Jókora kamatemelkedéssel számol a jegybank – Mi lesz így a lakáshitelesekkel?

szerző: Szabics Zsolt
2017. 12. 23.

A jegybank a stabilitási jelentésében érdekes ábrát tett közzé, eszerint a következő 10 évben a változó kamatozású hitelek kamata közel 4%-kal nőhet meg. Mindez azt vonja maga után, hogy a törlesztő is közel 40%-kal emelkedhet meg az induláshoz képest. Hogy miért is lehet ez így és mit tehetünk ellene, azt megmutatjuk a következőkben!

Sokszor kapunk olyan megkeresést a lakáshitel iránt érdeklődőktől, hogy próbáljuk megmondani, mi lesz a törlesztőrészletekkel a jövőben. Teljesen jogos a kérdés, hiszen ki venne fel ma egy változó kamatozású hitelt, ha az csak a futamidő elején lesz olcsóbb és később annyira megemelkedik a havi részlet, hogy inkább egy rögzített hitelt kellett volna helyette választani.

A rossz hír az, hogy nem látjuk előre a jövőt mi sem, így csak sejtéseink vannak, hogy merre mehetnek a jövőben a hitelkamatok és így a törlesztőrészletek (nagy valószínűséggel felfelé, a mérték viszont kérdéses). A jegybank által a közelmúltban közzétett stabilitási jelentésben viszont találtunk egy ábrát, ami fogódzóul szolgálhat.

A jegybanknál azt nézték meg, hogy mi történik, ha egy 5 millió forintos hitelt 20 évre változó kamatozással vesznek fel. Az ábrán feltüntették a várható kamatpálya szerint a törlesztőket is, bár az egyszerűség kedvéért azt határozták meg, mintha minden hónapban újraszámolnák a törlesztőt (a gyakorlat inkább az, hogy 3-6-12 havonta kerül erre sor).

Az igazán nagy érdekesség az, hogy a jegybank milyen kamatokkal számol a következő 10 évben. A kalkulációjuk szerint indulásként 3,6% volt a változó kamatozású hitel kamata, míg a vizsgált időszak végére ez közel 7,4%-ra emelkedik meg. Nem csalás, nem ámítás, a kamat duplázódik a várakozások szerint. Abba most nem mennénk bele, hogy a kamatokat miként becsülték meg a következő évekre, ezt elfogadottnak tekintjük (higgyük el, matematikailag megalapozottak a számítások, de még így van persze bizonytalanság a megvalósulásban, hiszen a határidős kamatok nem mindig válnak valósággá).

Mindennek eléggé drámai következményei vannak, hiszen a 29 ezer forintról induló havi törlesztőrészlet 10 évet követően a duplázódó kamat miatt 40 ezer forintra ugrik meg. Százalékosan közel 40%-kal emelkedik meg a törlesztő. Valószínűleg, aki most vesz fel lakáshitelt, az sok mindenre gondol, de erre biztos nem.

A jegybank viszont még ennél is továbbmegy, hiszen ehhez, az egyébként sem csekély kamatemelkedéshez képest megnézték azt is, hogy mi történik, ha valami véletlen folytán (újabb válság miatt például) extra kamatemelkedés következik be. Nem tüntettük fel az összes verziót, csak a kettő optimistábbat. De ez is oda vezet, hogy könnyedén megnőhet az induló törlesztő a felével.

A valóságban pedig nagyon hasonló képlet szerint zajlanak majd le a folyamatok, annyi különbséggel, hogy a változó hitelt felvevők 3-12 hónap közötti időszakonként látják majd a változást. Azt tudatosítani kell már az elején, hogy ha belevágnánk egy ilyen gyorsan változó hitelbe, akkor az idővel nagyon rizikóssá tud válni.

Nem a véletlen műve, hogy például az utóbbi egy hónapban több magyar bank vezetője is azt mondta, oda kell figyelni a kamatkockázatra és a kamatok megemelkedésének veszélyeire. Ehhez társult most a jegybank aggodalma is, miszerint a változó kamatozású lakáshitelek becsapósak, mert a valós kockázat most láthatatlan. Hiszen nagyon olcsó ez a hitel, de ez csak az időzítés miatt van így.

Garanciát a jövőre nézve csak akkor kaphatunk, ha a változó kamatozású helyett egy rögzített hitelt választunk. Ez valóban most drágább a változóhoz képest, de egy 5 vagy 10 évre fix kamatú hitellel ezen időszakon belül semmi problémánk nem lehet. Ezért is nagyon ajánlatos a lakáshiteleket áttanulmányozni és egy szélesebb palettából választani.

Az alábbi lakáshitel kalkulátorral megtalálhatod a hozzád illő terméket!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. gv

  Ja, a bankok eddig is ezt csinálták, miért lepődünk meg? Így tovább !!

  2018.01.03.09:19

 2. Marton Imre

  Van-e lehetőség változó kamatozású hitel,fix kamatozásúra történő átváltására?
  Eddig,10 éve napra pontosan fizettem,de van 17 év.
  Érdemes lenne megfontolni a váltást?
  Köszönettel várom a válaszukat!

  2018.01.03.15:51

 3. Hozzaszolo

  Tudtommal kamatperiódust nem lehet változtatni, de hitelkivàltással megoldható. Ha 10 éve már fut a hitele, akkor még az magasabb kamattal megy jó eséllyel, mint a mostaniak, így egy kivàltással a kamatperiódus is fixálható hosszú távra és a törlesztő is jelentősen csökkenhet. Mindenkèppen érdemes utánaszàmolni!

  2018.01.04.00:23

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Emelkedő ingatlanárak, Bitcoin és robotok e heti ajánlónkban, valamint arról is megnézhet egy videót, hogy nem is azt látjuk a világból, ami a valóság… Jó...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.