Betöltés

Ajándék hullik közel 3 millió nyugdíjas ölébe – Ez még csak a kezdet?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-12-06

Az első sokk után egyre jobb híreket kapnak a nyugdíjasok, a legújabb hírek szerint 2017 januárjától 1,6%-kal nőhet az ellátás, és a következő hetekben egyszeri 10 ezer forintos segítséget is kézhez kapnak. Igen ám, de hosszabb távon nem érdemes ezzel a plusz pénzzel tervezni, mert egyszerűen nem lesz meg ennek a fedezete. Ha a bizonytalanság ellen be akarjuk magunkat védeni még aktív éveink alatt, akkor egy megoldás van, a kezünkbe vesszük az irányítást és célzottan a nyugdíjra is elkezdünk takarékoskodni.

Nagyon becsüljük meg, mert ki tudja, mikor látunk ilyet megint

Nem kellett sokat várni, hogy megenyhüljön a politikusok szíve, és az előzetes tervekkel ellentétben nem 0,9%-os, hanem 1,6%-os emelésre számíthassanak a nyugdíjasok 2017 januárjában. Ez még mindig kevesebb, mint a jegybank által várt 2,3%, de legalább közelebb van hozzá. Valójában nincs nagy eltérés, mert fizetni mindenképpen kellett volna, mindössze annyi változással, hogy a kisebb januári emelést novemberben egy nagyobbnak kellett volna követnie.

El kell fogadni, hogy még egy ideig biztosan az általános áremelkedéstől függ a nyugdíjunk, bár vannak tervek a rendszer újraszabására. Érdekes adalék, de a törvény szövegében ott szerepel, hogy az emelésen felül még a kormány tehet kiegészítő intézkedéseket, ha a gazdasági teljesítőképessége erre ad lehetőséget. A homályos fogalmazás most testet is öltött, mégpedig az egyszeri 10 ezer forintos Erzsébet utalvány formájában, amit minden ellátott megkap még az év vége előtt.

A jóhoz könnyű hozzászokni, viszont meglátásunk szerint most inkább úgy érdemes erre tekintetni, mint egy rendkívüli eseményre. Azt még nem lehet tudni, hogy mi lesz jövő ilyenkor, amikor már a 2018-as választás hajrájában leszünk, de arra mérget lehetne venni, hogy tartósan az extra kifizetéseknek nincs fedezete.

Nem érdemes megvárni, hogy egyszeri politikai döntéstől függjön a nyugdíjunk, vagy annak az emelése, a legtöbbet akkor tehetjük, ha a kezdőnyugdíjunkat tornásszuk fel a lehető legmagasabbra. A nyugdíjunk a jövedelemtől és a munkában töltött éveinktől függ, de időben elkezdve, akár jelentősebb kiegészítést is kaphatunk öngondoskodással.

Tény, hogy a következő két évtizedet még csak-csak elbírja a nyugdíjrendszer, de utána olyan teher nehezedik rá, amit nem lesz képes elviselni. Egyszerűen felére esik vissza azoknak a száma, akik a nyugdíjakra be tudnának a rendszerbe fizetni, ilyen feltételek mellett újratervezésre lesz szükség. A kiszámíthatatlanság ellen úgy tudunk tenni, ha saját kezünkbe vesszük – legalább részben – az irányítást, és nyugdíj-megtakarítást indítunk.

Kíváncsi vagy mennyit kell félretenned, hogy megfelelő módon egészítsd ki a nyugdíjadat? Az alábbi kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatod!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Kivételes időszakon vagyunk túl

Érdemes megnézni az utóbbi egy évtizedet, hogy értékelni tudjuk a nyugdíjemelés valódi hatását. Mint látható, 2008-2012 között inkább egy magasabb áremelkedéssel jellemezhető időszak volt hazánkban. Úgy tűnhet, hogy 2009-ben volt csak nagyobb elmaradás a valós inflációhoz képest, de az ábrán nem jelenítettük meg az arra az évre vonatkozó 2-4%-os nyugdíjkorrekciós intézkedést, amivel együtt már pluszban jöhettünk ki.

A 2013-2016 közötti időszak valószínűleg sokáig emlékezetes marad, az infláció felett nőttek a nyugdíjak jelentősen (megközelítőleg 10%-kal), köszönhetően három tényezőnek: 1) többszörös rezsicsökkentés hatására az infláció visszaesett 2) egyébként is egy alacsonyabb áremelkedéssel jellemezhető időszakban voltunk 3) a kormány jellemzően túlbecsülte a tervezéskor az infláció mértékét.

nyugdijestikep161205

A fordulat elérkezett, a becslések szerint jövőre nőni fog az infláció, ami arra enged következtetni, hogy ismét visszatérhetünk a 2010-2012 közötti novemberi kiegészítő nyugdíjemeléshez. Nem kell óriási értékre számítani, de ha a jegybank 2,3%-os becsült inflációja valóra válik, akkor még (2,3%-1,6%=) 0,7%-os növelésre van kilátás 2017-ben.

Ezt követően viszont a sötétben tapogatózunk. Igaz van arra vonatkozóan információ, hogy felülvizsgálná a kormány a nyugdíjemelések módját, de erre csak több éves egyeztetést követően van reális esély. Azt ne feledjük, hogy minél nagyobb a nyugdíjemelés, annál nagyobb költségvetési kiadással jár együtt az intézkedés, miközben 20 év múlva a rendszer már komoly hiányt halmoz fel. Idő kérdése, és képletesen szólva valamelyik kezébe bele kell majd harapnia az aktuális kormánynak.

Komoly összeg ütheti a nyugdíjasok markát

A 2016-os év elején nem lehetettek túl boldogok a nyugdíjasok, mert az utóbbi évtizedek legalacsonyabb nyugdíjemelésére (1,6%-ra) került sor januárban. Pedig a hivatalos szabályok szerint ez volt adható, ugyanis jelenleg akkora százalékkal lehet emelni a nyugdíjakat, amekkora inflációra számít a kormány a költségvetés tervezésekor.

Az 1,6%-os érték után az utóbbi hetekben mindenkit villámcsapásként ért, miszerint a kormány 2017 elején 0,9%-os emelést adna, ami jelentősen kisebb, mint amit az MNB vagy az elemzők várnak jövőre áremelkedésként. Végül a vitát a miniszterelnök zárta le, Orbán Viktor múlt héten erősítette meg, hogy 2017 elején 1,6%-os emelésre kerül sor. Sőt, ha az infláció magasabbra emelkedne, akkor 2017 novemberében kiegészítő nyugdíjemelésre is sor kerülhet.

Mindezeken felül, mivel az év során a költségvetés számok nagyon jól alakultak, így van rá lehetőség, hogy a nyugdíjasoknak extra kifizetést teljesíthessen a kormány. Úgy néz ki, hogy az összes ellátott (nemcsak az öregségi nyugdíjasok) jövedelemtől függetlenül 10 000 forintot Erzsébet-utalvány formájában megkapnak a következő hetekben.

A két intézkedés nem kevés pénzbe kerül, az 1,6%-os emelés 55 milliárd forintnyi többletkiadást jelent, vagyis a 2,7 millió nyugdíjas fejenként havonta 1721 forinttal vihet többet haza. Az egyszeri 10 ezer forintos segítség ennek körülbelül a felét viheti el (27 milliárd forintot), viszont mivel egy összegben kapja meg mindenki, nagy segítséget jelenthet az év végén ez az összeg. Ha a tavaly év végi 107,5 ezer forintos havi átlagos ellátással számolunk, akkor most kicsivel több mint 9%-ot kap közel 3 millió ember.

45 Hozzászólás

 1. én

  Ezt a totál hülye ajándék dumát azért nem kellett volna elereszteni, nem vagyunk demensek, csak idősek! Olcsó kampányfogás, egy “jószivű politikus” többet költ egy étteremben vacsorára, mint a nagylelkű tízezer forintos szines fecni. Miért nem lehetett ezt kifizetni az MNB által kiadott Magyar Forintban? Hogy több legyen a posta, és nyomdaköltség?

 2. Urbán Béla

  “Nem kellett sokat várni, hogy megenyhüljön a politikusok szíve”-most ez vicc? Elnézést kérek de azért “enyhült ” meg a szívük, mert pofátlan emelést akartak átvinni és ez felháborodáshoz vezetett. Nem akartak egy esetleges tüntetés hullámot a nyakukba venni és ezért változtattak 1,6% emelésre, ami persze még mindig kevesebb a várt inflációnál. A 10000 forint értékű utalványról meg nem is szólok, a körülötte zajló cirkusz már -már kabaréba illő.

 3. tiszta fejjel

  A kormánynak (mert ugye NEM az ellenBrüsszelnagy saját magánvagyonából kerül kifizetésre, hanem az adófizetők pénzéből!) ez csak aprópénz, viszont tökéletesen jó.

  Jó feléleszteni a régi-új “ellenségeskedést” nyugdíjasok kontra még éppen dolgozók között.

  Jó porhintésnek, hogy milyen szuperország Orbánia – ahol amúgy megfagynak az emberek, vagy a lepusztult egészségügyi intézményekben haláloznak el úgy, hogy napokig fel sem tűnik senkinek, ahol az oktatás romokban – kivéve az egyháziak, mert oda azért ömlik a lé! Ahol OLIMPIÁT terveznek, de egy olyan nap sem múlik el, hogy a BKV/BKK járművein valami gebasz ne történjék, ahol épül a vidéki kisvasút 20 fő/napra, de a százezreket szállító metróra nem jut pénz, vagy csak nem veszik meg a fékezést vezérlő szoftvert – biztos kellett a pénz a Bivalytoszonádi SC öltözőjének fűtéskorszerűsítésére.

  És persze jó beetetése a hülyének nézett (néha jogosan!) idősebb korosztályra, nehgy elfelejtsék, ki is kellene 2018-ban szavazniuk!

 4. Szathmáry István

  Nos,teljesen egyetértek azzal,amit az előzőekben”én”jelige alatt olvastam.Sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban,hogy miért nem a törvényben előírt módon kapjuk a nyugdíjemelést,de szerintem pont az lehet a magyarázata,hogy O.V.és csapata szeretné a 2018.évi választások előtt népszerűsíteni politikáját a nyugdíjasok körében is! Ismert adatokból lehet látni,hogy mennyire másként állnak a jelenlegi vezetők a szociális és morális kérdésekhez,mint azt korábban ígérték,sőt megígérték.A gazdaság teljesítményét
  pedig olyan adatsorokkal bizonygatják,ami a valódi mutatóktól eltér és talán köszönő viszonyban sincs a 2016.évi végleges adatokkal.Egy biztos,a hatalom jelenlegi gyakorlata sajnos csak ilyen típusú”ajándék” adására képes és csak olyan tragikomikus magyarázatokra,mint amit Tálas államtitkár mondott.Ebből pedig még a nyugdíjasok is látják,hogy mennyire kilóg a lóláb!

 5. macskapanni

  Az ember gyomra forog a kormány álszenteskedéseitől. Az lenne az igazi intézkedés, ha vikunya nem költözne fel a Várba. A kormányfő legyen az OGy közelében!!! A fő “böskés” is nagyot szakít, az is vmelyik pereputtya vikunyának??? A kísérőleveélre + abszolut nincs szükség!!!

 6. megfigyelt

  Maradt Magyarországon a világ egyik legaránytalanabb.legigazságtalanabb nyugdíj rendszere ,közben HÜLYÉNEK nézik a szavazógépként kezelt nyugdíjasokat. Orbán 2009 őszén azt nyilatkozta “”VISSZATÉRÜNK A 2002-es NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ”” A 2003-előtt megállapított EMELT nyugdíj átlaga 100 000 ft körűli ,míg a 2002 utáni EMELT nyugdíj 140 000 ft feletti.A 200 000 ft feletti nyugdíjak 90 %-a 2002 után lett megállapítva ,függetlenűl attól ,hogy 2003 előtt magasabb volt az ADÓ-JÁRULÉK befizetés a magaskeresetűeknél.

 7. Nagy János

  A valós infláció el van ködösítve. A gyógyszerek nagy részéről a támogatás vagy lecsökkent vagy megszűnt. Az igazi infláció a szükség szerinti felhasználóknál a nyugdíjasoknál itt jelentkezik, de ez nem szerepel az infláció meghatározó kosárban.
  Egyébként az inflációt csökkentő üzemanyag felhasználása a nyugdíjasoknál a legalacsonyabb.
  Az biztos, hogy a jelenlegi nyugdíj emelés még az igazi mézesmadzagot sem éri el.

 8. Jan

  A nyugdíjasok kevesebbet kéne politizáljanak és többet foglalkozzanak unokáikkal.Én megvonnám a szavazati jogokat a társadalom eltartottjaitól. És megszüntetném a nyugdíjasok mindenféle előjogát

 9. bélustata

  ez most a nóvum..:”öngondoskodás’ :(((((((((((((((((((((((((((((

  ÉS NINCS EGY TÖKÖS ÚJSÁGÍRÓ AKI RÁKÉRDEZNE:

  …” MI A BIZTOSÍTÉK ARRA, HOGY NEM VESZI EL az aktuális kormány ?????????”

 10. Lola

  “Igen ám, de hosszabb távon nem érdemes ezzel a plusz pénzzel tervezni, mert egyszerűen nem lesz meg ennek a fedezete.”

  Nem vagyok jogász de az a gyanúm, hogy ez már nem más, mint a köznyugalom megzavarása. Ebben az országban mindenki tudja, hogy mennyi mindenre van fedezet, csak politikusi döntés kérdése, hogy mire költik a közpénzt. Aligha tekinthető tisztességes üzleti magatartásnak, hogy a nyugdíjasok megfélemlítésével szeretnének a fiatalabbaktól a pénzintézetek minél több pénzt beszedni.

