Megjelentek a részletek a támogatott felújítási hitelről!

Megjelentek a részletek a támogatott felújítási hitelről!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-23
 

Megjelent a kormányrendelet a támogatott felújítási hitelről, melyből a családok számos kérdésre választ kaphatnak. Sőt a felújítási támogatással kapcsolatos előírásokat is módosította, pontosította a jogalkotó.

A gyermeket nevelő családok az otthonuk felújítására támogatást igényelhetnek 2021 januárjától. Az állam utólagosan – a számlák megfizetését követően – visszatéríti a korszerűsítési költségek felét, de legfeljebb 3 millió forintot. Vagyis a családoknak a teljes költségvetés fedezésére elegendő forrással kell rendelkezniük.

Támogatott felújítási hitel is elérhető lesz azok számára, akik nem rendelkeznek elég saját megtakarítással. A konstrukció részleteiről tegnap este jelent meg a jogszabály.

A támogatott felújítási hitel kondíció

A hitelösszeg nem haladhatja meg a 6 millió forintot – ekkora összeg szükséges a maximális 3 millió forint támogatás kihasználásához -, az igénylő által megfizetendő kamata futamidő végéig fix 3%. A konstrukció futamideje legfeljebb 10 év lehet – a kamattámogatást legfeljebb ennyi ideig biztosítja az állam. A konstrukció jelzáloghitel lesz, azaz szükséges hozzá ingatlanfedezet. (Erre a célra természetesen megfelelő lehet a felújítandó ingatan is.) Felújítási hitel mellé a támogatást legkorábban 2021. márciusában lehet megigényelni.

Egy 6 millió forint összegű és 10 éves futamidejű felújítási hitel induló havi törlesztőrészlete 57 936 forint lenne.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi a kamattámogatás nagysága?

A kölcsön teljes, normál kamata az 5 éves állampapírhozamhoz kötött. (Az igénylést megelőző három hónapban az 5 éves államkötvény aukciós átlaghozamának 130 százaléka 3 százalékponttal megnövelve.) A konstrukció normál kamata 5,17% lenne a 2021. januárjára érvényes hozamok alapján, vagyis 2,17% kamattámogatást kapna az adós. Ez az első hónapban 6 millió forint hitelösszeg esetében 10 850 forint támogatást jelentene.

A normál kamat 5 évente, az éppen aktuális állampapírhozamoknak megfelelően módosulhat. (Ez csak akkor érintheti az igénylők fizetési kötelezettségét, ha elveszítenék a kamattámogatást.)

Milyen költségeket számolhat fel a pénzintézet a kamaton felül?

A pénzintézet legfeljebb 1,5% költségtérítésnek megfelelő díjat szedhet be az adóstól. (Ez egy érdekes kikötés, hiszen ezt a díjat a bankok számára az állam fizeti meg a jogszabály alapján.)

A felújítási támogatás összegét automatikusan betörlesztik a hitelbe, ezért az előtörlesztésért a pénzintézet nem jogosult díjat beszedni.

Milyen feltételeket kell teljesíteni a felújítási támogatás igényléséhez?

Azok kérhetik a támogatott felújítási hitelt, akik felújítási támogatást is szeretnének igényelni. Éppen ezért az igénylőknek a támogatás személyi feltételeit is teljesíteniük kell a hitel igénylésekor:

  • Legalább egy gyermeket kell nevelni az igénylőnek.
  • Legalább egy éves Tb jogviszonnyal kell rendelkeznie az igénylőnek – több igénylő esetén elég az egyik félnek teljesíteni a feltételt.
  • Az igénylőnek – együttes igénylés esetén mindkét igénylő tulajdoni hányada számít – és kiskorú gyermekeinek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük a felújítandó ingatlanban.
  • Az igénylőnek – együttes igénylés esetén mindkét félnek – és gyermekeiknek legalább egy éve az ingatlanban kell lakniuk. Ezt a feltételt nem szükséges teljesíteni az egy évnél fiatalabb gyermekeknek. Eltekintenek továbbá ezen előírás alól abban az esetben, ha egy éven belül vásárolta a család az ingatlant.
  • Az igénylőnek – együttes igénylés esetén mindkét félnek teljesíteni kell az elvárást – nem lehet köztartozása.
Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

A feltéteket természetesen alá kell támasztani a megfelelő dokumentumokkal a hitel igénylésekor. Az elvárások teljesülését a támogatás igénylésekor újra leellenőrzi a Magyar Államkincstár.

A felújítási támogatást betörlesztik automatikusan a hitelbe

A Magyar Államkincstár által jóváhagyott felújítási támogatást automatikusan, a jóváhagyást követő 4 napon belül a hitelösszegbe betörlesztik. Ezen előtörlesztésért a pénzintézet nem számolhat fel előtörlesztési díjat. A hitelösszeg csökkentését követően a pénzintézetnek újra kell számolni a törlesztőrészletet változatlan futamidő mellett. Vagyis a törlesztőrészlet csökkenni fog.

Ha egy 6 millió forint összegű, 10 éves futamidejű támogatott hitelbe betörlesztenek egy évet követően 3 millió forintot, akkor a havi fizetési kötelezettség lecsökkenne 26 206 forintra.

Mikor veszítheti el a kamattámogatást az adós?

A kamattámogatást sajnos el is lehet veszíteni. Ebben az esetben az addig kapott kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni, ráadásul a hitel kamattámogatása a jövőben megszűnik. Azaz a normál kamattal – ez 2021. januárjában 5,17% lenne – kellene tovább fizetni a kölcsönt.

Az alábbi esetekben veszítheti el a család a kamattámogatást:

  • A kölcsön folyósításától számított egy éven belül leigazolja – kifizetett számlákkal – a pénzintézet felé a munkálatok befejezését. Ha erre nem kerül sor, akkor a kamattámogatás megszűnik.
  • Az utolsó számla kifizetését követő 150 napon belül – de legkésőbb 2022. december 31-ét követő 150 napon belül – a Magyar Államkincstár nem állítja ki a támogatói okiratot. Vagyis nem lett jóváhagyva a támogatás iránti kérelem.
  • Abban az esetben is megszűnik a kamattámogatás, ha a hitelösszegnek kevesebb mint 25%-át kapja meg a család felújítási támogatásként. (6 millió forint összegű hitelnél legalább 1,5 millió forint felújítási támogatást kell kapjon a család ahhoz, hogy ne veszítse el a kamattámogatást.)

Mi történik 6 millió forint támogatott hitellel, ha elveszíti a család a kamattámogatást?

Ha egy év alatt nem sikerül befejezni a felújítási munkálatokat, akkor az addig kapott kamattámogatást elveszítené a család. 12 hónap alatt a kamattámogatás nagysága – a 2021. januárjára érvényes 5,17%-os normál kamattal kalkulálva – összesen  125 033 forint lenne. Ezt kell egy összegben megfizetni.

Emellett a havi törlesztőrészlet is megemelkedne 63 537 forintra, vagyis havonta 5 600 forinttal kellene többet fizetnie a családnak. Ráadásul ez a részlet már egyáltalán nem biztos, hiszen a normál kamat akár 5 évente meg is változhat.

Nagyon fontos, hogy milyen hitelkonstrukciót választ a család a felújítás megfinanszírozására. Hiszen már elérhető 5,17%-os kamatnál jóval kedvezőbb feltételekkel piaci kamatozású lakáshitel, sőt akár szabad felhasználású jelzáloghitel is.

Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy a család jogosult lehet a felújítási támogatásra akkor is, ha a kapcsolódó hitel folyósítását követő egy éven belül nem készül el a felújítási munkálatokkal. Ekkor ugyanis a hitel kamattámogatás veszik el, a 3 millió forint összegű felújítási támogatás nem.

Módosultak a felújítási támogatás egyes feltételei is

1. Rendezték a mozaik családokra vonatkozó feltételeket

Az elvált szülők a támogatás felére lehetnek jogosultak külön-külön, amennyiben mindkét félnél elhelyeztek legalább egy gyermeket.

Azonban a teljes támogatásra lehet jogosult az a fenti helyzetbe került szülő, amelynek újabb kapcsolatából gyermeke születik és az vele él.

2. Bővültek azon felújítási munkálatok, melyekre a támogatás felhasználható

  • Lámpák, világítótestek cseréjére, beépítésére, is felhasználható a támogatás
  • Használt melegvíz rendszer kialakítása, elemeinek cseréje, korszerűsítése is megfinanszírozható a támogatásból
  • Napelemes rendszer telepítésénél elvárás lett, hogy a munkadíj és anyagköltségek összességében nem haladhatják meg a bruttó 450 000 Ft/kWp mértéket.

3. Újonnan épített házaknál is igényelhető a felújítási támogatás

Nem szükséges egy éve az adott ingatlanban lakni az igénylőknek, amennyiben egy éven belül vásárolták a lakást. Ez a könnyítés azokra is érvényes lesz, akik saját telkükre építkeztek és az ingatlan-nyilvántartásban egy éven belül lett bejegyezve a lakóingatlan.

4. A nagykorú gyermeknek is legalább 1 éve a felújítandó lakásban szükséges laknia

Az igénylőnek – több igénylő esetén mindkét félnek – és valamennyi gyermekének legalább 1 éve a felújítandó lakásban kell lakniuk, melyet lakcímkártyával szükséges igazolniuk. (Korábban ez a feltétel az igénylőkre és a kiskorú gyermekeikre volt csak érvényben.)

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés