loading

Egy pipát megér! Apró öröm készpénzre vágyóknak

A tranzakciós illeték bevezetésére a bankszámlákhoz kapcsolódó díjak és költségek emelésével reagáltak a pénzintézetek. Majd az alapvetően a bankokat terhelő adó ügyfelekre hárított részét csökkentette az ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó központi intézkedés. Bár ezt az időszakot több olyan bankszámlacsomag is átvészelte, amelynél megmaradt az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége, az ügyfeleknek ebben az esetben is érdemes lehet bepipálni az erre vonatkozó igénylést a netbankon keresztül, vagy leadni a szükséges nyilatkozatot egy bankfiókban. Rövidesen kiderül, hogy miért.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

Ki vehet fel ingyen készpénzt, mennyi a felső határ

Az ingyenes készpénzfelvételre az a 16 éven felüli, belföldi lakcímmel rendelkező lakossági ügyfél jogosult, aki nyilatkozatot tesz arra vonatkozóan, hogy melyik számláján szeretné igénybe venni a kedvezményt (akkor is, ha csak az az egy számlája van). Az ügyfelek a nyilatkozat – adott hónap 20-a előtti – leadását követő hónaptól havonta két alkalommal, összesen százötvenezer forint összegig díj és költségmentesen vehetnek fel készpénzt belföldön bankautomatából (ATM). A nyilatkozatot és az adatainkat a számlavezetőnk továbbítja az egyes fizetési számlákhoz tett nyilatkozatok központi nyilvántartásába.

Mivel egyszerre csak egy nyilatkozat lehet érvényben, a számlaszám változás esetén tett új nyilatkozat érvényteleníti a korábban, másik számlára vonatkozóan tett nyilatkozatunkat. A készpénzfelvétel az ügyfélnek ingyenes, de a hitelintézetek kötelesek utána megfizetni a tranzakciós illetéket.

Kötelező erre a számlára érkezni a fizetésnek?

A számlavezető akkor teheti kötelezővé a munkabér jóváírást, ha az ügyfél a rendelkezésére álló hitelkeret terhére kéri a kifizetést. Egyéb esetben nem kötelező, de célszerű azt a számlát megjelölni, amelyikre a fizetésünk érkezik. A közös bankszámlával rendelkező házaspárok némileg rosszul járnak, mert két munkabér jóváírás esetén is csak 150 ezer forintot tudnak ingyen felvenni, mert a kedvezmény nem személyre, hanem számlára vonatkozik.

Trükközni nem érdemes, mert akiről kiderül, hogy jogosulatlanul vette igénybe az ingyenes pénzügyi szolgáltatást, arra a díjakat és költségeket visszamenőlegesen ráterhelik.

E nélkül is ingyenes a készpénzfelvétel, akkor minek igényeljem?

Több olyan bankszámlacsomag is létezik, amely összeghatár nélküli ingyenes készpénzfelvételt biztosít, akár a jogszabályban meghatározott kettőtől több alkalommal is. A dolog hátulütője, hogy ezek a kedvezmények gyakran csak a saját ATM-eken kezdeményezett tranzakciókra vonatkoznak. Ezzel szemben a nyilatkozó ügyfelek két alkalommal bármely Magyarországon elhelyezett automatából ingyen vehetnek fel készpénzt.

A nyilatkozattal megelőzhetőek az olyan bosszantó esetek, amikor nincs a környéken saját automata, de sürgősen készpénzre van szükségünk. Lehet, hogy nem tűnik nagy ügynek, de ezzel – egy 75 ezer forintos készpénzfelvételt feltételezve – alkalmanként egy ablakon kidobott ezres a pénztárcánkban maradhat.

Nyilatkozz Te is, de előtte keresd meg legjobb számlacsomagot bankszámla kalkulátorunk segítségével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
siker
Nagyon jó hír érkezett a Revolut számlásoknak!

Múlt hónapban A Revolut e-mailben értesítette a magyar felhasználókat arról, hogy módosítják a bankautomaták használatáért és a nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat. Most egy új levélben arról tájékoztatnak, hogy elmarad a...

Újabb magyar banknál érhető el az Apple Pay

Már a Budapest Banknál is elérhető az Apple Pay fizetési szolgáltatás, így elég az iPhone telefont vagy az Apple Watch okosórát az üzlet POS termináljához tartani az érintésmentes bankkártyás fizetéshez. ...

Blogajánló
  • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

    Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

  • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

    Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

  • Haszon.hu Itt a lista, jelen állás szerint így alakul a nyári fesztiválszezon

    A Sziget Fesztivál szervezői hivatalosan is bejelentették, hogy a járvány miatt idén is elmarad a rendezvénysorozat. A VOLT Fesztivált és a Balaton Soundot már korábban lefújták. A hvg.hu összegyűjtötte, hogy a jelenlegi állás szerint hogyan alakul a nyári fesztiválszezon. A listán sok a bizonytalanság, de az összesítéséből kiderül, hogy mi az, ami már biztosan elmarad, mi az, ami megmarad, illetve...