Megéri sokat fizetni egy jó alapért?

2016. 07. 19. szerző: bankmonitor.hu

A mostani bizonytalan befektetési környezetben is kiemelkedő hozamot nyújtó abszolút hozamú alapok egyik sztárját – a Citadella Alapot – tavaly óta már csak +5%-os díj mellett lehet megvásárolni. Ennek apropóján megnéztük a legjobb abszolút hozamú alapok teljesítményét: megéri-e kifizetned a felárat az egyik legjobbért?

Mi ez a +5%?

Ahogy korábban már hírt adtunk róla  Zsiday Viktor, a Citadella alapkezelője úgy döntött, hogy minden vétel után 5%-os extra vételi jutalékot kell fizetni az alapba való befektetéskor. (Azaz ezt az 5%-ot a pénzügyi szolgáltatód által elkért vételi jutalékon felül kell megfizetned.) Ez kettős célt szolgál:

 • az alap elért egy akkora méretet, ami már akadályozná a hatékony befektetést, így csökkenteni szerették volna a növekedés ütemét, illetve
 • az extra vételi jutalék elkötelezetté teszi a vásárlót: minél hosszabb ideig tartja, annál több évre oszlik el a vételi költség, azaz csökkenti az adásvétel gyakoriságát.

Megéri +5%-ot kifizetni?

Az attól függ… Ha az átlagos abszolút hozamú alapok teljesítményét nézzük (3 év alatt éves átlagos  3%, míg 5 év alatt évente átlagosan 4,5%), akkor mindenképpen: kevesebb, mint egy év alatt megtérül a többletköltség, mivel a Citadella évente átlagosan több, mint 10%-ot hozott. Ha viszont az élmezőny többi alapjának teljesítményét nézzük már kevésbé.

absz_hoz_alap

Miért lehet mégis jó választás a Citadella?

2014 szeptemberében az alap kezelője (Zsiday Viktor) az alap befektetési politikáját úgy módosította, hogy magasabb kockázati kategóriába került az alap. Ez azt jelenti, hogy a fenti teljesítményeket úgy érte el, hogy az idő egy részében kisebb kockázatot vállalt. Megítélésünk szerint azonban ez nem jelent további hozamemelkedést, hanem inkább a csökkenő hozamkörnyezetben is meg tudja tartani a két számjegyű hozamait. (Ez el is hangzott egy korábbi interjúnkban. )

Így, aki hosszú távra tervez, és bízik a szakemberben, annak megfontolandó, hogy kifizesse-e a 2015.11.11-től kötelező felárat. Főként úgy, hogy más költséggel nem kell számolni. Ugyanis, aki a Concorde Alapkezelő egyes termékeit szeretné megvásárolni, annak egy költséghatékony megoldás az Alapforgalmazó. Itt ugyanis számlanyitási, számlavezetési díj nélkül, költségmentesen lehet az online forgalmazott alapokat megvásárolni.

Mindössze a néhány költséggel kell számolni:

 • a készpénzfelvételi díjjal (fix 5 ezer forint, de az utalás például ingyenes),
 • Citadella esetén 5%-os extra vételi jutalék
 • illetve a büntető jutalékokkal, ha bizonyos időn belül visszaváltod az alapot (például Columbus esetén 1,5 éven belüli visszaváltáskor 1%, Citadella esetén 1 éven belül 3%, 5 napon belül 5%)

Mi lehet az alternatíva?

Az élmezőnyből válogatni veszélyes tud lenni, ha csak a rövid távú teljesítményeket figyeled. Viszont 3 illetve 5 éves teljesítmény már megfelelően hosszú ahhoz, hogy érdemi döntést hozhass. Ám itt is figyelni kell, hogy nem csak az utolsó időszak jó teljesítménye tükröződik az adott alap hosszú távú hozamain. Amennyiben ezzel a szemlélettel végignézted a TOP 10 teljesítményét, biztosan találsz számodra megfelelő alapot. Amennyiben mégsem használd befektetési alap keresőnket!

Az Alapfogalmazó fentebb említett kedvező díjai miatt érdemes lehet Concorde Alapkezelő alapjai közül válogatni. Ezek közül azonban csak a Citadella, Concorde Columbus, ami online felületen is elérhető. A többiért (Concorde Rubicon, Platina Gamma, Platina Alfa, Platina Béta) 5%-os vételi díjat kell fizetni. Ezzel máris relativizálódik az 5%-os extra jutalék.

Amennyiben már valahol van számlád, akkor az ottani kínálatot is érdemes átböngészned: látható, hogy a legjobbak között találhatsz két OTP Alapkezelő, illetve egy-egy Aegon illetve Generáli által kezelt alapot.

Ha az is érdekel, hogy milyen hozamot érhetsz el más befektetésekkel, akkor használd kalkulátorunkat!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mégiscsak boldogít a pénz?

2018. 05. 21.

A mondás úgy tartja, hogy a pénz nem boldogít. Mindenki felhozhatja a saját érveit a téma mellett és ellen, ugyanakkor kétségtelenül van egy pont, ameddig a pénz jelentősen növeli a...

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

2018. 05. 14.

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért...

Rém egyszerű trükkel növelheted a hozamod

2018. 05. 13.

Míg sok időt töltünk a megfelelő befektetés megtalálásával, sok esetben elfeledkezünk arról, hogy mennyibe kerül is nekünk az értékpapírszámla fenntartása. Az általunk készített összeállításból kiderül, hogy a nagyobb bankok és...

Ideje izgulni a következő válság miatt?

2018. 05. 12.

1980 óta 4 nagyobb gazdasági visszaesés is volt a világgazdaságban, a legutóbbi és egyben legtöbb országot érintő recesszió pedig 10 éve ütött be. Az eseményeket figyelve felmerül a kérdés, hogy...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 9.

  Újraindítjuk az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című sorozatunkat. Az első adást ma este hallgathatják meg az Inforádión, 19.00 órai kezdettel. Ebben...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.