Megtakarítás: hogyan csinálják máshol?

szerző: Bankmonitor.hu
2013. 04. 24.

Az átlag európaiak 70 százalékának van valamennyi megtakarítása, ellentétben a magyarokkal, akiknek a többségének semmilyen megtakarítása nincs. Sőt az európai honpolgárok több mint fele inkább lemond a szórakozásáról, csakhogy pénzt spóroljon!

Nemrég látott napvilágot az ING 14 országot felölelő felmérésének eredménye. Ebből világosan kiderül, hogy
Európában igen elterjedtek a megtakarítások: a polgárok
70%-a rendelkezik valamilyen megtakarítással. Természetesen országonként eltérő számokat láthatunk: Luxemburgé lett a legjobb, ahol az emberek 89%-ának van valamekkora összegű megtakarítása, míg a legrosszabb helyen (a résztvevő országok közül) Románia van, ahol a lakosságnak majdnem fele (48%) nem rendelkezik semmilyen megtakarítással. 

Megtakarítási célok

Pedig
megtakarításra minden korosztálynak szüksége van! Érdemes kitűzni egy
konkrét célt, hiszen annak a megvalósítására szívesebben félretesz az ember. Ez lehet egy új telefon, motor vagy egy új ház.  A legnépszerűbb megtakarítási célok életkoronként eltérnek:

 • 25 év alatt az oktatás
 • 25-34 év között a lakhatás
 • 35-44 év között a gyerekek
 • 55 év felett az váratlan kiadások

Természetesen életkortól független célok is léteznek, mint a
számlákra és a hitelek visszafizetésre való tartalékolás. Ezeket a célokat eltérő hatékonysággal sikerül megvalósítani: a rendszeres számlákra gyűjtők 71 százaléka eléri a kívánt összeget, míg a házra gyűjtők kevesebb mint felének elég a megtakarítása egy új otthonra. 

Meglepő módon Európában mai napig igén népszerű megtakarítási forma a
klasszikus malacpersely: a fiatalok 37%-a készpénzben gyűjti a megtakarításait. Ez nem a legcélszerűbb módja a pénz gyűjtésére. A Bankmonitor egyik közelmúltbeli írása részletesen bemutatja, hogy hazánkban milyen pénzügyi termékekkel tudod megkezdeni a megtakarítást:
Miből lesz az első milliód? című cikkünk. A lényeg itt is a rendszeresség, amiben tőlünk nyugatabbra is van fejlődési lehetőség: az
európaiak kicsit több mint fele időről időre tesz csak félre, míg átlag
17%-uk az,
aki rendszeresen megtakarít valamekkora összeget. Negyedük egyáltalán nem tartalékol. Pedig fontos lenne legalább háromhavi kiadásainkat félretenni. Az európaiak közel fele rendelkezik ekkora megtakarítással. Érdekes, hogy északi szomszédjaink ebben élen járnak: szlovákiaiak kétharmada tudná fizetni a számláit 3 hónapon keresztül. 

A válság hatása

A pénzügyi válság hatása ezen a területen is kifejtette a hatását: a megtakarítással rendelkezők
kétharmada nem tudta növelni a megtakarításait.  Olaszországban és Spanyolországban a megtakarítással rendelkezők körülbelül
felének hozzá kellett nyúlni a félretett pénzéhez is. 

Azok az európaiak,
akik növelték a megtakarításaikat, azok áldozatot hoztak: több mint felük a szórakozáson (mozi, étterem, belépőjegyek, stb) spórol és majdnem felük a kevesebbet költ ruhára és szépségápolásra. De többen a telefon és internetköltségen, utazásokon és rezsiköltségeken is próbálják megfogni a forintokat. Viszont a megkérdezettek közel harmada egyáltalán nem spórol. Itt is látszódnak az országok közötti különbségek: Németországban az emberek fele nem spórol, míg Spanyolországban és Olaszországban csak 17%-uk engedheti meg magának ezt a luxust. 

infografhun

Átalakuló család: válások és a megtakarítások

Akik már egyszer megtapasztalták, hogy milyen az, amikor hirtelen a pénzre van szükség, azoknak igencsak nehéz az újrakezdés: az
elváltak 66 százaléka rendelkezik megtakarítással szemben az átlagos 70 százalékkal és még a megtakarítási állományuk is alacsonyabb általában. Érdekes, hogy az elvált nők elégedettebbek a megtakarításaikkal, mint az elvált férfiak. Valószínűleg a válóper alatt jobban érvényesítik az érdekeiket…

Követendő példa

Európában az emberek többsége még a
kiadásainak csökkentése árán is megtakarít, ami követendő példa. A válságban különösen érintett (Olaszország vagy Spanyolország) országokban is rendelkezik a polgárok többsége megtakarítással. Igaz, ezeket a megtakarításokat jelenleg felhasználják, mintsem növelni tudják, de legalább van mihez nyúlniuk. Valamiben azért az európaiaknak is fejlődniük kell: a leghatékonyabb tőkegyűjtő a rendszeres megtakarítás. Ezzel szemben náluk is az ad-hoc jellegű megtakarítások dominálnak.

Mindenkit csak bíztatni tudunk: soha
ne halassza holnapra a megtakarítás elkezdését, már most
fektess bankbetétbe, vagy válaszd ki
a számodra megfelelő befektetési alapot.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Ha befektetés, akkor most az aktivitásra szavazz!

2018. 06. 20.

A passzív befektetési alapok vagy az ETF-ek neve sokaknak ismerősen csenghet, főleg az utóbbi évek után, mikor nagy népszerűségre tettek szert. Ugyanakkor  a tőzsdék csúcsokat döntő szárnyalása után most úgy...

Megújul az MKB Bank – Mire érdemes figyelni? (x)

Az MKB Bank Zrt. új informatikai rendszer használatára áll át, amely kizárólag a Bank tervezett, időszakos informatikai leállásával valósítható meg. Az informatikai leállás időtartama: 2018. június 29. (péntek) 17:45 órától...

Blogajánló

 • alapblog

  Tények – különkiadás

  – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.