loading

Mekkora jövedelem kell 100 millió forint lakáshitelhez?

Fülöp Norbert
szerző: Fülöp Norbert

Bár a legtöbb ember számára elérhetetlen egy 80-100 millió forintos lakáshitel, mégis vannak olyan tehetős vásárlók, akiknek ilyen nagyságrendű kölcsönre van szükségük. Annyiban érthető a dolog, hogy Budapest belvárosában egy 100-150 négyzetméteres lakás esetében nem szokatlan a 200-300 millió forintos vételár, de a XII. kerületi újépítésű ingatlant keresők is hasonló árakra számíthatnak. A Bankmonitor.hu annak járt utána, hogy milyen feltételekkel és áron juthat most valaki ilyen összegű hitelhez.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakáshitelek átlagos hitelösszege 10-15 millió forint körül van, azonban jelentős az igény a nagy összegű, akár 100 millió forintos lakáshitelek iránt is. Hogy valaki ilyen lakáshitelt kaphasson, hasonló feltételeknek kell megfelelnie, mint egy kisebb összegű jelzáloghitelnél, vagyis a megfelelő jövedelem és ingatlanfedezet megléte a kulcs. Az sem mindegy azonban, hogy melyik bankhoz nyújtjuk be az igénylésünket, hogy miért, azt még bővebben is kifejtjük.

Az akár 100 millió forint feletti lakáshitelek esetében – akár csak a kisebb összegű hiteleknél – a megfelelő nagyságú igazolt jövedelem a legfontosabb feltétel. A felvehető összeg felső határát pedig az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) határozza meg, ami szerint a havi nettó jövedelem legfeljebb 60%-a fordítható hiteltörlesztésre akkor, ha

  • a hitel kamatperiódusa legalább 10 év;
  • és a havi nettó jövedelem eléri az 500 ezer forintot.

Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy melyik bankot választjuk, hiszen ugyanazon hitelösszegnek nagyon különböző lehet a havi törlesztője attól függően, melyik pénzintézettől igényeljük azt. A 12 hazai bank termékeit összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint jelenleg egy 100 millió forintos – 10 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidőre felvett – lakáshitelnek a legjobb esetben 583 000 Ft a havi törlesztője, ám van olyan bank, amelyiknél ugyanez 738 000 Ft havi kiadást jelent. Ez pedig teljes visszafizetésben bizony már több mint 40 millió Ft különbség két évtized alatt!

Mekkora jövedelem kell?

De nem csak ezért lehet probléma a szükségesnél drágább hitelt választani, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy valaki emiatt nem kapja meg a szükséges hitelösszeget. A Bankmonitor hitelkalkulátor szerinti lekedvezőbb termék esetében például 972 000 Ft-os nettót kell minimálisan igazolni a sikeres igényléshez, míg a legdrágábbnál 1 230 000 Ft volna ugyanez. A jövedelem kapcsán nehézséget okozhat ugyanakkor, hogy a bankok jelenleg nem vagy csak nagyon korlátozottan fogadják el a külföldi jövedelmeket és az ingatlan bérbeadásából származó bevételeket, mint ahogy az osztalékjövedelem sem hitelezhető a legtöbb esetben.

Önerő nélkül is mehet?

Az igazolt jövedelmen kívül a hitelfedezet becsült forgalmi értéke határozza még meg egy lakáshitel maximális hitelösszegét, ugyanis a bankok legfeljebb 80%-ig hiteleznek, míg a fennmaradó részt önerőként kell az adósnak biztosítania. Ez azonban csak az elméleti maximum, a bankok jelenleg ennél óvatosabbak, így nem ritka, hogy 30-40%-os saját forrásra is szükség lehet. A fedezet lehet egyébként több ingatlan is, ezek együttesen pedig akár teljes egészében kiválthatják az önerőt, amennyiben a hitelösszeg nem éri el ezek összértékének 60-80%-át. Arra azonban itt is figyelni kell, hogy a bankok közül néhány maximálja a bevonható fedezetek darabszámát!

Csökkentheti a felvehető hitel nagyságát az is, hogy mind többször az értékbecslő által meghatározott forgalmi érték alacsonyabb annál, mint amennyit a vevő az adott ingatlanért adott, emiatt pedig ugyancsak nőhet a szükséges önrész. Éppen ezért nagyon fontos, hogy szerződéskötés előtt keressük meg a finanszírozó bankot, különben végső esetben elveszíthetjük akár a kifizetett foglalót. A végső döntés az adott bank hitelbírálati folyamatán múlik, vagyis könnyen előfordulhat, hogy az egyik pénzintézetnél több, míg a másiknál kevesebb saját forrás is elegendő a hitelből történő vásárláshoz.

Nem minden banknál fog sikerülni

Azért sem mindegy, hogy melyik bankhoz fordulunk, mert pénzintézetenként eltérő a felvehető maximális hitelösszeg nagysága: van, ahol legfeljebb 40 millió forintot hiteleznek, míg máshol 100 millió forint a plafon, de olyan is van, ahol nincs előre rögzített felső határ.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ilyen hitelösszeg esetén már a bankok is versenyeznek az ügyfelekért, így érdemes több helyről ajánlatot bekérni. A hitelközvetítők ráadásul a meglévő ajánlatokra kérhetnek ellenajánlatokat is, kiharcolva a lehető legalacsonyabb kamatot, ráadásul az ügyfél számára a szolgáltatásuk ingyenes, hiszen ők a bankok által fizetett jutalékból részesülnek.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.


BM logo white

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Címkék: