Betöltés

Meleged van? Itt a pénzügyi megoldás!

szerző: Bankmonitor.hu
2013-08-07

Fülledt nyári napokon sokan gondolkodnak el, hogy milyen is lehetne az élet klímával például. Kár lenne azt hinni, hogy a megtakarítási termékeknek semmi köze a témához. A lakástakarék megtakarítással összegyűjtött pénzből, sőt akár a legrövidebb változat állami támogatásából is vehetünk egy klímát. Mivel a klíma lakással kapcsolatos kiadás ezért bőségesen belefér a lakáscélú kiadások körébe, sőt ide tartozik a napkollektor a napelem vagy akár az ajtók és ablakok cseréje is. Szükségtelen hangsúlyozni, hogy mennyire hasznosak tudnak ezek lenni, ha kinn süt a nap és közel 40 °C van árnyékban.

A lakástakarék egy havi rendszeres befizetésre alapozott megtakarítás. Ha a legrövidebb futamidőt nézzük és a maximális befizetést, akkor 4 éven keresztül fizetünk be havi 20.000 forintot. Erre a megtakarítást kezelő intézménytől kamatot, az államtól pedig támogatást kapunk. Nem is keveset.


A négy éves időszak alatt 960.000 forintot fizetünk be. A banktól kapott kamatból 80.000, míg az állami támogatásként kapott összegből közel 300.000 forintot várhatunk, így a teljes összeg 1,3 millió forintig mehet el. Ez összességében több mint háromszor akkora kamat, mint amennyit a bankbetéteken érhetünk el.


Lássuk mi a helyzet a forró időjárással


A lakástakarékpénztári megtakarításra azért jár az állami támogatás, hogy lakáscélra fordítsuk a megtakarított összeget. A legtöbben ezt úgy értelmezik, hogy tehát lehet belőle lakást venni és házat építeni. Pedig a céllehetőségek köre ennél jóval bővebb. Így lehet az, hogy a megtakarításból akár klímát, ajtókat, ablakokat, szigetelést vagy napkollektort is vásárolhatunk.


Már most érdemes elkezdeni


Bár a klíma kifejezetten a meleg napokon jut eszünkbe, ez általában minden nyáron megtörténik. Mivel valószínűleg 4 év múlva is meleg lesz a nyár, ezért közel se korai, hogy most tegyünk félre az alkalomra. Ha összeadjuk a kiadásokat, amiket évente lakásunkra vagy házunkra fordítunk, akkor pedig bőven kijön egy vastag számla – ezt akár egy lakástakarék megtakarítással is kifizethetjük ha lejárt a futamidő.


A bankmonitor kalkulátorával könnyen és gyorsan kiválaszthatod a számodra legalkalmasabb lakástakarékot:


Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
  • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
  • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
BankmonitorMaradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legolcsóbb bankszámlák átlagos jövedelemhez

Túl drága a bankszámlád? Szeretnéd költségeidet lejjebb szorítani? Az olcsóbb bankoláshoz célszerű a számlacsomagjaink költségeit szabályos időközönként átnézni. Ha egy évre tervezel, megmutatjuk, melyik megoldás lesz a legkedvezőbb a számodra....

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.