Betöltés

Megint az OTP a nyerő!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-09-20

Melyik a legnagyobb bank ma Magyarországon? Melyik a legtőkeerősebb? Melyik bank termelte a legnagyobb nyereséget? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ az MNB által kiadott Aranykönyv aktualizált változata. Nincs nagy meglepetés: a legtöbb esetben az OTP Bank áll az élen.

Továbbra is az OTP Bank a legnagyobb pénzintézet Magyarországon. A 2012-es sorrendhez képest a dobogó alsó két fokán azért történt némi változás, az itt elhelyezkedő bankok ugyanis helyet cseréltek egymással. Így az ezüstérmet a K&H Bank, míg a bronzérmet az Erste Bank szerezte meg.

merlegfoosszeg_20140916

Ennek megfelelően az OTP több mint kétszer akkora piaci részesedéssel rendelkezik, mint bármely másik nagybank.

piacireszesedes_20140916

A legtőkeerősebb bankok rangsorát egyáltalán nem meglepő módon, óriási fölénnyel ismételten az OTP vezeti. A többi bank saját tőkéje együttesen is épphogy csak meghaladja az éllovas 1100 milliárd forintos saját tőkéjét.

sajattoke_20140916Az elmúlt évekkel ellentétben a fenti bankok 2013-as összesített eredménye viszont már pozitív előjelű volt. A tavalyi évet 6 bank pozitív, míg 7 bank negatív eredménnyel zárta. Az elmúlt évben a legnagyobb nyereséggel az OTP Bank büszkélkedhet, addig a legnagyobb veszteséget a CIB Bank könyvelhette el.

adozotteredmeny_20140916

Ugyan 2008-hoz képest jelentősen mérséklődött a hitel-betét mutató értéke,  de a néhol még mindig magas hitel-betét arány jól tükrözi a bankrendszer külföldi forrásokra való rászorultságát.

hitelbetet_20140916
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

A svédek megmutatják, hogyan kell bankot csinálni!

2016. 06. 07.

Nincs elegáns és drága székház a belvárosban. Nincs széleskörű fiókhálózat: az átlagos ügyfél ugyanis mindent elintéz online, mindössze 5 évente egyszer jelenik meg a bankfiókban. Így a korábbi alkalmazottak 65%-a...

Blogajánló

  • alapblog

    Állami zöldség

    Erdogan parancsára majd az önkormányzatok fognak zöldséget árulni meg olcsó állami hitelből üvegházakban termeszteni, hogy letörjék az árakat, amelyek persze a rezsim elbaltázott gazdaságpolitikája miatt...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.