Megint az OTP a nyerő!

 • 2014.09.20.
 • szerző: bankmonitor

Melyik a legnagyobb bank ma Magyarországon? Melyik a legtőkeerősebb? Melyik bank termelte a legnagyobb nyereséget? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ az MNB által kiadott Aranykönyv aktualizált változata. Nincs nagy meglepetés: a legtöbb esetben az OTP Bank áll az élen.

Továbbra is az OTP Bank a legnagyobb pénzintézet Magyarországon. A 2012-es sorrendhez képest a dobogó alsó két fokán azért történt némi változás, az itt elhelyezkedő bankok ugyanis helyet cseréltek egymással. Így az ezüstérmet a K&H Bank, míg a bronzérmet az Erste Bank szerezte meg.

merlegfoosszeg_20140916

Ennek megfelelően az OTP több mint kétszer akkora piaci részesedéssel rendelkezik, mint bármely másik nagybank.

piacireszesedes_20140916

A legtőkeerősebb bankok rangsorát egyáltalán nem meglepő módon, óriási fölénnyel ismételten az OTP vezeti. A többi bank saját tőkéje együttesen is épphogy csak meghaladja az éllovas 1100 milliárd forintos saját tőkéjét.

sajattoke_20140916Az elmúlt évekkel ellentétben a fenti bankok 2013-as összesített eredménye viszont már pozitív előjelű volt. A tavalyi évet 6 bank pozitív, míg 7 bank negatív eredménnyel zárta. Az elmúlt évben a legnagyobb nyereséggel az OTP Bank büszkélkedhet, addig a legnagyobb veszteséget a CIB Bank könyvelhette el.

adozotteredmeny_20140916

Ugyan 2008-hoz képest jelentősen mérséklődött a hitel-betét mutató értéke,  de a néhol még mindig magas hitel-betét arány jól tükrözi a bankrendszer külföldi forrásokra való rászorultságát.

hitelbetet_20140916
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Aktív-passzív, Dropbox, autók és meteoritok világa is az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást! Hogy tűnnek el a könnyű választások egyre gyorsabban? Ben Graham módszere még...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.