Betöltés

Jókora kamatemelkedéssel számol a jegybank – Mi lesz így a lakáshitelesekkel?

szerző: Bankmonitor.hu
2017-12-23

A jegybank a stabilitási jelentésében érdekes ábrát tett közzé, eszerint a következő 10 évben a változó kamatozású hitelek kamata közel 4%-kal nőhet meg. Mindez azt vonja maga után, hogy a törlesztő is közel 40%-kal emelkedhet meg az induláshoz képest. Hogy miért is lehet ez így és mit tehetünk ellene, azt megmutatjuk a következőkben!

Sokszor kapunk olyan megkeresést a lakáshitel iránt érdeklődőktől, hogy próbáljuk megmondani, mi lesz a törlesztőrészletekkel a jövőben. Teljesen jogos a kérdés, hiszen ki venne fel ma egy változó kamatozású hitelt, ha az csak a futamidő elején lesz olcsóbb és később annyira megemelkedik a havi részlet, hogy inkább egy rögzített hitelt kellett volna helyette választani.

A rossz hír az, hogy nem látjuk előre a jövőt mi sem, így csak sejtéseink vannak, hogy merre mehetnek a jövőben a hitelkamatok és így a törlesztőrészletek (nagy valószínűséggel felfelé, a mérték viszont kérdéses). A jegybank által a közelmúltban közzétett stabilitási jelentésben viszont találtunk egy ábrát, ami fogódzóul szolgálhat.

A jegybanknál azt nézték meg, hogy mi történik, ha egy 5 millió forintos hitelt 20 évre változó kamatozással vesznek fel. Az ábrán feltüntették a várható kamatpálya szerint a törlesztőket is, bár az egyszerűség kedvéért azt határozták meg, mintha minden hónapban újraszámolnák a törlesztőt (a gyakorlat inkább az, hogy 3-6-12 havonta kerül erre sor).

Az igazán nagy érdekesség az, hogy a jegybank milyen kamatokkal számol a következő 10 évben. A kalkulációjuk szerint indulásként 3,6% volt a változó kamatozású hitel kamata, míg a vizsgált időszak végére ez közel 7,4%-ra emelkedik meg. Nem csalás, nem ámítás, a kamat duplázódik a várakozások szerint. Abba most nem mennénk bele, hogy a kamatokat miként becsülték meg a következő évekre, ezt elfogadottnak tekintjük (higgyük el, matematikailag megalapozottak a számítások, de még így van persze bizonytalanság a megvalósulásban, hiszen a határidős kamatok nem mindig válnak valósággá).

Mindennek eléggé drámai következményei vannak, hiszen a 29 ezer forintról induló havi törlesztőrészlet 10 évet követően a duplázódó kamat miatt 40 ezer forintra ugrik meg. Százalékosan közel 40%-kal emelkedik meg a törlesztő. Valószínűleg, aki most vesz fel lakáshitelt, az sok mindenre gondol, de erre biztos nem.

A jegybank viszont még ennél is továbbmegy, hiszen ehhez, az egyébként sem csekély kamatemelkedéshez képest megnézték azt is, hogy mi történik, ha valami véletlen folytán (újabb válság miatt például) extra kamatemelkedés következik be. Nem tüntettük fel az összes verziót, csak a kettő optimistábbat. De ez is oda vezet, hogy könnyedén megnőhet az induló törlesztő a felével.

A valóságban pedig nagyon hasonló képlet szerint zajlanak majd le a folyamatok, annyi különbséggel, hogy a változó hitelt felvevők 3-12 hónap közötti időszakonként látják majd a változást. Azt tudatosítani kell már az elején, hogy ha belevágnánk egy ilyen gyorsan változó hitelbe, akkor az idővel nagyon rizikóssá tud válni.

Nem a véletlen műve, hogy például az utóbbi egy hónapban több magyar bank vezetője is azt mondta, oda kell figyelni a kamatkockázatra és a kamatok megemelkedésének veszélyeire. Ehhez társult most a jegybank aggodalma is, miszerint a változó kamatozású lakáshitelek becsapósak, mert a valós kockázat most láthatatlan. Hiszen nagyon olcsó ez a hitel, de ez csak az időzítés miatt van így.

Garanciát a jövőre nézve csak akkor kaphatunk, ha a változó kamatozású helyett egy rögzített hitelt választunk. Ez valóban most drágább a változóhoz képest, de egy 5 vagy 10 évre fix kamatú hitellel ezen időszakon belül semmi problémánk nem lehet. Ezért is nagyon ajánlatos a lakáshiteleket áttanulmányozni és egy szélesebb palettából választani.

Az alábbi lakáshitel kalkulátorral megtalálhatod a hozzád illő terméket!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

5 Hozzászólás

 1. gv

  Ja, a bankok eddig is ezt csinálták, miért lepődünk meg? Így tovább !!

 2. Marton Imre

  Van-e lehetőség változó kamatozású hitel,fix kamatozásúra történő átváltására?
  Eddig,10 éve napra pontosan fizettem,de van 17 év.
  Érdemes lenne megfontolni a váltást?
  Köszönettel várom a válaszukat!

 3. Hozzaszolo

  Tudtommal kamatperiódust nem lehet változtatni, de hitelkivàltással megoldható. Ha 10 éve már fut a hitele, akkor még az magasabb kamattal megy jó eséllyel, mint a mostaniak, így egy kivàltással a kamatperiódus is fixálható hosszú távra és a törlesztő is jelentősen csökkenhet. Mindenkèppen érdemes utánaszàmolni!

 4. gabriella

  Az idezett MNB Stabilitasi jelenteshez lehetne egy kozvetlen linket kapni? Amiben a kamatpalya es a valtozo kamatozasu hitelek torlesztojenk a viszonya van szimulalva. Az MNB/Kiadvanyok/ Jelentesek alatt kb 15 al menupont van. Koszonom a segitseget!

  1. Bankmonitor.hu

   A 2017 novemberi jelentést kell megnyitni és annak a számozott 19. oldalán van egy keretes írás. Ebben az szerepel, hogy bizonyos mértékű kamatsokk esetén, mekkora lesz a törlesztő emelkedése. Az ábrán szerepel a várható kamatpályához tartozó törlesztő, ez alapján ki lehet számolni, hogy mi a várható kamatpálya. Mi ez alapján dolgoztunk.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Drágábbak most a lakáshitelek, mint egy éve?

Jó ideje minden arról szól, hogy hamarosan emelkedni fognak a kamatok. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnéztük, mi is történt az elmúlt egy évben. Felemás eredménnyel jártunk, ami kifejezetten előnyös lehet...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.