Megérte 5 éve fix kamatozású lakáshitelt felvenni? A kamatstop mindent megváltoztat

Megérte 5 éve fix kamatozású lakáshitelt felvenni? A kamatstop mindent megváltoztat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-17
 

A kormány bejelentése alapján a kamatstopot meghosszabbítják 2022. év végéig. Ezek alapján a korábban kockázatos, változó kamatozású kölcsönt választókat továbbra is védik a kamatemelkedés hatásától. Ez azért eléggé rossz üzenet azon magyaroknak, akik korábban a biztonságért cserébe magasabb törlesztőt vállaltak be.

Mi is az a kamatstop?

A kockázatos, éven belül változó kamatozású lakáshitelek – jelenleg nagyságrendileg 330 ezer család rendelkezik ilyennel –  kamata egy pénzpiaci mutató értékétől, a BUBOR-tól függ. Márpedig ezen mutató értéke az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedett. (Köszönhetően a magas inflációnak és az MNB kamatemeléseinek.)

Az érintett kölcsönök törlesztőrészlete jelentősen, akár 30 százalékot meghaladó mértékben emelkedne, ezt megelőzendő a Kormány kamatstopot hirdetett, melynek keretében gyakorlatilag meghatároztak egy szintet, ami fölé nem drágulhatnak a hitelek.

Jelenleg emiatt az adósok kamata gyakorlatilag megfeleződött. (4,83-5,12 százalékponttal kisebb kamatot kell fizetniük az érintetteknek.)

Jó tudni
A kamatstop ideje alatt elengedett kamatot nem kell utólag megfizetni, az gyakorlatilag tisztán az érintett adósok nyeresége.

Hirdetés

Hirdetés

Miért válasszunk biztonságos hitelt?

A kamatstop június végén lejárt volna, de a Kormány bejelentése alapján meghosszabbítják az intézkedést az év végéig. Vagyis az adósokat még fél évig megvédik a kamatemelkedéstől.

Ez komoly segítség az érintetteknek, ugyanakkor felvet néhány kérdést. Hiszen pont a kamatok gyakori változásától védi meg az állam az adósokat, amelyet bevállaltak az érintettek, méghozzá az igen kedvező induló kamatszintért, törlesztőrészletért cserébe.

A biztonságosabb, de kezdetben drágább hitelt választók számára ez duplán rossz üzenet. Nem érte meg bevállalni a magasabb kamatot a biztonságért, hiszen a többieket is megvédik. Ráadásul a kiszámíthatóbb hiteleket nem védik meg az esetleges kamatemeléstől, pedig ezek a kölcsönök is drágulhatnak a fixált időszak lejáratakor.

Hasonlítsuk össze! 

A kamatstop hátrányát érdemes egy példán keresztül bemutatni. Tegyük fel, hogy két család 5 éve felvett 15 millió forint lakáshitelt, 20 éves futamidőre. Az egyik család megkereste a legolcsóbb, 1 éves kamatperiódusú konstrukciót, a másik viszont a legkedvezőbb, 5 évig fix kamatozású megoldást választotta.

Hogyan alakultak az induló költségek:

  • Az 1 évente változó kamatozású hitel induló kamata 2,29% volt, az induló törlesztőrészlet pedig 78 ezer forint.
  • Az 5 évig fix kamatozású konstrukció esetében az induló kamatszint 3,79% volt, a törlesztőrészlet kezdetben 89 ezer forint. (Gyakorlatilag havi 11 ezer forint volt a biztonság ára.)

Az elmúlt 5 év a változó kamatozású kölcsönnek kedvezett, a hitel kamata nem haladta meg a 3 százalékot, ezzel szemben a kiszámítható konstrukció kamata végig 3,79% volt. Eddig durván 500 ezer forinttal fizetett ki többet a kiszámíthatóbb kölcsönt választó család. És mi lesz az elkövetkező időszakban?

Egy 5 éve felvett lakáshitel törlesztőjének alalkulása.

A helyzet megfordulna a kamatstop nélkül. Az évente változó kamatozású hitel kamata ugyanis 9,56 százalékra emelkedne, a törlesztőrészlet pedig meghaladná a 125 ezer forintot. A kamatstop miatt azonban a kamat év végéig biztosan 4,4 százalék marad, a törlesztőrészlet pedig 90 800 forintra emelkedik. Vagyis a törlesztőt adott esetben 28 százalékkal mérsékli a kamatstop.

Az 5 éves kamatperiódusú kölcsön kamata is most változik, az adóst azonban semmilyen intézkedés nem védi. Az érintett hitel kamata 6,82 százalékra nő, vagyis 3,03 százalékponttal emelkedik. A törlesztőrészlet pedig júniustól 108 800 forint lenne. Vagyis 19 ezer forinttal emelkedik a havi fizetnivaló.

Az 5 éves kamatperiódusú kölcsön törlesztőrészlete kamatstop nélkül jóval kedvezőbb lenne, mint az évente változó kamatozású hitelé. A kamatstop azonban eltorzítja a helyzetet: gyakorlatilag mesterségesen fenntartja a változó kamatozású kölcsön kamatelőnyét. Ez pedig azt a tévképzetet keltheti az új hitelfelvétel előtt állókban, hogy megérheti továbbra is változó kamatozású kölcsönt választani, hiszen probléma esetén az állam beavatkozik.

Fontos
Jelenleg szerencsére nagyon kevesen választanak kockázatos, változó kamatozású kölcsönt. Az utóbbi időben ugyanis a fix kamatozású hitelek induló kamata már kedvezőbb. Ráadásul az érvényben lévő JTM szabályok miatt kisebb törlesztőt vállalhatnak be az adósok egy változó kamatozású hitel esetében, mint egy hasonló fix kamatozású konstrukciónál.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés