Betöltés

Mekkora megtakarítás kell, hogy a várható havi nyugdíjunk elérje a bérünk?

szerző: Argyelán József
2019-05-27

A nyugdíjak emelkedése ugyan évek óta meghaladta az infláció mértékét, ám messze elmarad a bérektől.  Ezért, ha nyugdíjas éveinkre ugyanakkora havi jövedelmet szeretnénk, mint ha dolgoznánk, akkor bizony félre kell tennünk. Utánajártunk, mennyit kellene spórolnunk ehhez, és milyen megtakarítások közül választhatunk, ha belevágnánk a dologba.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Mind a nyugdíj, mind a bérszínvonal emelkedett Magyarországon az utóbbi időben, azonban a béremelkedéstől elmaradt a nyugdíjnövekedés. Ezt nagyon jól mutatja, hogy az átlag fizetésnek csupán 57%-a az átlagnyugdíj, ami jelenleg 95 100 Ft különbséget jelent. Ennyivel költhetünk el havonta kevesebb pénzt majd nyugdíjasként, ha a különbség a jövőben sem változna. (Az állandósult különbség azt jelentené, hogy dinamikusabban kellene növekedni a jövőben a nyugdíjnak, mint a béreknek, erre azonban minimális az esély.) Ezt a pénzt pedig valamilyen más forrásból, megtakarításokból szükséges biztosítanunk. Jelenleg három speciális lehetőségünk van, melyekkel akár 100-280 ezer Ft állami megtakarítás is elérhető évente: nyugdíjbiztosítás, nyugdíj előtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjpénztár.

Mennyit kellene félretennünk havonta nyugdíjra?

Nézzük, a Bankmonitor Nyugdíj-megtakarítás Kalkulátora alapján hogyan tudjuk biztosítani a kieső havi összeget? A kalkuláció során azt feltételeztük, hogy 65 évesen megyünk nyugdíjba, az aktuális megtakarításunk a várható infláció +1,5%-os éves átlagos hozamot ér el. A felhalmozott összeg felhasználásánál pedig a statisztikailag várható élettartamból indultunk ki.

Közeledve a nyugdíjhoz, 50 évesen jóval jelentősebb összeget 60 ezer Ft-ot szükséges havonta félreraknunk annak érdekében, hogy várható nyugdíjunk ne csökkenjen a fizetésünkhöz képest. Ha már korán elkezdjük a spórolást, és 35 évünk van gyűjtögetni, akkor elégséges havi 20 ezer forint ahhoz, hogy a 95 ezer forint nyugdíjkiegészítést jó eséllyel megkapjuk.

A becsült éves átlagos hozamokat a teljes futamidő alatti átlagos megtakarítási összegre számoltuk, ami a teljes befizetés fele. Ezek a hozamok igen magasak, ami köszönhető az igen hosszú kamatos kamatozási időszak mellett az állami támogatásoknak is. A kalkulátor által ajánlott konstrukciónál ugyanis az éves befizetések 20%-a, de maximum 150 ezer forint támogatás érhető el adóvisszatérítés formájában. A rövidebb megtakarítási időszakú, és ezáltal nagyobb havi befizetéseket elváró változatok hozama is azért magasabb, mert ezen esetekben nagyobb állami támogatás érhető el.

Milyen alternatív megtakarítások lehetségesek?

Felmerülhet, hogy másba is befektethetnénk a pénzünk, ugyanakkor más konstrukcióban nem érhető el jelenleg annyi állami támogatás, mint egy nyugdíj-megtakarításnál. Ha idősebb korunkra szeretnénk félrerakni érdemes valamilyen olyan konstrukciót választani, melynél ezek a támogatások kihasználhatók. Sokat hallani a Magyar Állampapír Plusz kötvényről, mely alacsony kockázat mellett nyújt a lakosságnak jelentős hozamokat, nézzük meg hogyan teljesíteni ez a kötvény a nyugdíj megtakarításokkal szemben.

Még akkor is elmaradna a kötvény éves átlagos hozama a kalkulációnkban becsült nyereségtől, ha azt feltételezzük, hogy a kötvény elérhető lesz a megtakarítási időszakunk alatt végig, mégpedig változatlan feltételekkel, mi pedig az 5. év végén a teljes hozammal együtt minden esetben ismét ilyen papírt vásárolnánk. Látható, hogy a 35 éves, leghosszabb megtakarítási időszak esetében is kisebb a Magyar Állampapír Plusz éves átlagos hozama a nyugdíj előtakarékossági konstrukció nyereségénél, bár a különbség itt csupán 200 ezer Ft. Ráadásul, ehhez a konstrukcióhoz szükség lenne induló tőkére is, míg a nyugdíj megtakarításnál havonta tudunk félrerakni.

Bankmonitor tipp:

 • Minél előbb kezdj el megtakarítani nyugdíjas éveidre! Már néhány év is jelentősen növelheti a teljes felvehető összeget, így a nyugdíjkiegészítésedet is.
 • Az állami támogatások miatt mindenképpen azt javasoljuk, hogy valamilyen nyugdíj-megtakarítást válassz!
 • Számold ki, mennyi lenne az eltérés a nyugdíjad és a fizetésed között, majd a Bankmonitor kalkulátorának segítségével nézd meg, mennyit kellene havonta félretenned ahhoz, hogy a majdani nyugdíjkiegészítés pótolja a különbözetet.
 • Ne vállald túl magad, annyi havi megtakarítást tegyél félre, amelyet biztosan ki tudsz fizetni.

Egy jó döntéssel megalapozhatod békés nyugdíjas éveidet. Ebben segítségedre lehet a Bankmonitor Nyugdíj-megtakarítás Kalkulátora.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani

2019. 10. 15.

Az MNB új ajánlása alapján jövő év elején bevezetésre kerül a TKM mutató az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében is. Mi az a TKM? Mire jó? Mennyivel lesz könnyebb az átlagembernek...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.