Betöltés

Megspórolnád az adófizetést? Lépj most, mert egy évet nyerhetsz!

szerző: Bankmonitor
2017-12-28

Már csak néhány nap választ el minket a 2018-as évtől, ugyanakkor még arról nem késtél le, hogy némi adót spórolj a megtakarításaidon. Sőt, ha még idén gondolkodsz, a tartós befektetési számlával (TBSZ) az elérhető adóelőny mellett egy teljes évet is nyerhetsz. Mondani sem kell, hogy ezzel is a realizálható hozamod növelheted, ami különösen fontos szempont a mai alacsony hozamkörnyezetben.

A tartós befektetési számla (TBSZ) alapvetően akkor nyújt nagy segítséget, ha olyan megtakarításod van, amit hosszabb távra tudsz nélkülözni. Úgy szól a fáma, hogy 3 év után a 15%-os kamatadó helyett csak 10%-ot kell megfizetned, 5 év után pedig teljesen adómentes a megtakarítás. Amit mindenképp tudni kell, hogy egy 0. év is megelőzi mindezt, ami gyűjtőévként funkcionál, vagyis eddig lehet a megtakarításra szánt pénzt befizetni a számlára. Ezután a számlamozgási lehetőség megszűnik, legközelebb a 3. év végén nyúlhatsz a pénzhez.

Azért is vonzó még az utolsó napokat kihasználni a TBSZ nyitására, mert ekkor a naptári év végéhez igazodva a gyűjtőév is pár napra rövidül. Ezzel a manőverrel gyakorlatilag egy teljes évnyi adóelőnyt nyersz. Természetesen ez leginkább akkor vonzó, ha egy összegben rendelkezésedre áll már a megtakarítás.

A következő évre is halaszthatod a számlanyitást, mert ekkor lehetőséged van arra, hogy akár rendszeres megtakarításaid adómentessé tételére használd a TBSZ-t. Ekkor pont az az előny jön elő, hogy a gyűjtőév végéig, például havi rendszerességgel elkülöníthetsz egy adott összeget, amit a gyűjtőévet követő 5. év végén adómentesen vehetsz ki.

Hogy férsz hozzá a pénzhez?

A jelenlegi szabályok szerint a 3. évnél 10%-os adóteher mellett a megtakarítás egy részéhez, vagy egészéhez hozzáférsz. Az 5. év végét kivárva dönthetsz úgy, hogy a teljes pénzt, vagy annak csak egy részét veszed ki adómentesen. Ha a részkivételt választod, akkor újból elindíthatod a 3-5 éves periódusú TBSZ-t, ráadásul ekkor már a gyűjtőévet sem kell kivárni. Ez az idei év kedvező változása, ugyanis még tavaly az 5. év lejárta után a teljes összeget ki kellett venni, ha valaki hozzá akart férni a megtakarításhoz.

Milyen befektetés passzol a TBSZ-hez?

Két válfaja is létezik a TBSZ-nek, az egyiken betétet, míg a másikon gyakorlatilag mindenféle értékpapírt (például állampapírt, befektetési alapot, részvényt) tarthatsz. Mivel a betétek ma már a hosszabb távú lekötésekre sem kínálnak fél százaléknál nagyobb hozamot, így a befektetési számla nyitása a célszerű.

Ha kockázatkerülő vagy, és eleve állampapírban gondolkozol, nyithatsz a Magyar Államkincstárnál is TBSZ-t, mivel itt ingyenes a számlavezetés. Ekkor célszerű lehet olyan állampapírt választani, ami illeszkedik is a TBSZ futamidejéhez. Ilyenek a 3 és 5 éves prémium állampapírok, amelyeknek a kamatozása a 3,55-3,8%-os kamatozása is kiemelkedik az állampapírok közül.

Amennyiben magasabb kockázatot is vállalnál, valamelyik befektetési szolgáltatónál szükséges számlát nyitnod. Ezek között sem mindegy, hogy melyiket választod, mert a számlafenntartás költségei és az elérhető befektetések köre nagyon eltér. Van, ahol a befektetési alapok széles palettája mellett, még különböző részvényekből is válogathatsz.

Az online szolgáltatóknál például ingyenes a számlavezetés, viszont be kell érned az általuk forgalmazott befektetési alapokkal, természetesen ezek között is találhatsz jó vételt.

Nézz szét a befektetések között a befektetési alap keresőnkkel!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.