loading

Mekkora jövedelem kell 100 millió forint lakáshitelhez?

Bár a legtöbb ember számára elérhetetlen egy 80-100 millió forintos lakáshitel, mégis vannak olyan tehetős vásárlók, akiknek ilyen nagyságrendű kölcsönre van szükségük. Annyiban érthető a dolog, hogy Budapest belvárosában egy 100-150 négyzetméteres lakás esetében nem szokatlan a 200-300 millió forintos vételár, de a XII. kerületi újépítésű ingatlant keresők is hasonló árakra számíthatnak. A Bankmonitor.hu annak járt utána, hogy milyen feltételekkel és áron juthat most valaki ilyen összegű hitelhez.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakáshitelek átlagos hitelösszege 10-15 millió forint körül van, azonban jelentős az igény a nagy összegű, akár 100 millió forintos lakáshitelek iránt is. Hogy valaki ilyen lakáshitelt kaphasson, hasonló feltételeknek kell megfelelnie, mint egy kisebb összegű jelzáloghitelnél, vagyis a megfelelő jövedelem és ingatlanfedezet megléte a kulcs. Az sem mindegy azonban, hogy melyik bankhoz nyújtjuk be az igénylésünket, hogy miért, azt még bővebben is kifejtjük.

Az akár 100 millió forint feletti lakáshitelek esetében – akár csak a kisebb összegű hiteleknél – a megfelelő nagyságú igazolt jövedelem a legfontosabb feltétel. A felvehető összeg felső határát pedig az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) határozza meg, ami szerint a havi nettó jövedelem legfeljebb 60%-a fordítható hiteltörlesztésre akkor, ha

 • a hitel kamatperiódusa legalább 10 év;
 • és a havi nettó jövedelem eléri az 500 ezer forintot.

Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy melyik bankot választjuk, hiszen ugyanazon hitelösszegnek nagyon különböző lehet a havi törlesztője attól függően, melyik pénzintézettől igényeljük azt. A 12 hazai bank termékeit összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint jelenleg egy 100 millió forintos – 10 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidőre felvett – lakáshitelnek a legjobb esetben 583 000 Ft a havi törlesztője, ám van olyan bank, amelyiknél ugyanez 738 000 Ft havi kiadást jelent. Ez pedig teljes visszafizetésben bizony már több mint 40 millió Ft különbség két évtized alatt!

Mekkora jövedelem kell?

De nem csak ezért lehet probléma a szükségesnél drágább hitelt választani, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy valaki emiatt nem kapja meg a szükséges hitelösszeget. A Bankmonitor hitelkalkulátor szerinti lekedvezőbb termék esetében például 972 000 Ft-os nettót kell minimálisan igazolni a sikeres igényléshez, míg a legdrágábbnál 1 230 000 Ft volna ugyanez. A jövedelem kapcsán nehézséget okozhat ugyanakkor, hogy a bankok jelenleg nem vagy csak nagyon korlátozottan fogadják el a külföldi jövedelmeket és az ingatlan bérbeadásából származó bevételeket, mint ahogy az osztalékjövedelem sem hitelezhető a legtöbb esetben.

Önerő nélkül is mehet?

Az igazolt jövedelmen kívül a hitelfedezet becsült forgalmi értéke határozza még meg egy lakáshitel maximális hitelösszegét, ugyanis a bankok legfeljebb 80%-ig hiteleznek, míg a fennmaradó részt önerőként kell az adósnak biztosítania. Ez azonban csak az elméleti maximum, a bankok jelenleg ennél óvatosabbak, így nem ritka, hogy 30-40%-os saját forrásra is szükség lehet. A fedezet lehet egyébként több ingatlan is, ezek együttesen pedig akár teljes egészében kiválthatják az önerőt, amennyiben a hitelösszeg nem éri el ezek összértékének 60-80%-át. Arra azonban itt is figyelni kell, hogy a bankok közül néhány maximálja a bevonható fedezetek darabszámát!

Csökkentheti a felvehető hitel nagyságát az is, hogy mind többször az értékbecslő által meghatározott forgalmi érték alacsonyabb annál, mint amennyit a vevő az adott ingatlanért adott, emiatt pedig ugyancsak nőhet a szükséges önrész. Éppen ezért nagyon fontos, hogy szerződéskötés előtt keressük meg a finanszírozó bankot, különben végső esetben elveszíthetjük akár a kifizetett foglalót. A végső döntés az adott bank hitelbírálati folyamatán múlik, vagyis könnyen előfordulhat, hogy az egyik pénzintézetnél több, míg a másiknál kevesebb saját forrás is elegendő a hitelből történő vásárláshoz.

Nem minden banknál fog sikerülni

Azért sem mindegy, hogy melyik bankhoz fordulunk, mert pénzintézetenként eltérő a felvehető maximális hitelösszeg nagysága: van, ahol legfeljebb 40 millió forintot hiteleznek, míg máshol 100 millió forint a plafon, de olyan is van, ahol nincs előre rögzített felső határ.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ilyen hitelösszeg esetén már a bankok is versenyeznek az ügyfelekért, így érdemes több helyről ajánlatot bekérni. A hitelközvetítők ráadásul a meglévő ajánlatokra kérhetnek ellenajánlatokat is, kiharcolva a lehető legalacsonyabb kamatot, ráadásul az ügyfél számára a szolgáltatásuk ingyenes, hiszen ők a bankok által fizetett jutalékból részesülnek.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
lakásbelső
Mennyi a havi törlesztője egy 50-100 millió forintos lakáshitelnek?

A lakásvásárlók többsége 10-15 millió forint közötti összegű lakáshitelt igényel, ám a Bankmonitor.hu szakértői szerint sokaknak 50-100 millió forintra van szükségük a vásárláshoz. Ezért megnéztük, ők milyen havi törlesztőkre számíthatnak,...

Miért most akar mindenki lakást vásárolni?

A Duna House becslése alapján 2021. márciusában 15 630 lakásvásárlási szerződést kötöttek, ami rekordnak számít: 10 éve nem vásároltak egy hónap alatt ennyi használt ingatlant. Ez 40 százalékkal haladja meg...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Józan ésszel nehéz felfogni, milyen álomhatárhoz közelít a Microsoft

  A technológiai órás piaci kapitalizációja hamarosan elérheti a 2 billió (2 ezer milliárd) dollárt. Ezzel ők lennének a második amerikai cég, amelynek sikerült ezt elérni a történelem folyamán. A koronavírus a Microsoftnak is jót tett. 2020-ban 60 százalékkal nőtt a részvényeik ára, amit idén még megfejeltek egy 17 százalékos növekedéssel. Nemrégiben egy nap alatt 1 egész százalékot emelkedett az árfolyam,...