Megjelent a rendelet a napelemekkel kapcsolatos szabályok módosításáról!

Megjelent a rendelet a napelemekkel kapcsolatos szabályok módosításáról!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-27
 

Október 13-án a Kormányinfón elhangzott, hogy a jövőben kialakított napelemek, háztartási méretű kiserőművek már nem táplálhatnak be villamosenergiát a hálózatba. Ez nagy mértékben befolyásolja a napelem-projektek megtérülési idejét. Tegnap este megjelentek a részletszabályok a határidőkről. 

Tegnap este megjelent a kormányrendelet a napelemek telepítésének szabálymódosításáról. Már október 13-án bejelentette Gulyás Gergely a kormányinfón, hogy a jövőben a napelemeknél a hálózatba betáplálás lehetőségét átmenetileg megszüntetik.

Az új jogszabályból kiderülnek azok a részletek, határidők, amelyek mindenkit érdekeltek.

A napelemek telepítésével kapcsolatos részletszabályok

Először is fontos leszögezni, valóban átmenetileg felfüggesztésre kerül a háztartási méretű kiserőművek által megtermelt energia közcélú hálózatba történő betáplálása. Vagyis a napelemek által megtermelt energiát a jövőben már csak saját háztartásunk használhatja fel.

A 2022. október 31-e előtt igénybejelentés alapján kialakított napelemekre még nem lesz érvényes az új szabály. Vagyis október 30-ig benyújtott kérelem esetén még a kialakított napelem által megtermelt energiát betáplálhatják a hálózatba. De mit jelent az igénybejelentés? A jogszabály erről az alábbiakat tartalmazza:

igénybejelentésnek minősül a hálózati engedélyes ügyfélszolgálatán vagy ügyintézésre szolgáló internetes felületén az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, illetve űrlapon – az érintett felhasználási hely azonosítóját és felhasználóját is tartalmazó – elektronikus vagy papír alapon megtett, háztartási méretű kiserőmű létesítésére vagy bővítésére irányuló nyilatkozat.

Jó hír tehát, hogy a folyamatot gyakorlatilag megkezdeni szükséges még a napokban, ha az igénybejelentés megtörténik, akkor még kialakíthatjuk a napelemet a jelenlegi szabályoknak megfelelően.

Október 31-ét követően bejelentett napelemek is megkaphatják a betáplálásra az engedélyt abban az esetben, ha igazolni tudjuk, hogy a szolgáltató miatt csúsztunk ki a határidőből. Erre azonban nem érdemes játszani, aki ilyet szeretne az mindenképpen intézze el a héten az igénybejelentést.

A felfüggesztés csak addig tart, ameddig a hálózat karbantartási, fejlesztési munkálatai megtörténnek. A betáplálási lehetőség újraindításának ütemezéséről részleteit egy külön jogszabály fog rendelkezni.

Hirdetés

Hirdetés

Hosszabb megtérülési időt eredményezhet a változás

A jelenleg érvényes betáplálási lehetőség és szaldó elszámolási szabályok alapján a napelem telepítését követően a háztartás energiafelhasználása, termelésével kapcsolatban az alábbiak történhetnek:

  • A napelem által megtermelt energiát egyből felhasználjuk.
  • A napelem által termelt energiát nem használjuk fel, hanem betápláljuk a hálózatba.
  • Vételezünk a hálózatból energiát. (Éppen kevesebbet termelünk, mint amennyit felhasználnánk.)

Fizetni mi a hálózatból vételezett és oda betáplált villamosenergia különbözete után fogunk. Tegyük fel, hogy adott hónapban 250 kWh villamosenergiát fogyasztottunk és megtermeltünk 50 kWh energiát, melyből 20 kWh-át felhasználtunk, 30 kWh-át pedig betápláltunk a hálózatba. Ebben az esetben mi a hó végén 200 kWh áram után fogunk fizetni a szolgáltatónak.

Az új szabályok alapján hasonló helyzetben két lehetőségünk lesz:

  1. A felhasznált 250 kWh áramból mi magunknak megtermeltünk 20 kWh-át, fizetni pedig 230 kWh energiáért fogunk. Gyakorlatilag a maradék 30 kWh amit meg tudnánk termelni elveszítjük.
  2. Olyan rendszert telepítünk, amely tudja tárolni a megtermelt energiát, ebben az esetben nem – vagy csak részben – veszik el a megtermelt „fölös” villamosenergia. Viszont az ilyen rendszerek telepítése jóval költségesebb, ráadásul a tárolás a jelenlegi technológiai adottságok mellett elég nagy veszteséggel jár.
Fontos
Tehát egy október 31-ét követő bejelentés alapján telepített napelem vagy drágább konstrukció lesz, vagy kevesebbet fogunk tudni megtakarítani vele havonta. Ez ugye azt is eredményezi, hogy otthonunk modernizálásának költsége lassabban térül meg.

Előfordulhat, hogy eddig azért halogattuk ezt a beruházást, mert nem volt elegendő megtakarításunk. Jelen helyzetben azonban érdemes elgondolkodni a hitelfelvétel lehetőségén is. Egy személyi kölcsönre természetesen kamatot kell fizetni, de lehet még így is jobban megéri a projektet most elkezdeni.

Fontos kihangsúlyozni, hogy jelen helyzetben is alapos mérlegelés után érdemes döntést hozni, mindenképpen egyeztessünk egy napelemekkel foglalkozó szakemberrel.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés