Megspórolnád az adófizetést? Lépj most, mert egy évet nyerhetsz!

 • 2017.12.28.
 • szerző: bankmonitor.hu

Már csak néhány nap választ el minket a 2018-as évtől, ugyanakkor még arról nem késtél le, hogy némi adót spórolj a megtakarításaidon. Sőt, ha még idén gondolkodsz, a tartós befektetési számlával (TBSZ) az elérhető adóelőny mellett egy teljes évet is nyerhetsz. Mondani sem kell, hogy ezzel is a realizálható hozamod növelheted, ami különösen fontos szempont a mai alacsony hozamkörnyezetben.

A tartós befektetési számla (TBSZ) alapvetően akkor nyújt nagy segítséget, ha olyan megtakarításod van, amit hosszabb távra tudsz nélkülözni. Úgy szól a fáma, hogy 3 év után a 15%-os kamatadó helyett csak 10%-ot kell megfizetned, 5 év után pedig teljesen adómentes a megtakarítás. Amit mindenképp tudni kell, hogy egy 0. év is megelőzi mindezt, ami gyűjtőévként funkcionál, vagyis eddig lehet a megtakarításra szánt pénzt befizetni a számlára. Ezután a számlamozgási lehetőség megszűnik, legközelebb a 3. év végén nyúlhatsz a pénzhez.

Azért is vonzó még az utolsó napokat kihasználni a TBSZ nyitására, mert ekkor a naptári év végéhez igazodva a gyűjtőév is pár napra rövidül. Ezzel a manőverrel gyakorlatilag egy teljes évnyi adóelőnyt nyersz. Természetesen ez leginkább akkor vonzó, ha egy összegben rendelkezésedre áll már a megtakarítás.

A következő évre is halaszthatod a számlanyitást, mert ekkor lehetőséged van arra, hogy akár rendszeres megtakarításaid adómentessé tételére használd a TBSZ-t. Ekkor pont az az előny jön elő, hogy a gyűjtőév végéig, például havi rendszerességgel elkülöníthetsz egy adott összeget, amit a gyűjtőévet követő 5. év végén adómentesen vehetsz ki.

Hogy férsz hozzá a pénzhez?

A jelenlegi szabályok szerint a 3. évnél 10%-os adóteher mellett a megtakarítás egy részéhez, vagy egészéhez hozzáférsz. Az 5. év végét kivárva dönthetsz úgy, hogy a teljes pénzt, vagy annak csak egy részét veszed ki adómentesen. Ha a részkivételt választod, akkor újból elindíthatod a 3-5 éves periódusú TBSZ-t, ráadásul ekkor már a gyűjtőévet sem kell kivárni. Ez az idei év kedvező változása, ugyanis még tavaly az 5. év lejárta után a teljes összeget ki kellett venni, ha valaki hozzá akart férni a megtakarításhoz.

Milyen befektetés passzol a TBSZ-hez?

Két válfaja is létezik a TBSZ-nek, az egyiken betétet, míg a másikon gyakorlatilag mindenféle értékpapírt (például állampapírt, befektetési alapot, részvényt) tarthatsz. Mivel a betétek ma már a hosszabb távú lekötésekre sem kínálnak fél százaléknál nagyobb hozamot, így a befektetési számla nyitása a célszerű.

Ha kockázatkerülő vagy, és eleve állampapírban gondolkozol, nyithatsz a Magyar Államkincstárnál is TBSZ-t, mivel itt ingyenes a számlavezetés. Ekkor célszerű lehet olyan állampapírt választani, ami illeszkedik is a TBSZ futamidejéhez. Ilyenek a 3 és 5 éves prémium állampapírok, amelyeknek a kamatozása a 3,55-3,8%-os kamatozása is kiemelkedik az állampapírok közül.

Amennyiben magasabb kockázatot is vállalnál, valamelyik befektetési szolgáltatónál szükséges számlát nyitnod. Ezek között sem mindegy, hogy melyiket választod, mert a számlafenntartás költségei és az elérhető befektetések köre nagyon eltér. Van, ahol a befektetési alapok széles palettája mellett, még különböző részvényekből is válogathatsz.

Az online szolgáltatóknál például ingyenes a számlavezetés, viszont be kell érned az általuk forgalmazott befektetési alapokkal, természetesen ezek között is találhatsz jó vételt.

Nézz szét a befektetések között a befektetési alap keresőnkkel!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Vakmajom hírcsokra

  Miniszterelnök: nő. Főváros polgármestere: nő. Korrupció elleni főügyész: nő. Romániában. 1000 eurós számlával vertek át japán turistákat egy kínaiak által tulajdonolt, egyiptomi által vezetett olasz...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.