  1. bankmonitor.hu

   Az tiszta sor, hogy politikai döntésről van szó, bármiről is legyen szó, az viszont már egy másik tészta, hogy mire van fedezet és mire nem. Ez utóbbi egy pénzügyi kategória, vagyis a bevételekből ki lehet-e fizetni vagy adósságot kell generálni, esetleg más helyről elvenni az összeget. Márpedig a jegybank számításai szerint is a rendszer fenntarthatósága hosszabb távon nem megoldott a romló demográfia miatt. Már többször leírtuk és el is mondtuk, hogy nem riogatásról van szó, egyszerűen a tények bemutatásáról és a leginkább várható forgatókönyvek felvázolásáról. Csak egy példa, ha egy autóval a szakadék felé tartunk, akkor egy ideig még nincs semmi gond, de majd ha odaérünk a szakadék szélére, akkor máris más lesz a helyzet.

 11. Gitta

  Eddig csak két embertől hallottam, hogy a nyugdíjjal együtt lehetett volna utalni a 10000 Frt-os
  karácsonyi ajándékot .Egy betelefonáló nyugdíjas(ATV) és egy ellenzéki politikus szájából Akkor talán másra is lehetett volna elkölteni, nemcsak élelemre.
  A másik, ami nagyon irritál engem, nagyon sokat hallom politikusok szájából, hogy milyen szerencsések a nyugdíjasok, hogy ezután már olcsóbban jutnak az élelmiszerekhez.
  A gazdagok nem annyiért veszik meg a húst és egyéb Áfával csökkent élelmiszereket mint a mint a kis nyudíjas?Tehát ők nem járnak jól?A nyugdíjasokat nyuggereknek és farhát zabáloknak csúfolják. Szégyeljék magukat.Talán ők nem lesznek nyuggerek?

 12. atyus45

  Még hogy ajándék.Minden fillérjéért megdolgoztak évekkel ezelőtt.Apropó hol van a háromezer milliárd amit lenyúltak a nyugdíjasoktól.Ez csak porszem ahhoz képest.És a körítés amivel adják,az nem semmi.

 13. én

  Te sem leszel nyugdíjas pajtás! Hamarabb feldobod a bakkancsod, ilyen gyűlölködéssel,úgy hát dolgozz míg tudsz, legyen miből a nyugdíjunkat fizetni, Te már tiszta megtakarítás leszel a büdzsének…

 14. én

  Jan! Te sem leszel nyugdíjas pajtás! Hamarabb feldobod a bakkancsod, ilyen gyűlölködéssel,úgy hát dolgozz míg tudsz, legyen miből a nyugdíjunkat fizetni, Te már tiszta megtakarítás leszel a büdzsének…

 15. Nagy jános

  Ez a cikk undorító gusztustalan,hazug.A kormány, a politikus, azzal tesz szívességet aki nem ide fizette a járulékait,nem ide adózott.Aki politikai döntések után kap,magasabb nyugdíjat a többiek rovására.Az ,hogy törölték az alkotmányból a jogszerzést,az mostani kormány remek műve.Az inflációs ábrájuk a legnagyobb csalás,mert nem a tényleges,nyugdíjas kosár szerint,számítja az inflációt.A liba tolvaj Bajnai által eltörölt,svájci indexálást,AZ EMBEREK kormánya,nem állítja vissza. A bérek növekedése /ez még így is nagyon kevés/és a nyugdíjak emelése között az olló egyre nagyobb.A rezsi” csökkentés”a falusi lakosságot csak a villany számlában érinti,a tűzifa,szén,víz jelentősen drágult.Talán a tényekkel kellene foglalkozni,nem a porhintéssel.

 16. én

  Ha nem száguldozunk, vissza is tolathatunk a szakadék széléről, kivéve ha egy kamion mögöttünk bele akar lökni. A rendszer fenntarthatósága mindig megoldott, mert a nyugdíj is a költségvetés részét képezi, ezáltal, csak elhatározás kérdése, hogy a nyugdíjt fedezzük, vagy szétszórjuk a pénzt a jólfizetett haveri vállalkozók zsebébe, akik majd sokszoros áron építenek üres stadionokat, vagy repedező utakat stb.

  1. bankmonitor.hu

   Az a mondás, miszerint a rendszer fenntarthatósága mindig biztosított, egyszerűen nem igaz. A cikkben is szerepel, hogy a befizetők száma drasztikusan csökken, míg a nyugdíjasok száma nő, vagyis az egy nyugdíjasra jutó befizetők száma a következő évtizedekben lefeleződik ( a költségvetés sem lesz olyan jó formában két évtized múlva, amikor jelentősen visszaesik az adófizetők száma). Csak egy számot mondanánk, tavaly a nyugdíjakra és nyugdíjszerű ellátásokra közel 3500 milliárd forintot költöttünk (a stadionépítés vagy az útfelújítás ehhez képest aprópénz). Idővel ez olyan mértékben elszáll a kiadás, hogy a bevételek nem fedezik a kiadásokat, vagyis máshonnan kell elvenni a forrásokat. Akár a családi kassza esetében, ha a béred nem elég a kiadásaidra, akkor valahonnan elő kell teremteni a szükséges összeget. Vagy a kiadásokat csökkented (nyugdíjakat) vagy a bevételeket növeled (ezt nem tudod megtenni, mert már így is sok az elvonás), esetleg más területtől veszel el pénzt (egészségügy, oktatás, stb…) vagy adósságba vered magad (államadósság növelése). Egy nagyon érzékeny témáról van szó, ahol nincs egyedüli jó megoldás, ahogy írtuk is, valamelyik karjába kell harapnia a kormánynak, ha meg akarja oldani a gordiuszi csomót. Az biztos, hogy ha egyre öregszik a társadalom és csökken a születésszám, akkor a rendszerbe van kódolva, hogy kifutunk a pénzünkből.

