1,5%-ot.

Ám sajnos a kötvények árazása a legtöbbször nem ilyen egyszerű (nem véletlenül külön szakma). A felhalmozott kamatok számításában nagy különbség nincs. Ám mennyit ér a piacon most 3%? Sok vagy kevés? Amennyiben most a piacon 10%-ot is lehet kapni, természetesen kevés. Ilyenkor a kötvény ára drasztikusan (akár jócskán névérték alá) csökken. De amennyiben csak fél százalékot nyújtanak a hasonló kötvények, akkor máris értékesebb a 3%-os, azaz többet adnak érte a piacon.  Minél hosszabb egy kötvény annál nagyobb elmozdulás várható az árfolyamában. Hiába vetted névértéken.

Az állampapírnál természetesen megvan a lehetőséged, hogy legrosszabb esetben lejáratig megtartod. Ilyen esetben a tőkéd és arra járó kamatot is biztosan megkapod. Amennyiben a Magyar Államkincstárnál kifejezetten lakossági állampapírt vásárolsz, akkor az árfolyam-elmozdulás is korlátozottan érint: a Kincstár a felhalmozott kamatot mindig hozzáadja az árfolyamhoz (gyakorlatilag a névértékhez), míg a futamidő előtti eladásnál mindössze 0,5% illetve 2%pontot vesz el az árfolyamból.

Milyen hozamot várhatsz egy állampapírtól? Használd keresőnket és találd meg a legjobbat!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Befektetési alap és részvény

Mindegy, hogy befektetési alapot vásárolsz alakuláskor (általában ilyenkor 1 az árfolyama), vagy részvényt tőzsdére bevezetéskor: ilyenkor sem véd semmi a veszteségtől. A befektetési alap árfolyama 1-ből lehet 2, de lehet fél is.

A kilencvenes években szinte minden tőzsdére kerülő vállalat siker sztori volt. Akkor vezették be a MOL-t a Matávot, és még számtalan egyéb részvényt. Mindenki sorban állt, hogy jegyezni tudjon egy-egy vállalat papírjait, mert szinte biztosra lehetett venni, hogy akár egy kereskedési nap múlva busás haszonnal lehet továbbadni azt.

De mára ez megváltozott. Garancia régen sem járt a részvényjegyzésekre, de mára szinte ellentétesen működik (érdemes megnézni az BÉT-re bevezetett új részvények árfolyamát az elmúlt években).

Amennyiben a jelenlegi árfolyam lenne érdekes, akkor csupa olyasmit kellene vásárolni, ami most olcsóbb, mint korábban. De mi garantálja, hogy nem lesz még olcsóbb? Ezért sokkal fontosabbak a jelenlegi árnál az árfolyam várakozások. Hiába kerül valami sokba, ha várhatóan még többe fog kerülni. És hiába olcsó valami, ha további esés várható. Visszapillantó-tükörbe nézve továbbra sem érdemes előre menni…

Amennyiben az Aegon Alapkezelőnél abszolút hozamú alapokba fektet, bármennyit is érjen el+1%-ot bónusz hozamot kap! Mindezt ingyen.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Így hallgatnak a jegybankok

2018. 10. 13.

A fogyasztói árinfláció a jegybankok szerint rendben van. Vagyis talán ennek köszönhető, hogy ölbe tett kézzel nézik, ahogy az árak emelkednek. A 2000-es évek közepén, még a 2008-as válság előtt...

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

Blogajánló