Betöltés
loading

Megérkeztek a friss lakásárak! Mit művelnek a pesti panelek?

Hazánkban összesen 11 066 lakóingatlan cserélt gazdát augusztusban, ami a nyárvégi szezonalitás következtében némileg elmarad a korábbi hónapokban mért értékektől, de még így is 23%-kal magasabb az egy évvel korábbi tranzakciószámtól – olvasható ki a Duna House Barométer legfrissebb számából. A hálózat becslése szerint az idei év első nyolc hónapjának 91 736 adásvételből álló forgalma már most meghaladja több válság utáni év teljes forgalmát. Az augusztusi lakásár adatok egyik legnagyobb meglepetése, hogy a megvalósult ügyletek átlagára alapján a pesti panelek lekörözték a budaiakat.

57%-os bővülés két év alatt

Egy éve 8 978 darab, két éve pedig mindössze 7 060 adásvételt regisztráltak augusztusban, amihez képest az idei 11 066 darabos érték egy év alatt 23%-os, két év alatt pedig közel 57%-os forgalombővülésnek felel meg. Bár a megelőző öt hónapban ettől rendre magasabb értéket regisztráltak, a visszaesés csekély mértékű, a nyárvégi szezonális hatásnak tudható be.

Tavaly ilyenkor még csak 64 ezer körül járt a lakásszámláló, amihez képest 44%-os a növekedés, ebben az ütemben akár már november végére meglehet a 2015-re korábban becsült 150 ezres tranzakciószám. Az idei első nyolc hónapban mért közel 92 ezer adásvétel több válságot követő év teljes forgalmától magasabb. A 2012-es 94 ezer és a 2014-es 114 ezer darabot pedig egy erős ősszel már október végére túlszárnyalhatjuk.

Mit művelnek a pesti panelek?

A hálózat által augusztusban értékesített ingatlanok vételára alapján számított átlagárak láttán megállapítható, hogy a legnagyobb meglepetést a pesti panelek okozták 270 ezer forintos négyzetméterárral. Nem elég, hogy a pesti oldalon majdnem összeértek a panel- és a téglaárak (279 eFt), ezúttal sikerült felülmúlni az eladott budai panelek átlagos négyzetméterárát (264 eFt).

Kelet-Magyarországon átlagosan 134 ezer forintba, Nyugat-Magyarországon pedig 142 ezer forintba került a panelek négyzetmétere, az eladók körülbelül három hónapos várható értékesítési idővel számolhatnak.

Budán átlagosan 395 ezer forint, a Belvárosban 475 ezer forint volt az eladott téglalakások átlagos négyzetméterára, a vevők átlagosan 4-6 hónap alatt érkeznek meg. Pesten 279 ezer forint az átlagár, igaz ott három hónapon belül megtörténhet a tulajdonosváltás. Kelet-Magyarországon 165 ezer forintos, míg nyugaton 212 ezer forintos átlagos eladási négyzetméterárat mértek augusztusban.

Ha Te is lakást szeretnél vásárolni, de nem rendelkezel a teljes vételárral, akkor néhány adat megadását követően megtekintheted a legkedvezőbb lakáshitel ajánlatokat!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Milyen lakást keresnek, melyek a legnépszerűbb célpontok?

A múlt hónapban közvetített ingatlanoknak mindössze 3-4%-a volt újépítésű, de nagyon népszerűek az újszerű, jó minőségű lakások is. A tranzakciók negyedét (az ország nyugati felében az ötödét) az ilyen lakások tették ki augusztusban. A fővárosban és nyugaton minden tízedik eladott lakás felújításra szorul, keleten ez az arány 5% volt.

A fővárosi vevőjelöltek közül minden ötödik megjelölte a XIII. kerületet lehetséges célpontként, ezzel továbbra is ez a legnépszerűbb kerület Budapesten. Az érdeklődők 17-18%-a kedveli a VI., a VII., a IX. és a XI. kerületeket is, a külső pesti kerületeket kevesebben keresik.

A családi házakból azért még lehet alkudni

A felmérés szerint a családi házat értékesítők az eredetileg elképzelt árból átlagosan 4%-ot faragtak, hogy érdeklődőt találjanak, akik a fővárosban további 7%-ot, míg vidéken további 9%-ot tudtak alkudni.

A panellakások eladói átlagosan 1%-os árlevitelt alkalmaztak a vizsgált időszakban, amiből a vevők Budapesten 3%-ot, vidéken 5%-ot alkudtak. A téglalakások a fővárosban átlagosan 5%-kal, vidéken 7%-kal keltek el az eredeti elképzeléstől alacsonyabb áron.

A befektetők uralják a fővárosi piacot

Augusztusban továbbra is nagyon magas, 45%-os volt a befektetők aránya a fővárosban, őket követik az első lakást vásárlók 22%-kal, majd a nagyobb lakásba költözők 14%-kal. Vidéken a vásárlás okára választ adók közül 27% nyilatkozott úgy, hogy nagyobb lakásba költözés áll a háttérben, 24% volt első lakás vásárlók és 20% a befektetők aránya.

A budapesti eladók 44%-a nagyobb lakásba költözés miatt döntött az értékesítés mellett, 20-20% örökölt lakást adott el, illetve kisebb lakásba költözne. Vidéken minden harmadik eladott lakás örökölt ingatlan volt, az eladók további 31%-a nagyobb, 16%-a pedig kisebb lakásba költözne. A fővárosi örökösök átlagosan 16,7 millió, a vidékiek fele akkora összegre tettek szert az eladásból.

Ha Te sem tudsz hirtelen mit kezdeni az öledbe hullott milliókkal, akkor a Bankmonitor segítségével megkeresheted a legmagasabb betéti kamatokat, vagy megismerhetsz számos befektetési lehetőséget!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
ingatlanbefektetés

A CSOK hitellel többet lehet megtakarítani, mint a támogatással?

Lakásvásárlás, építkezés előtt sokan kalkulálnak a gyermekek után járó CSOK támogatással, viszont kevesebben ismerik a támogatáshoz kapcsolódó CSOK hitelt, amely egy kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású konstrukció. Érdemes azonban ezt...

Blogajánló
  • alapblog Mi lesz a jövő az ingatlanpiacon?

    Ebben még nem nagyon van benne a lezárás hatása. Az “örökre” alacsony (és/vagy negatív) kamat valószínűleg jó nagy támaszt jelent majd a jövőben az európai... The post Mi lesz a jövő az ingatlanpiacon? appeared first on alapblog.