 17. Nagy jános

  Igaza van ,főleg az agyatlanaktól kell megvonni a szavazati jogot !

 18. lali

  Én meg a levegőt, amit veszel. Senki nem tart el, befizettük hosszú évek alatt.

 19. László

  Jan – nak üzenem ! – 48 év 111-nap szolgálati időt igazoltak nekem,ami alatt igencsak szép summa adót és nyugdíj járulékot fizettem ! – nos ebből kapok vissza minden hónapban.Kérdésem,ki tart el engem és a többi nyugdíjas társamat ? megjegyzés : – az észt azt bizony nem osztogatják !!!

 20. Kovács Géza

  A lopott pénzből adni ajándék? Mióta?

 21. gábor

  Orbán ne legyen ajándékozó! Többet lop aztán nagylelkűnek látatja magát! Azárak szárnyalnak ö pedig egyre többet szed el azoktól akik eltartják őt és a haverjait!

 22. Gyöngyi

  ……” nyugdíjas fejenként havonta 1721 forinttal vihet többet haza”. Mármint melyik nyugdíjas? Az akinek a nyugdíja nem éri el a nyolcvanezer forintot sem? Nem minden nyugdíjas tartozik a felső tízezerhez, akinek magasabb volt a munkabére(de lehet, hogy nem erőltette meg magát a munkában)
  és persze a nyugdíja így jóval magasabb! De a többség olyan munkahelyen robotolt, ahol a fizetés nagyon alacsony volt, ezért a nyugdíj összege is alacsony. Nem mindenki volt olyan szerencsés, hogy minél közelebb volt a tűzhöz, annál jobban melegedett….De már régen meg kellett volna változtatni a nyugdíj számítás rendszerét. Ez viszont azért nem megy, mert nem csak íróasztal mögül, bársonyszékből kellene látni a dolgokat, hanem az élet alacsonyabb oldaláról is meg kellene vizsgálni.
  Ismerjük a statisztikai átlag számokat, mert nyugdíjasok vagyunk de nem gyengeelméjűek, tudjuk, hogy ezek a számok hogyan jönnek ki. Nem kellene ekkora különbségekkel a nyugdíjasokat sem egymás ellen hergelni. Sok megtakarítás lehetne, ha megszűnnének a kiemelt juttatások nemzet színészei, nemzet sportolói stb. mindenhonnét le lehetne egy kicsit csípni és új számítással, átcsoportosítással a nyugdíjakat végre olyan szintre hozni, hogy a nyugdíjas aki tisztességgel ledolgozta a 40 évet, a kapott emelést ne megalázó könyöradományként élje meg. A 10 ezer forintos egyszeri juttatást inkább osztották volna fel hónapokra és akkor lehet, hogy a nyugdíjasok valóban 1721 forinttal többet kapnának minden hónapban. De így ennek fele sem igaz!

  1. bankmonitor.hu

   Az 1721 forint átlagnak tekinthető, ez egyenértékű az 1,6%-os emeléssel. Vagyis aki 80 ezer forintot kap, annak az 1,6%-os plusz 1280 forint, míg aki például 160 ezret, az ennek az összegnek pontosan a dupláját. A fix 10 000 forintos összeg viszont a nyugdíjtól függetlenül jár, vagyis arányaiban azok járnak a legjobban, akik kevesebbet kapnak, míg akik nagyobb nyugdíjat, azoknak arányosan kevesebb érték jön ki. A nyugdíjszámításra kitérve éppen az az általános vélekedés, hogy a nemzetközi összehasonlításban is kimagaslóan jól állunk, az átlagkereset nagy arányát kapják vissza a nyugdíjasok kezdő ellátásként. A rendszer a leadózott jövedelemből és a ledolgozott évekből számítja a nyugdíjat, ami megfelelő eljárás és a nemzetközi tapasztalatok alapján is működőképes. Évtizedek múlva pedig ezeket az időket vissza fogjuk valószínűleg sírni, mert később a demográfia miatt sokkal többet kell majd tenni ugyanazért a nyugdíjért.

