Betöltés

Megdöbbentő, hogyan döntöttek a magyarok 2016-ban

szerző: Bankmonitor
2016-12-23

Már csak pár nap választ el minket az év végétől, így gondoltuk megnézzük, milyen főbb mozzanatok történtek idén a lakossági megtakarítások és hitelek frontján. Az idei év nem kedvezett a korábban népszerű befektetési alapoknak. Ellenben a bankbetétek alternatívájaként fellépve, az állampapírok bombaformában vannak, és egyre többet vásárolnak belőlük az emberek. Az is igaz, hogy egyre inkább nyitottabbak vagyunk a hitelekre, mindazonáltal idén még törlesztette a hiteleit a lakosság.

Még mindig az állampapír a sztár

Megnéztük az MNB statisztikáit, hogy kiderítsük 2016-ban mit részesítettek előnyben az emberek a megtakarítások közül. Az adatok ugyan szeptember végéig érhetők el, de azért tanulságos átnézni a számokat.

Az utóbbi pár évben gyökeresen megváltozott az emberek megtakarítási szokása. A 2012-ben elindult kamatcsökkentés hatására elfordultak a hagyományos megtakarítási eszköztől a betéttől, és egyre inkább az alternatív befektetések felé mozdultak el. Ugyan a betétek és a készpénz aránya még mindig igen magas, de az állampapírok és befektetési jegyek aránya töretlenül nőtt az elmúlt években.

Az is látszik, hogy a 2016-os évben is csökkent a lekötött betétek állománya, a statisztikák tanulsága szerint innen mintegy 450 milliárd forintot vontak ki az emberek. Nem is csoda, hiszen a bankok többsége átlagosan már csak 0,5 százalék körüli kamatot ígér a 3-12 hónapos lekötésekre, habár plusz feltételek vállalásával még azért találni lehet 2 százalékos kamattal kecsegtető ajánlatot is.

Az állampapírok népszerűsége ugyanakkor töretlen, hiszen a háztartások 542 milliárd forinttal bővítették az állampapír állományukat szeptember végéig. Az állampapírok terén is leginkább a rövid lejáratokat kedvelik az emberek, melyek gyakorlatilag a bankbetétek helyettesítői. Az adatok alapján is jól érezhető a rövid állampapírok népszerűsége, mivel a teljes lakossági állampapír állomány mintegy 60 százaléka Féléves és Kamatozó Kincstárjegyből tevődik össze. De a Prémium Magyar Államkötvény is közkedveltnek mondható mivel mintegy 20 százalékos arányban van jelen a lakossági állampapírok között, míg a Bónusz Magyar Államkötvény csak 9 százalékot tesz ki.

Az is leszögezhető az adatok alapján, hogy 2016 nem a befektetési alapok éve volt, mivel összességében mintegy 102 milliárd forint vándorolt el innen. Még az elmúlt évek slágereitől, az abszolút hozamú alapoktól, és kötvényalapoktól is elfordultak az emberek és új befektetés után néztek. Idén az ingatlanlázzal párhuzamosan nem meglepő módon az ingatlanalapok tudtak nagyobb pénzbeáramlást elkönyvelni, azonban még ez sem volt elég ahhoz, hogy a befektetési alapok állománya összességében bővüljön a lakosságnál.

A tőzsdei befektetések iránti érdeklődés is még mindig igen alacsonynak mondható az emberek körében. Annak ellenére, hogy az idén például a BUX-szal is jól lehetett keresni, mintegy 24 milliárd forinttal kevesebb tőzsdei részvényt tartottak az emberek szeptember végén.

A lakosságnál tartott életbiztosítási díjtartalékok összege is mintegy 32 milliárd forinttal növekedett idén. Ez azért fontos, mert ebben benne vannak a nyugdíjbiztosítások is, amelyek nagyságrendileg 16 százalékot tesznek ki a díjbefizetéseken belül. Ugyanakkor a háztartások nyugdíjpénztári díjtartalékai is hasonló összegben, 33 milliárd forinttal tudtak bővülni idén.

Saját igényeidre szabva számolnád ki, hogy mennyit kaphatsz a nyugdíjban? Nézd meg a kalkulátorunk, és a választ másodperceken belül megkapod!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Egyre többen választják a biztonságos lakáshitelt

Ugyan a lakosság még mindig bizalmatlan a hitelfelvétellel szemben, idén már pozitív jeleket lehetett észrevenni ezen a fronton is. Például nyáron az új hitelfolyósítások már meghaladták a hiteltörlesztéseket, tehát valamennyire elindult a lakossági hitelezés bővülése. Ugyanakkor az sem elhanyagolható, hogy a kormány is igyekezett felkavarni az állóvizet és támogatni például a lakásvásárlást, építést, melynek legmeghatározóbb eleme a CSOK volt.

2016 szeptemberében a háztartások teljes hitelállománya 7128 milliárd forintot tett ki, amin belül a forint lakáshitelek 2982 milliárdot, míg a fogyasztási hitelek 2775 milliárdra rúgtak. Ugyanakkor az még érdekesebb, hogy az év eddigi részében az MNB statisztikái a háztartási hitelállomány csökkenését jelzik, vagyis azt, hogy a lakosság inkább törlesztette még idén is a hiteleit. A hiteleken belül is elsősorban a fogyasztási és lakáshitelek csökkenését mutatják az adatok, a devizahiteles ügy lezáródása után pedig a devizás állományban nem látunk változást.

Az elmúlt években a lakossági hitelek kamatfeltételei is enyhültek, manapság már lakáshitelhez is gond nélkül juthatunk 5-6 százalékos kamat mellett, de a különböző fogyasztási hitelek is 12-13 százalék mellett elérhetővé váltak. Az MNB legfrissebb statisztikái szerint októberben a kihelyezett friss lakáshitelek összértéke 38,9 milliárd forint volt, ami 13,5 milliárddal haladta meg az év eleji értéket.

Ami még jól kirajzolódik az az, hogy a lakosság egyre nagyobb mértékben fordul a hosszú kamatperiódusú lakáshitelek felé, ahol a törlesztő-részlet kiszámíthatóan ugyanannyi több évre, így nagyobb biztonságot nyújt, mint ahol gyakran változik a fizetési teher. A legfrissebb adatok szerint az új lakáshitelek már több, mint 60 százaléka olyan, ahol a törlesztő több évre betonba van öntve, míg 30 százaléknál legfeljebb 1 éves a rögzítés időtartama.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.