Egy pipát megér! Apró öröm készpénzre vágyóknak

2015. 06. 12. szerző: bankmonitor

A tranzakciós illeték bevezetésére a bankszámlákhoz kapcsolódó díjak és költségek emelésével reagáltak a pénzintézetek. Majd az alapvetően a bankokat terhelő adó ügyfelekre hárított részét csökkentette az ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó központi intézkedés. Bár ezt az időszakot több olyan bankszámlacsomag is átvészelte, amelynél megmaradt az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége, az ügyfeleknek ebben az esetben is érdemes lehet bepipálni az erre vonatkozó igénylést a netbankon keresztül, vagy leadni a szükséges nyilatkozatot egy bankfiókban. Rövidesen kiderül, hogy miért.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: bankszámla 5000 Ft jóváírással, vagy végezz személyre szabott bankszámla költség számítást a kalkulátorunkkal!

Ki vehet fel ingyen készpénzt, mennyi a felső határ

Az ingyenes készpénzfelvételre az a 16 éven felüli, belföldi lakcímmel rendelkező lakossági ügyfél jogosult, aki nyilatkozatot tesz arra vonatkozóan, hogy melyik számláján szeretné igénybe venni a kedvezményt (akkor is, ha csak az az egy számlája van). Az ügyfelek a nyilatkozat – adott hónap 20-a előtti – leadását követő hónaptól havonta két alkalommal, összesen százötvenezer forint összegig díj és költségmentesen vehetnek fel készpénzt belföldön bankautomatából (ATM). A nyilatkozatot és az adatainkat a számlavezetőnk továbbítja az egyes fizetési számlákhoz tett nyilatkozatok központi nyilvántartásába.

Mivel egyszerre csak egy nyilatkozat lehet érvényben, a számlaszám változás esetén tett új nyilatkozat érvényteleníti a korábban, másik számlára vonatkozóan tett nyilatkozatunkat. A készpénzfelvétel az ügyfélnek ingyenes, de a hitelintézetek kötelesek utána megfizetni a tranzakciós illetéket.

Kötelező erre a számlára érkezni a fizetésnek?

A számlavezető akkor teheti kötelezővé a munkabér jóváírást, ha az ügyfél a rendelkezésére álló hitelkeret terhére kéri a kifizetést. Egyéb esetben nem kötelező, de célszerű azt a számlát megjelölni, amelyikre a fizetésünk érkezik. A közös bankszámlával rendelkező házaspárok némileg rosszul járnak, mert két munkabér jóváírás esetén is csak 150 ezer forintot tudnak ingyen felvenni, mert a kedvezmény nem személyre, hanem számlára vonatkozik.

Trükközni nem érdemes, mert akiről kiderül, hogy jogosulatlanul vette igénybe az ingyenes pénzügyi szolgáltatást, arra a díjakat és költségeket visszamenőlegesen ráterhelik.

E nélkül is ingyenes a készpénzfelvétel, akkor minek igényeljem?

Több olyan bankszámlacsomag is létezik, amely összeghatár nélküli ingyenes készpénzfelvételt biztosít, akár a jogszabályban meghatározott kettőtől több alkalommal is. A dolog hátulütője, hogy ezek a kedvezmények gyakran csak a saját ATM-eken kezdeményezett tranzakciókra vonatkoznak. Ezzel szemben a nyilatkozó ügyfelek két alkalommal bármely Magyarországon elhelyezett automatából ingyen vehetnek fel készpénzt.

A nyilatkozattal megelőzhetőek az olyan bosszantó esetek, amikor nincs a környéken saját automata, de sürgősen készpénzre van szükségünk. Lehet, hogy nem tűnik nagy ügynek, de ezzel – egy 75 ezer forintos készpénzfelvételt feltételezve – alkalmanként egy ablakon kidobott ezres a pénztárcánkban maradhat.

Nyilatkozz Te is, de előtte keresd meg legjobb számlacsomagot bankszámla kalkulátorunk segítségével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Újabb bank oszt pénzt az ügyfeleinek!

2018. 05. 17.

5-15 ezer forint közötti összeg ütheti a markát annak, aki a megfelelő időben, a megfelelő helyen nyit új bankszámlát. A talált pénznek azonban számos feltétele lehet. Nézd meg aktuális bankszámla...

A legolcsóbb bankszámlák egy helyen!

2018. 05. 09.

Tudod, hogy mennyi pénzt költesz havonta bankolásra? Nagyon fontos, hogy ezt a kérdést tisztázd, hiszen, ha a tapasztalatainkból indulunk ki, könnyen lehet, hogy több ezer forint is megspórolhatsz egy kedvezőbb...

A párnacihánál biztosabb helyet is találhatsz a pénzednek!

2018. 04. 26.

Az alacsony kamatok következtében sokan döntenek úgy, hogy a bankszámlájukon hagyják a felhasználatlan pénzösszegeket, vagy éppen készpénzben tartják azt. Ennek nyilvánvalóan megvannak a biztonsági kockázatai, ráadásul nem feledkezhetünk meg a...

Blogajánló

  • alapblog

    Bullpiac vége? – 3. rész: Mi lesz veled, Facebook?

    Kollégáink, Szabó László, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek a világ minket érdeklő dolgairól. A harmadik részben a gyorsuló technológiai változások gazdasági hatásairól és arról is beszélgettünk, mi lesz majd...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.