Megnyugodhatnak a nyugdíjasok, már biztos a 10 ezer forint

szerző: Szabics Zsolt
2016. 12. 07.

Jól jön a nyugdíjasok számára a hamarosan érkező Erzsébet utalvány, viszont sokak ijedhettek meg a napokban felröppent hírek kapcsán, miszerint adóbevallást kell készíteni és esetlegesen adózni is. A hivatalos álláspont szerint viszont nincs erről szó, csak arra ügyeljünk, mire költjük el az összeget.

A közelmúltban jelentette be a miniszterelnök, hogy a nyugdíjat és egyéb ellátást kapók az év végéig kapnak 10 ezer forint értékű Erzsébet utalványt. Ezzel még nem is lenne önmagában semmi gond, viszont felröppentek olyan hírek, miszerint elképzelhető, hogy a kedvezményezetteknek adóbevallást kellene készíteniük. Ráadásul még az utalvány után járó, nem kis (37%-os) adóterhet is ők állnák.

A huzavona végére a pontot a nemzetgazdasági minisztérium tette, ma megjelent közleményükben tudatták, hogy a nyugdíjasoknak járó Erzsébet utalvány közterheit az állam fizeti meg és az adóhatósággal való elszámolást is az állam rendezi. Röviden, sem adóbevallást nem kell készíteni, sem adókötelezettsége nincsen a nyugdíjasoknak.

Valószínűleg sokak számára nagyon jól tud jönni a nyugdíj-kiegészítés ilyen speciális formája, viszont ahogy azt korábbi cikkünkben már bemutattuk, nem érdemes erre tartósan számítani. A nyugdíj előtt állók számára például van olyan megoldás, amivel tartós nyugdíj-kiegészítést lehet elérni, ez pedig nem más, mint a nyugdíjcélú megtakarítás.

Minél korábban kezdjük el, annál kisebb erőfeszítés által érhető el a kívánt cél. Csak egy példa, ugyanakkora összeg gyűlik össze, ha 25 évig 10 ezer forintot, vagy 15 évig 21 ezer forintot teszünk félre. A megtakarított összeg megfelelő biztonságot ad számunkra, és nem kell attól tartanunk, hogy egyik évben kapunk-e plusz pénzt az állami nyugdíjon felül vagy sem.

Kíváncsi vagy, mennyit kell félretenned, hogy anyagi biztonságot teremts magadnak idős korodra? Alábbi kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatod!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

7 Hozzászólás

 1. nyöggedíjjas

  szegény több százezret kapó nyugdíjasnak még az orbán ajándék adóját is átvállalja az állam. Egyébként meg tök mindegy mert az állam az egyik zsebéből átkerül a másikba.

  2016.12.07.18:02

 2. Lengyel

  Nem kéne felelősségre vonni azt, aki felzaklatta a nyugdíjasokat?

  2016.12.07.19:17

 3. roccobaba

  Hány csontot akartok lerágni még ebben a témában?

  2016.12.08.07:23

 4. zsike

  A minimálbéres és a szociális segélyen élőknek is kellene. Utóbbiak sokkal nagyobb bajban vannak mint a nyugdíjasok.

  2016.12.08.10:08

 5. sanyó

  Már e sok mellé beszédeket el kellene hagyni! Ha Kormány komolyan gondolta akkor minden vele járó következményeket vállalja be.Ne a mézes madzagot huzigálja

  2016.12.08.11:11

 6. Lia Fehér

  Nyugdíjasok figyelmébe! Szemben a mi 1,6%-os emelésünkkel – ami nem éri el az MNB által jelzett 2,3 százalékos inflációt – az MNB vezetőinek 110-275%-os béremelést indítványoz a Fidesz. Így alakul

  Matolcsy György elnök: 5 millió,
  Nagy Márton alelnök: 4,5 millió,
  Gerhardt Ferenc alelnök: 4,5 millió,
  Windisch László alelnök: 4,5 millió,
  Montetáris Tanács tagjai: 3 millió,
  Papcsák Ferenc, FB-elnök: 3,5 millió,
  FB-tagok: 3 millió fizetése.

  Matolcsy György éves bére így 60 millió forintra emelkedik. Különösen érdekes az MNB-vezetők béremelése, ha emlékeztethetek arra, hogy milyen cirkuszt rendezett Orbán a korábbi elnök Simor András 2 milliós fizetése miatt. Orbán akkor így nyikatkozott:

  “A magyar jegybankelnök fizetését a magyar emberek adják. A mi adónkból fizetjük.” Na és most?

  2016.12.08.16:29

 7. Ásvány Attila

  Annak az idióta , szakértelem nélküli Matolcsy-nak az éves bére — 60 MILLIÓ —forint , plusz a különjutattások–egyenlő évi 75 MILLIÓ !! Ez azt jelenti hogy – egy hónap alatt 50 embernek , aki dolgozik is- az egyévi fizetését veszi fel pofátlanul, egy évben —600 ember fizetését veszi fel ! Ennyi pénzt ad a Fidesz annak aki teljesiti a Fidesz nagyon ocsmány feltételeit és segit az ország lerablásában, az emberek megnyomoritásában !! DE–JŐN 2018 és remélem gondolkodtok a szavazásnál! Soha többet Fideszt , soha többet nyomort nem akartok !!
  egy nyugdijas

  2016.12.13.20:05

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Mennyire van biztonságban a megtakarított pénzem?

2018. 05. 28.

Amikor elhelyezed a megtakarításod, vélhetően olyan biztonságos lehetőséget keresel, ahol biztosra veheted, hogy viszont is látod a pénzed. A legnépszerűbb megtakarítási lehetőségek esetében az intézményi garancia, mint az OBA és...

A fiatalok nem bíznak már az állami nyugdíjban

2018. 05. 15.

A mostani nyugdíjasok számára megélhetésében még az állami nyugdíj jelentős szerepet játszik, azonban kérdéses, hogy a fiatalabb korosztályok körében ez miként fog alakulni. Egyáltalán miből lesz pénze a jövő nyugdíjasainak...

6 szabály, amit minden befektetőnek tudnia kellene!

2018. 04. 23.

Sokan úgy vannak a megtakarítással, mint a fogyókúrával, elég jövő héten elkezdeni. Bármennyire is meglepő, de olyanok is így gondolkoznak, akiknek egyébként lenne megtakarítási lehetőségük. A következőkben az Economist gyűjtése...

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Emelkedő ingatlanárak, Bitcoin és robotok e heti ajánlónkban, valamint arról is megnézhet egy videót, hogy nem is azt látjuk a világból, ami a valóság… Jó...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.