Betöltés

Meggyőzték a lakosságot fogyasztóbarát hitelek – Nagy szükség is van rájuk!

szerző: Bankmonitor
2018-03-07

A lakáshitelek között nézelődve nagyon könnyen belefuthatsz a fogyasztóbarát hitelekbe. Ez nem véletlen, hiszen a rögzített hiteleknél 10-ből 4-et már ilyen formában vette fel a lakosság, ami a kedvező feltételek és kamatok miatt pozitív folyamatnak ítélhető. A CashMester legújabb részében megnézzük leendő lakáshitelesként miért célszerű a biztonságos hitelek között szétnézni, illetve már meglévő hitel mellett mit érdemes cselekedni.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Mi történt pontosan?

A közelmúltban jött a hír, hogy a rögzített lakáshitelek már 40%-a a tavaly nyáron debütáló minősített fogyasztóbarát hitelek keretében vette fel a lakosság. Így az amúgy is pörgő lakáshitel piacon egyre nagyobb szegletet hasítanak ki maguknak ezek a hitelek, ami a kedvező kondíciókat elnézve üdvözlendő folyamat.

Mit jelent ez magyarul?

A fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenésével a bankok kínálata jelentősen átrajzolódott. A legtöbb nagybank már korábban is széles palettával rendelkezett a legalább 3 évre rögzített kamatú hitelekből, és a jegybank törekvéseivel párhuzamosan ez a folyamat erősödött.

Egyébként a teljes képet nézve a változó kamatozású hitelek és az éven túl rögzített hitelek még mindig fele-fele arányban oszlanak meg. Így összességében azt lehet mondani, hogy az újonnan folyósított lakáshitelek negyede fogyasztóbarát. Ezek a hitelek több előnnyel is rendelkeznek, mint a szabályozott kamatfelár és költségek, szűkebb ügyintézési határidő, vagy éppen az ingyenes előtörlesztés lehetősége lakástakarékból.

Előfordul, hogy a bank normál piaci és minősített hitele egymás mellett párhuzamosan szerepel a kínálatban, ugyanakkor ennek oka sokszor az eltérő módon meghatározott hitelcél. Gyakorlatilag a bankok bizonyos hitelcélokat (például új, használt lakás vásárlás, építés) már csak a fogyasztóbarát hitelek révén tesznek elérhetővé.

A bankoknál 3 éves rögzítésű és végig fix hitelekkel is találkozni, ugyanakkor az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek esetében a legnagyobb a fogyasztóbarát hitelek kínálata. Az utóbbi csoportban a hitelkamatok is nagyon kedvezőek, hiszen már 3,49-4,59%-os kamat mellett is lehet hitelt felvenni. Ráadásul a legjobb abszolút biztonságot nyújtó végig fix hitelt is megkaphatod már 5,35%-os kamat mellett.

Miért kellene engem érdekelnie?

Afelé tendál a világ, hogy idővel búcsút kell intenünk az alacsony kamatoknak, és ebben a helyzetben az találhatja magát slamasztikában, aki gyakran változó lakáshitelt választott. Ilyen szempontból is jól jönnek a fogyasztóbarát lakáshitelek, amelyek gyakorlatilag az összes esetben a legkedvezőbbnek bizonyulnak a kategóriájukban.

Természetesen fogyasztóbarát hitel ide vagy oda, nagyon megéri összehasonlításokat végezned a lakáshitelek között, hogy mindenki a számára legkedvezőbb ajánlat mellett döntsön. Ráadásul a komplett bank összehasonlítást különösebb erőfeszítést nélkül, egy hitelkalkulátorral is megteheted.

Sok esetben nem éri meg az aktuális számlavezető bankod mellett maradni, hiszen a bankváltással járó macerát bevállalva rengeteget spórolhatsz. Bár a lakáshitelhez képest elhanyagolhatónak tűnik az sem utolsó szempont, hogy így egy jó bankszámlád is lehet. Ráadásul nem csak a lakáshitelben gondolkodóknak, hanem azoknak is megéri szétnézni, akik már régebben vettek fel hitelt. Egy hitelkiváltással ők is lefaraghatják a havi hitelkiadásukat.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Állampapírok: megint jobban járunk

2018. 08. 01.

Megállás nélkül keressük a jó befektetési lehetőségeket. A megoldások megtalálásában egyre segítőkészebb partnerünk lett az Államadósság Kezelő Központ. Nemrég váratlanul megemelték a rövid lakossági állampapírok kamatait. A CashMester új részében...

Befektetés: minél hosszabb, annál jobb

2018. 07. 25.

Részben kényszerűségből, de a magyarok egyre inkább hajlandók hosszú távon gondolkozni, ha a befektetéseikről van szó. A befektetési időtáv növelése azért is örömteli, mert így magas hozam lehet az osztályrészük....

Blogajánló

  • alapblog

    Rejtő Jenő műve a gyakorlatban

    Hárommilliárd dolláros vasútépítési ügyben 18 politikust és üzletembert tartóztattak le korrupciós vádakkal: miszerint a kínai hitelből épülő megaberuházásból magáncélra kiloptak. Cinikus megfigyelők szerint a vasútvonal...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.