Meggyőzték a lakosságot fogyasztóbarát hitelek – Nagy szükség is van rájuk!

2018. 03. 07. szerző: bankmonitor.hu

A lakáshitelek között nézelődve nagyon könnyen belefuthatsz a fogyasztóbarát hitelekbe. Ez nem véletlen, hiszen a rögzített hiteleknél 10-ből 4-et már ilyen formában vette fel a lakosság, ami a kedvező feltételek és kamatok miatt pozitív folyamatnak ítélhető. A CashMester legújabb részében megnézzük leendő lakáshitelesként miért célszerű a biztonságos hitelek között szétnézni, illetve már meglévő hitel mellett mit érdemes cselekedni.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Mi történt pontosan?

A közelmúltban jött a hír, hogy a rögzített lakáshitelek már 40%-a a tavaly nyáron debütáló minősített fogyasztóbarát hitelek keretében vette fel a lakosság. Így az amúgy is pörgő lakáshitel piacon egyre nagyobb szegletet hasítanak ki maguknak ezek a hitelek, ami a kedvező kondíciókat elnézve üdvözlendő folyamat.

Mit jelent ez magyarul?

A fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenésével a bankok kínálata jelentősen átrajzolódott. A legtöbb nagybank már korábban is széles palettával rendelkezett a legalább 3 évre rögzített kamatú hitelekből, és a jegybank törekvéseivel párhuzamosan ez a folyamat erősödött.

Egyébként a teljes képet nézve a változó kamatozású hitelek és az éven túl rögzített hitelek még mindig fele-fele arányban oszlanak meg. Így összességében azt lehet mondani, hogy az újonnan folyósított lakáshitelek negyede fogyasztóbarát. Ezek a hitelek több előnnyel is rendelkeznek, mint a szabályozott kamatfelár és költségek, szűkebb ügyintézési határidő, vagy éppen az ingyenes előtörlesztés lehetősége lakástakarékból.

Előfordul, hogy a bank normál piaci és minősített hitele egymás mellett párhuzamosan szerepel a kínálatban, ugyanakkor ennek oka sokszor az eltérő módon meghatározott hitelcél. Gyakorlatilag a bankok bizonyos hitelcélokat (például új, használt lakás vásárlás, építés) már csak a fogyasztóbarát hitelek révén tesznek elérhetővé.

A bankoknál 3 éves rögzítésű és végig fix hitelekkel is találkozni, ugyanakkor az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek esetében a legnagyobb a fogyasztóbarát hitelek kínálata. Az utóbbi csoportban a hitelkamatok is nagyon kedvezőek, hiszen már 3,49-4,59%-os kamat mellett is lehet hitelt felvenni. Ráadásul a legjobb abszolút biztonságot nyújtó végig fix hitelt is megkaphatod már 5,35%-os kamat mellett.

Miért kellene engem érdekelnie?

Afelé tendál a világ, hogy idővel búcsút kell intenünk az alacsony kamatoknak, és ebben a helyzetben az találhatja magát slamasztikában, aki gyakran változó lakáshitelt választott. Ilyen szempontból is jól jönnek a fogyasztóbarát lakáshitelek, amelyek gyakorlatilag az összes esetben a legkedvezőbbnek bizonyulnak a kategóriájukban.

Természetesen fogyasztóbarát hitel ide vagy oda, nagyon megéri összehasonlításokat végezned a lakáshitelek között, hogy mindenki a számára legkedvezőbb ajánlat mellett döntsön. Ráadásul a komplett bank összehasonlítást különösebb erőfeszítést nélkül, egy hitelkalkulátorral is megteheted.

Sok esetben nem éri meg az aktuális számlavezető bankod mellett maradni, hiszen a bankváltással járó macerát bevállalva rengeteget spórolhatsz. Bár a lakáshitelhez képest elhanyagolhatónak tűnik az sem utolsó szempont, hogy így egy jó bankszámlád is lehet. Ráadásul nem csak a lakáshitelben gondolkodóknak, hanem azoknak is megéri szétnézni, akik már régebben vettek fel hitelt. Egy hitelkiváltással ők is lefaraghatják a havi hitelkiadásukat.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

2018. 05. 16.

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a...

Melyik a biztonságosabb, az állampapír vagy az ingatlan?

2018. 05. 09.

Egy friss felmérés alapján az emberek szerint az ingatlanbefektetés biztonságosabb lehet, mint a lakossági állampapír. Habár az ingatlanpiac jól ment az elmúlt években, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy megvannak...

Kereskedelmi háborúzik Amerika – Hogyan érinthet minket?

2018. 04. 25.

A befektetőknek komoly fejtörést okoz, hogy vajon mi lesz az Amerika által kirobbantott kereskedelmi háború sorsa. Egyelőre ugyan még nem beszélhetünk komolyabb intézkedésekről, mindenesetre Amerika és Kína között már komolyabb...

Most éri meg igazán beszállni a magyar tőzsdére?

2018. 04. 18.

Az elmúlt időszakban nem unatkozhatott, aki aktívan figyelte a részvénypiacokat, nálunk éppen a választások borzolták a kedélyeket. Ugyan az eredmények meglepetést nem hoztak mégis sokan találgatják, hogy mi várhat a...

Blogajánló

  • alapblog

    Bullpiac vége? – 3. rész: Mi lesz veled, Facebook?

    Kollégáink, Szabó László, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek a világ minket érdeklő dolgairól. A harmadik részben a gyorsuló technológiai változások gazdasági hatásairól és arról is beszélgettünk, mi lesz majd...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.