Megjelent az új lakossági állampapír, emelkedett az inflációkövető konstrukció kamata is

Megjelent az új lakossági állampapír, emelkedett az inflációkövető konstrukció kamata is
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-27
 

Megjelentek a részletek az új Bónusz Magyar Állampapírral kapcsolatban (BMÁP), az induló éves kamatszint valóban meghaladja a 11 százalékot. De átalakították az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamatfizetését is, az inflációkövető papír induló kamata még a BMÁP kamatát is meghaladja.

A korábbi bejelentéseknek megfelelően megjelent az Államadósság Kezelő Központ Zrt oldalán az új, 11 százalékot meghaladó induló kamatozású lakossági állampapír. Sőt az inflációkövető PMÁP átalakításával rögtön további két olyan lakossági kötvény is lett, amelynek az induló kamatszintje meghaladja a 11 százalékot.

Megérkezett a várva várt Bónusz Magyar Állampapír

A korábbi bejelentések alapján mindenki a Diszkont Kincstárjegy hozamához kötött kamatozású konstrukcióra gondolt, amikor a 11 százalékos induló kamatozású új állampapír szóba került. A korábban is ismert Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) új nyilvános ajánlattétele pedig nem okoz csalódást.

A papír 3 éves futamidejű,  sorozat neve 2025/N. A konstrukció induló kamata 11,32 százalék, az első kamatfizetés 2022. december 30., az időarányos kamat a kibocsátástól eddig az időpontig 2,83 százalék.

Ezt követően negyedévente fizet az új állampapír kamatot, a kamatfizetés dátuma:

  • 2023. március 30.
  • 2023. június 30.
  • 2023. szeptember 30.
  • 2023. december 30.
  • 2024. március 30.
  • 2024. június 30.
  • 2024. szeptember 30.
  • 2024. december 30.
  • 2025. március 30.
  • 2025. június 30.
  • 2025. szeptember 30.

Mitől függ a BMÁP kamata? 

A papír változó kamatozású, a kamat két részből áll a kamatbázisból és egy kamatprémiumból. A kamatprémium a teljes futamidő alatt fix 1 százalék, ezzel növelik meg az aktuális időszakra érvényes bázis értékét.

A kamatbázis pedig a 3 havi Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamától függ, a nyilvános ajánlattételben erről az alábbiak szerepelnek:

A kamatbázis megegyezik az adott kamatperiódusra alkalmazandó kamatmérték meghatározásának napján és ezt megelőzően tartott összesen négy eredményes, 3 (három) hónapos hátralévő futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával…

De hogyan is alakult az elmúlt egy évben a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozama? Egy évvel ezelőtt még ez az aukciós átlaghozam egyáltalán nem lett volna vonzó, a 2021. október 5-ei aukción a kérdéses hozam csak 1,21 százalék volt, míg a legutolsó 2022. szeptember 20-ai aukción a hozam már 11,02 százalék volt.

A 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozama az elmúlt évben

Fontos
A negyedéves kamatfizetés és a kamatok újbóli meghatározása nagy előny lehet, hiszen így az aktuális piaci viszonyokhoz nagyon gyorsan igazodhat a konstrukció kamatozása. Ez az előny különösen akkor szembeötlő, amikor a pénzpiaci hozamok gyors növekedése miatt egy hosszú időre fixált kamatszint gyorsan veszíthet a vonzerejéből – márpedig az elmúlt egy év ilyen időszak volt. Természetesen arra nincs garancia, hogy a következő években hasonló mértékű változások következzenek be.

Hirdetés

Hirdetés

A PMÁP induló kamata 11,75 százalékra emelkedik

Az inflációkövető lakossági állampapírból is megjelenik két új sorozat, amelyeket szeptember 29-től lehet vásárolni: a 2027/J  és a 2029/I. Mindkettő konstrukció induló éves kamata 11,75 százalék lesz.

5 éves futamidejű inflációkövető állampapír

A rövidebb futamidejű PMÁP a 2027/J sorozat, a konstrukció lejárata 2027. január 27., azaz a futamidő nagyságrendileg 4 év és 4 hónap. Az induló éves kamatszint 11,75 százalék, a 2023. január 27-i kamatfizetés miatt az időarányos kamat 3,83 százalék.

