Meglepő helyen sokak pénze: ettől jobb helyen is tarthatnák!

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 09. 21.

Sokan felkapták a fejüket az összeg hallatán, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezermilliárdos túlfizetésről számolt be a napokban. Felmerül a kérdés, hogy vajon kik lehetnek azok, akik ekkora összegeket nem hiányolnak, és vajon miért nem kérik azok kiutalását. Vajon hányféle módon lehetne parkoltatás helyett fialtatni ezeket a pénzeket, illetve mit tudhatnak azok, akik szerint jól van ez így?

Az ő pénzük van a NAV-nál

Az adóhivatal információi szerint mintegy négyszázezer gazdasági társaság rendelkezik körülbelül kilencszázmilliárd forintnyi túlfizetéssel, vagyis az egy cégre jutó adótöbblet eléri a 2,25 millió forintot. A jelentés kitér arra, hogy a vállalkozások általában a társasági adóval és az általános forgalmi adó befizetések tekintetében lépik túl a valós kötelezettségeiket. Különösen annak fényében magas az átlagos túlfizetés, ha figyelembe vesszük, hogy hány vállalkozás küzd likviditási problémákkal és szorul hitelfelvételre (Céges hitelt szeretnél? – egy jó pénzügyi terv fél sikert jelenthet.)

A túlfizetéssel rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozások száma másfél millióra tehető, ők összesen százmilliárdot „tartanak” a NAV-nál. Ezek alapján az egy főre jutó túlfizetés 65-70 ezer forintra jön ki, ők leginkább a személyi jövedelemadóval, az egészségügyi hozzájárulással és az egyszerűsített vállalkozói adóival lépik túl a ténylegesen fizetendő közterheiket.

A túlfizetés kiutalását – vagy másik adónemre történő átvezetését – a NAV 17. számú nyomtatványán kezdeményezhetik az adózók, az elévülési idő öt év. Az adóhivatal statisztikái szerint az elmúlt három évben tízmilliárd forint maradt a visszautalás elmulasztása miatt az államkasszában. Egyes források szerint a túlfizetés adóhivatalnál tartásának hátterében gyakran a kiutalással együtt járó adóellenőrzéstől való félelmek állnak. Szerintük jobb a békesség, ők a benntartott pénzt inkább egy későbbi adófizetési kötelezettség fedezetének tekintik.

Ettől még a párnacihában is jobb helyen lenne a pénz?

A jegybank augusztusi mérlegstatisztikái szerint az előző hónaphoz képest kismértékben csökkent a hitelintézetek bankszámláinak átlagos egyenlege. Eközben a forgalomban lévő készpénz átlagállománya tovább emelkedett és 57 milliárd forintos bővülés után megközelítette a 4 112 milliárd forintot.

A készpénzhasználat nemzetgazdasági szinten mért évi százmilliárdos költségének visszaszorítását nem segíti elő sem az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége, sem a sárga csekkek használatának népszerűsége. Utóbbi kapcsán bíztató jelnek tekinthető, hogy a csekkbefizetéshez igénybe vett bankkártya használat az utóbbi negyedévben megduplázódott.

Parkolás helyett gyarapodhatna is a pénz

Bár a magánszemélyek átlagos túlfizetése nem tekinthető egy befektetésre alkalmas összegnek, az ott lévő tízezrek jól jöhetnének egy hitelkártya adósság, vagy egy folyószámlahitel csökkentésekor, akár fedezhetnék egy jelzáloghitel törlesztését egy-két hónapig.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A gazdasági társaságok átlagos többlete viszont már olyan összeg, amely a cégek életében sem elhanyagolható. Amellett, hogy – forgalomtól függően – elősegítené a napi likviditás biztosítását, egy ekkora tétel lekötéséből származó kamatbevétel szembeállítva a céges bankolás díjaival a működési költségek faragását is eredményezheti a társaság életében.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.