 23. Nagy jános

  Ha a munkáltatók által fizetett /a munkavállaló által megtermelt !!/szociális járadékot arra fordítják,amire befizették,akkor hosszabb időre megvolna a nyugdíjak fedezete.De ha átnevezzük szociális adónak,azt arra fordítják amire akarják.Stadion,kisvasút,párt támogatás,meg kormányzati Á-8-as.

 24. szalavicz-andrasne@kabelnet.hu

  A társadalom eltartottjai? Kik is ? Aki negyven évet ledolgozott egy munkahelyen,és a kevés fizetése miatt lett a nyugdíja is kevés ?Ki kérem magamnak!!!! Nem az én szégyenem!!!

 25. Lengyel

  A nyugdíj alapok arra szolgáltak, hogy biztosítsák a mindenkori nyugdíjas réteg ellátását. A nyugdíj egy biztosítási rendszer. A nyugdíj egy felosztó.kiróvó rendszer.
  Ennek jellegzetességei: Azt a befizető, kötelezően takarékosságra bírt réteget látja el, amelyig aktív korszakában befizetett. Akkor tudja ezt a réteget inaktív korában ellátni, ha az alapokban összegyűjtött tőkét, és annak kamatait felosztják. Ha az alapokat leürítik, pl. kölcsönvesznek belőle, vagy végleg kivonják az alapokból a befizetéseket, pl. 3000 millárdot, akkor kivégzik a biztosítási rendszert. Ez egy sima sikkasztási bűncselekmény. A nyugdíj alap TABU. Az egy megtakarítási tőke, amely a befizetők MAGÁNVAGYONA, még akkor is, ha annak befizetését a törvények írják elő, azért, hogy az államnak ne kelljen a nyugdíjra költeni.
  Olyan nincs, hogy egy generáció egyszerre takarékoskodjon magának, és a szüleit is tartsa el! A szülők befizették a járulékaikat, ki kell nekik fizetni. Hogyan? Úgy, hogy sürgősen vissza kell tenni az alapokból kivont pénzeket, akik kivették, azokat pedig el kell ítélni. Az Alkotmányba vissza kell tenni a megváltoztatás előttieket. A nyugdíj nem szociális ellátás, hanem biztosítás! Az abnormális dolog, hogy az emberek összegyüjtött magánvagyonát egy kormány, mielőtt azt a megtakarítók felvennék, felhasználják, közvagyonként elorozzák, másra költik, Hogy pontosan mire, azt 80 évre titkosítják. Be kell fejezni azt a közlést, hogy a nyugdíjasokat a fiatalabb generáció köteles eltartani. A nyugdíjasok nem eltartottak, a fiataloknak, meg maguknak kell takarékoskodniuk. Persze, ha a kormány megszünteti a rendszert, azzal, hogy a járulék befizetéseket adókként kezeli, akkor ezzel halálra ítél egy népréteget.

 26. Rzsi

  Csatlakozom azokhoz, akik szerint a nyugdíjas nem hülye. Ez a huzavona már vicc. Attól tartok, a baráti (stb) körökben eltapsolt pénzek célbajuttatása szemernyi gondot nem okozott t. vezetőinknek.
  Azt pedig ne emlegessék, hogy mi lesz jövő novemberben. Azt sem lehet tudni, mi lesz holnap.
  Arról nem beszélve, hogy jövő novemberig hány nyugdíjas fog meghalni…… Ez már tiszta haszon.
  Ugye?

 27. ZsS

  Úgy tesznek az illetékesek mintha ez könyöradomány lenne. Miért nem tették hozzá a nyugdíjhoz egyszeri juttatásként a következő nyugdíjhoz és nem lett volna ekkora cirkusz. Orbán utálja a szegényeket és a nyugdíjasokat.

 28. megfigyelt

  A nyugdíjasok nem biztos ,hogy olyan HÜLYÉK mint akik nem látják azt,hogy a kormány szavazó gépként kezeli őket.
  Van sok értelmes nyugdíjas ismerősöm és sok tájékozatlan aktív. A HÜLYESÉG nem kor kérdés elég csak a politikusokat megvizsgálni, mennyi EGOISTA tájékozatlan van közöttük.

 29. miver

  Te is leszel egyszer nyugdíjas! Bár a Te nyugdíjad biztos magasabb lesz, mert most nagy béremelések lesznek.

 30. Novottáné

  Nettó 10000.- forint utalványban. Olvastam, hogy ez egyébként 15000.- Ft lenne, de levonják belőle az adót. Nem egyszerűbb lenne egyszeri nyugdíj kiegészítést fizetni 15000.- Ft összegben?

