Megéri hitelből lakást venni? A válasz megérkezett!

 • 2014.04.27.
 • szerző: bankmonitor

Az alacsony kamatokat látva, olvasva a lakásárak csökkenéséről szóló híreket sokan elgondolkodnak azon, hogy jópár év várakozás után vajon belevágjanak-e új otthonuk megszerzésébe? A döntés meghozatalához megfelelő önerő, olcsó hitel és olcsó lakás szükséges. Megnéztük a statisztikákat, e három feltételből melyik teljesül?

Van-e olcsó lakás?Az FHB Lakásárindexe egyértelmű választ ad a fenti kérdésre: van! 2008 és 2013 között e mutató szerint névértéken 23, inflációval számolva pedig
38 százalékkal csökkent átlagosan a lakások értéke. Ekkora zuhanásra Európában sem nagyon van példa. Barcelonában, Amszterdamban vagy Koppenhágában a lakások átlagos négyzetméterára 3-4 ezer euró,
Budapesten ellenben az 1200 eurót sem éri el. A magyar főváros árai regionális szinten is alacsonyak, Varsó másfélszer, Prága kétszer drágább!

lakasarindex20140425.jpg

Az új lakások áraiban is hasonlóan nagy a különbség. Még akkor is, ha a kínálat Magyarországon folyamatosan szűkül.
Tavaly 29 százalékkal kevesebb építési engedélyt adtak ki, mint 2012-ben. Csak 7536 új lakás épült az országban. 13 uniós tagállam áraival összevetve
az új lakások Magyarországon a legolcsóbbak.

lakasarak20140425.jpg

Van-e olcsó hitel?A jelzáloghitelezése mérsékelt emelkedése már tavaly év végén megindult és az idei esztendő elején ez a tendencia folytatódott. 2013 január és 2014 február között
a havi jelzáloghitel kibocsátás 40 százalékkal nőtt. Miért? Egyrészt a forint alapú lakáshitelek kamata a jegybank folyamatos kamatcsökkentéseinek hatására mélyponton van. Vannak ma már olyan hitelek a piacon, amelyek
THM-je alig valamivel haladja meg a 6 százalékot.

jelzalog20140425.jpg

A piacon jelenleg elérhető lakáshitelek közül a két államilag kamattámogatott hiteltípus, az
Otthonteremtő Kamattámogatott Hitel és az Államilag Támogatott lakáshitel számíthat a legnagyobb érdeklődésre. Egyrészt a támogatott időszakban mindkét hiteltípus esetében a kamattámogatás elérheti az 50%-ot, másrészt a hitel kamata a választott 1 vagy 5 éves kamatperióduson belül fix; a kamattámogatott hitelek esetében nemcsak a támogatott időszak alatt, hanem azt követően is, azaz maximálisan kiszámítható a várható törlesztőrészlet mértéke.

A két fenti hitelfajta felhasználhatóságában a legnagyobb különbség, hogy az Otthonteremtő Kamattámogatott Hitel használt vagy új lakás vásárlására, építésére, korszerűsítésére, bővítésére vehető igénybe, míg Államilag Támogatott lakáshitel kimondottan új lakás vásárlására, építésére, vagy korszerűsítésre igényelhető.

Ha nem hiszed, járj utána! Kalkulátorunkkal könnyen megnézheted, milyen kamatra vehetsz fel most lakáshitelt!

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!


A döntés előtt érdemes alaposan szemügyre venni a bankok akcióit is, hiszen
a versengő pénzintézetek több olyan kedvezményt is kínálnak, amivel sokat lehet faragni a havi törlesztőrészleten. Van, aki értékbecslői vagy a közjegyzői díjat engedi el, mások lemondanak a folyósítási jutalékról, megint más segít a szocpol elintézésében.

Van-e önerő?Ez a legnehezebb kérdés. A válság, a korábban felvett hitelek törlesztése, a megnövekedett megélhetési költségek alaposan lecsökkentették a háztartások megtakarításait.
A szükséges önerő előteremtése saját erőből tehát sokaknak okoz megoldhatatlan problémát. Szerencsére erre is van megoldás: a lakástakarék pénztár! Itt
havi 20 ezer forint befizetésével a nagyvonalú állami támogatásnak köszönhetően négy év múlva akár 1,3 millió forintot is előteremthetünk. Ráadásul egy család több lakástakarék pénztári szerződést is köthet, így könnyen előteremthető az új otthon megszerzéséhez szükséges önerő.

Kalkulátorunkkal kiszámolhatod, hogy lakástakarék pénztári befektetésed mennyit fial!


Lakástakarék kalkulátor

Lakástakarék
 • Havi X Ft befizetés
 • Y év-en keresztül
 • Z Ft (lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
 • ebből Q Ft állami támogatás
 • I % éves hozam (EBKM)

 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.