Az ezt követő kamat a prémium állampapíroknál már megismert módon az inflációtól függ. Mindig a kamatmeghatározást megelőző évben érvényes infláció mértéke lesz a kamat kiindulási alapja, azaz a kamatbázis. Ezt növelik meg az adott konstrukció esetében 0,75 százalék kamatprémiummal.

Jó tudni
Ez azt jelenti, hogy a 2023. január 27. és 2024. január 27. közötti időszak esetében a 2022-es évre érvényes infláció lesz 0,75 százalékponttal megnövelve.

7 éves futamidejű inflációkövető állampapír

A hosszabb futamidejű prémium kötvény a 2029/I sorozat. A konstrukció lejárata 2029. február 21-e lesz, vagyis a konstrukció futamideje nagyságrendileg 6 év 5 hónap. Az induló kamatszint ennél a konstrukciónál is 11,75 százalék, ugyanakkor az első kamatfizetés időpontja 2023. február 21-én lesz, emiatt az időarányos kamat mértéke 4,64 százalék.

Ezt követően a konstrukció éves kamatát az infláció alapján határozzák meg: a kamatmeghatározást megelőző évre érvényes átlagos infláció lesz a kamatbázis, melyet 1,50 százalék kamatprémiummal növelnek meg.

Melyik lakossági állampapírt érdemes a jövőben választani?

Egyre több a változó kamatozású konstrukció, emiatt a helyzetet megítélni is egyre nehezebb, azonban néhány alapszabályt, irányelvet mindenképpen érdemes lefektetni.

  • A Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz) már nem érdemes se rövid, se hosszú futamidőre választani. Az 5 éves futamideje alatt elérhető éves átlagos 4,95 százalékos hozam már a jelenlegi piaci környezetben egyáltalán nem tekinthető vonzónak.
  • Az induló kamatszintet alapul véve még mindig az inflációkövető állampapír a nyerő, hiszen a konstrukció évi 11,75 százalékos induló kamatszintjét nem éri el a BMÁP 11,32 százalékos éves kamata sem. Ettől pedig eléggé elmarad az egy, két éves futamidejű lakossági állampapírokra fizetett évi 7,00-7,50 százalékos kamat.
  • Nem minden az induló kamatszint: a BMÁP negyedévente fizet kamatot, éppen ezért a következő periódusra érvényes kamatot is negyedévente az aktuális Diszkont Kincstárjegy hozamok alapján határozzák meg. Vagyis a konstrukció sokkal gyorsabban, dinamikusabban leköveti a piaci viszonyok alakulását. Ez komoly előny, ha további érdemi hozamemelkedést várunk, ugyanakkor hátrányként is jelentkezhet, hiszen a hozamok csökkenését is gyorsan lekövetné a papír kamatszintje.
  • Az inflációkövető állampapír esetében az induló kamatszint mellett már nagyságrendileg meg lehet becsülni a 2022-es év átlagos áremelkedését is. Még óvatos becslések mellett is reálisnak tűnik a 12-13 százalékos idei fogyasztói áremelkedés, ami a 7 éves futamidejű állampapír esetében 13,5-14,5 százalékos kamatot jelenthet a jövő évre.
  • A futamidő sem elhanyagolható szempont: a BMÁP 3 éves futamidejű, míg az inflációkövető állampapírok futamideje 5, illetve 7 év. Ez utóbbi konstrukció azért már egy teljesen más időtávot jelent, mint a 3 éves futamidejű konstrukció.

A választás során döntő szempont lehet az, hogy mit várunk a piactól. Mennyi ideig tarthat még a kamatok, hozamok emelkedése, illetve mikorra térhet vissza a korábbi inflációs és hozamkörnyezet? Az elemzők már látni vélik a jegybank kamatemelési ciklusának végét, ugyanakkor a hozamok gyors csökkenésére senki sem számít. A döntés során ezeket a várakozásokat, feltételezéseket is mérlegelni kell, ugyanis ezen múlhat befektetésünk hozamának alakulása.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés