Betöltés

Megvan a világ első készpénzmentes országa!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-04-27

A világ első országa, ami gyakorlatilag készpénzmentessé vált, az Norvégia – jelentette ki egy londoni konferencián a norvég jegybank alelnöke. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen eltűnt volna az országból a készpénz, hanem azt, hogy a lakosság nagyon kis aránya használja fizetésre a papír alapú fizetőeszközt.

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

A jegybank adatai alapján a pénzmennyiség mindössze kevesebb mint 3%-a van készpénzben és a fizetési tranzakciók kevesebb, mint 10%-át hajtják végre készpénzzel. Ilyen például az, amikor valaki reggel kávét vesz egy kisebb boltban és ott készpénzzel fizet a kártyája vagy éppen a mobilja helyett.

Az alelnök szerint a jegybanknak nem volt célja, hogy az országból eltűnjön a készpénz. Egyszerűen a fizetési szokások alakultak át úgy, hogy nincs igazán szükség már a papír alapú verzióra, ha elektronikusan meg lehet mindent oldani.

Nemcsak Norvégia egyedül az az ország, aki a készpénzt teljesen elfelejtené, például a svédek is nagyon hasonló úton járnak. Ott jelenleg a készpénzes tranzakciók aránya a kiskereskedelmi szektorban valahol 15% körül van. Azonban sokszor lehet azt hallani, hogy olyan gyorsan akarták az átmenetet végrehajtani, ami komoly társadalmi elégedetlenséggel párosult.

Többek között Magyarországon is nagymértékben nő a bankkártyás tranzakciók értéke és száma, azonban nálunk egyelőre a jegybank szerint is problémát jelent, hogy olyan sok készpénzt tartunk magunknál. Nem kell ecsetelni, hogy a készpénztartásnak milyen költségei és kockázatai vannak, ennek ellenére a problémával továbbra sem lehetett megbirkózni. De bizakodunk, hogy sikerül idővel eljutni a skandináv országok szintjére.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

mobilfizetes

Miért szuper dolog a mobilfizetés?

2019. 08. 06.

Amikor mobilfizetésre gondolunk, akkor valójában bankkártyás fizetésről beszélünk, még ha a kis plasztik lapocska a maga materiális formájában nem is vesz részt a tranzakcióban. De miért jó ez a felhasználóknak?...

Blogajánló

  • alapblog

    Tiszta Ikea

    A svéd IKEA 136 millió euróért 64 turbinából álló szélfarmot vett a dán tulajtól Romániában, és ezzel még közelebb került a céljához, amire 1,5 milliárd...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.