 31. Katerina

  Nem vagyok a társadalom eltartottja. 40 évi munkaviszonyom alatt, levonták a nyugdíj járulékot, és a munkáltató is fizette utánam a nyugdíj biztosítási járulékot, mégpedig a teljes kereset után. Sajnálom, hogy ennyire nem neveltek meg Téged, és nem becsülöd embertársaidat. Én nem kívánok rosszat Neked! Remélem, hogy Te is leszel egyszer nyugdíjas, és akkor megérted, hogy miről beszélek. Szégyen, hogy felmerül benned a nyugdíjas szavazati jogának elvétele. Előnyök elvétele? Miről beszélünk egyáltalán? Talán, hogy ingyen utazhatunk?/ regisztrációs jeggyel a vonaton/, vagy a közlekedési eszközökön? Ezt ne irigyeld, mert nem olyan sokat tesz ki, hogy érdemes volna gondolkozni ezen. Viszont a nyugdíjas tényleg sokat segít az unokákon, ezáltal a családon, ha Te tudod egyáltalán hogy mi az hogy család. Sajnálom, ha nem, mert akkor már értem a pesszimista hozzáállásodat. Azon viszont érdemes volna elgondolkozni, hogy az adóbevallásban, ha többleted van, hogyan lehetséges az, hogy a többlet, ha nincs miből levonni, akkor a nyugdíj járulékból is vonható! Egyből megvan a hiány, amit az államnak kell pótolni. Micsoda körforgás? Erről miért nem beszélünk?

 32. Maci Laci

  Nem csak a befizetők száma csökken, hanem a járulékok mértéke is. Tőlem és a munkaadóimtól a fizikai munkával töltött 45 év alatt 44%+10-12% azaz 54-56 % járulékot vontak le. Mára a Fidesz kormány a járulékok mértékét 30 % körülire csökkentette; ráadásul adónak nyilvánította, s tetszése szerint elstadionozza.
  S most mindenki sír, hogy kevés járulék folyik be. Vajon miért is?
  1. A keresők fele minimálbéres.
  2. Kétmillió munkavállaló kiesett (nem dolgozik, segélyes, külföldre menekült a hazai bérek elől)
  3. A nyugdíjra befolyt járulékok mértékét a felénél is kevesebbre csökkentették.
  Hát ennyi.
  A magyar felosztó-kirovó nyugdíjrendszer alapja:
  1. Tisztes megélhetés biztosító bérezés.
  2. teljes foglalkoztatottság, 6+ millió munkavállaló.
  3. Összesen 54-56 %-os egészségügyi és nyugdíjjárulék elvonása a munkavállalótól és a munkaadójától.
  4. A környező országok lakosságának nyugdíjasai nem a magyar nyugdíjrendszert terhelik, hanem a saját országukét.

 33. gonosz

  “””jan”””” Ha nem tartom el nagyapádat te nem lennél a világon.!!!Ezek az általad ? eltartott EMBEREK
  40-45 évet DOLGOZTAK..és fizették a járulékokat.Minden UGATÁSOD ellenére jár nekik
  és szavazati jog.

 34. hortobágyi laszloné

  Jan szégyelhetné magát a szövege miatt mely szerint megvonná a szavazati jogukat a társadalom eltartottjaitól, és mindenféle előjogokat megszüntetne,inkább foglalkozzon az unokáival!!
  Figyeljen ide ez a negativ beállítottságu,fekete lelkű,gonosz ember,aki lehet nem is dolgozik és mégis “Dől” a pénz hozzá!!! Szégyelje magát! Én foglalkozok a gyerekeimmel és unokáimmal is
  mert nagyon szeretem őket és nem kaptak virgácsot se,de remélem maga igen jó nagy seprünyél vastagságut!! Miért vagyunk mi eltartottak??? 48 évig dolgoztam eü-ben 70es években éhbérért de boldogok voltunk a szüleinkkel együtt akiket nem tartottunk el !!! Ennyi év alatt sokat vontak le tőlem és mindenkitől,hogy nyugdíjas éveinket legyen miből . finanszirozni. Nem tehetünk róla,hogy ez a modern kapitalizmus a válságot áremelkedéseket plusz AFÁKAT stb hozott Mai kormányunk azt igérte visszaadja a 13-k havi vagy még 14-k is lesz— nyugdíjat nem tette csak a saját és környezete zsebeit tömi!! jan gondolkodjon el maga lesz-e nyugdíjas remélem szükölködésben lesz része egy boldog kis nyugdíjas nagymama

 35. Antinyugger

  Ámen!
  Nekem is ez lenne az első lépésem, ha hatalomban lennék.
  Vén hülyék döntenek az ország hosszútávú sorsáról, miközben ők már csak rövidtávon gondolkodnak, hisz bármelyik pillanatban meghalhatnak.
  Csak egy kis tűzifa, csak egy kis nyugdíjemelés, a többit magasról leszarják. Elég ellátogatni a megfelelő fórumokra, ahol szinte kizárólag nyuggerek politizálnak, és csápolnak a fidesznek…

 36. LÁTÓ

  Na igen-“szép ajándék” – persze egyszerűbb ezzel ködösíteni mint a törvény szerint (!!!) megillető nyugdíjakat visszamenőleg kifizetni. ! Mennyi is a megillető ? Matolcsi szerint a gazdasági teljesítés több mint 1,6 % és mennyi is volt a nyugdíjemelés?–0,9% tehát az a 0,7 % visszamenőleg a törvény (!!!) szerinti járandósága minden nyugdíjasnak. nem 10 eFt.Vakság-édes vakság !

 37. Lengyel

  Ugye nem szégyelled magad. Te ember vagy vagy csak egy trollrobot?

 38. Sándor

  Az álbaloldaliak, az álliberálisok, az áldemokraták azok, akik évtizedeken keresztül mindig csak az elvételben,
  a padlás lesöprésében jeleskedtek, de SOHA NEM jeleskedtek az adakozásban, SEM a nyugdíjasok, SEM a magyar családok, SEM a magyar emberek segítésében…
  … mély átéléssel énekelje el az Internacionálét

 39. Sándor

  … a “baloldali”, liberális kormányok évtizedek alatt, … miért szegényedtek el a magyarok családok és
  miért maradt el a “baloldali'” kormányok évtizedei alatt,
  … az az életszínvonal, az az oktatási rendszer, azok a kórházi ellátások,
  miért maradtak el a “baloldali'” kormányok évtizedei alatt,
  …. azok a fizetések, azok a nyugdíjak, és
  mind azok, amit most nagy hangon ugyan ők ájvékolva hiányolnak, amelyek már,
  az osztrákoknál, németeknél, franciáknál, olaszoknál, görögöknél, stb. 1945-1989-1998, de 2002-2010 közti évtizedekben is megvannak,
  … hogy ezeket a alibi-liberális-baloldali kormányok alatt keletkezett óriási hiányosságokat, elmaradásokat ne most kelljen pótolni,
  a 2010 óta eltelt pár év alatt megoldani!!!
  … Szakemberek szerint, az álbaloldali, álliberális, áldemokrata kormányok… 1945-2010 közti évtizedek alatt okozott károk, elmaradások pótlásához, felszámolásához,
  ,… annyi év szükséges legalább mint amennyi alatt keletkeztek!!

 40. Sándor

  LÁTÓ… az 1945-2010 közt eltelt évtizedek közben és után … van még, maradt e még annyi sütnivalója, hogy elgondolkodjon azon, hogy
  Ön és az eszmetársai, 2010-re vajon miért nem 300-500-800ezer forintos nyugdíjjal, fizetéssel Orbánoznak

 41. Bodrogi Gyula

  realista 2016.12.17.

  A kormány a fizetések és a nyugdíjak arányát erőszakosan megváltoztatta.
  A januári béremeléseket is beszámítva, a nyugdíjak több, mint 20%-kal
  csökkentek a keresetekhez képest, 3 év alatt.
  A kormánypropaganda ellenére, ez jusson eszébe a nyugdíjasoknak 2018-ban!

 42. Ásvány Attila

  Már nyugdijasoknak és akik –remélem –lesznek nyugdijasok !!
  A hülyéket ne olvassátok , mert azok fizetést kapnak azért hogy összeugrasszanak minket !! Viszont számoljátok ki — hogy a havi járulékokból ami a dolgozóktól és a munkáltatoktól beszednek, mennyi volt és mennyi most –HAVONTA !! Szorozzátok be 12-vel az egy év beszedett járulékok lesznek , egy főre mutattva ! Szorozzátok be 3, 8 MIILIÓVAL és megkapjátok az egy ÉVES Összes járulék levonás összegét. Ha 40 évvel számolunk, amikor nyugdijba mehet a melos , és csak CSAK –6 %-os , ez igen alacsony –kamatot számolunk, jó befektetés esetén, nem amikor ellopják az állami és nyugdij kasszából a pénzt, mint amit most már 12-ik éve a FIDESZ csinál —– KIDERÜL !!!-hogy 144 000 750 forintnak kellene lennie –egy főre mutattva a Nyugdij Alapnál a –törzstőkének ! Ez havi lebontással 773 200 forint nyugdijat jelent/ fő–HAVONTA !! Nem disznóság ez ?? és gazember aki ilyen számok mellett a nyugdij fenntarthatóságról beszél és rémiszget minket ?? Viszont JÖN 2018 és gondolkozzatok, vajjon hogyan lehetne –viszonozni a Fidesz-nek ezeket a kedvességeket !! Vegyük el Matolcsy bácsi 6.5 milliós –HAVI fizetését ?? Nem ! Rakjunk önkéntes pénztárba, hogy legyen mivel államadósságot csökkenteni 2 % –al ??Nem ! SZAVAZZUNK ? ugy hogy soha többet a FIDESZ !! IGEN !!!
  72 éves repszerelő

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Már nem divat szerelemből házasodni?

2018. 12. 12.

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.