loading

Mely biztosításokra terjed ki a moratórium és melyekre nem?

A hitelmoratórium ideje alatt – 2020.03.18-tól várhatóan az év végéig – a már meglévő hitelek törlesztőrészleteit nem kell megfizetnünk. A kapcsolódó szolgáltatásokkal azonban eléggé vegyes a helyzet, van amit a szüneteltetés alatt is rendeznünk kell, de van olyan is aminek megfizetése alól mentesülhetünk. A Bankmonitor szakértői utánajártak, hogy mi a helyzet a különböző hitelekhez kapcsolódó biztosításokkal.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A március 18-án már folyósított hitelek törlesztőrészletét – se a tőkerészt, se a kamatrészt, se a kezelési költséget – idén év végéi nem szükséges megfizetnie az adósoknak. Ez azonban nem jelent tatozáselengedést hiszen a hitelmoratórium – szüneteltetés – idején felhalmozott kamatot az adósoknak utólag, a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben meg kell fizetnie.

Lényeges kérdés lehet azonban, hogy mi a helyzet a hitelekhez kapcsolódó szolgáltatásokkal. Mi most kifejezetten a különböző biztosítások díjaival fogunk foglalkozni, melyekről iránymutatást is kiadott az MNB.

A törlesztési, hitelfedezeti biztosítások

Ha hitelfedezeti biztosítást kötünk, akkor egy meghatározott díj ellenében – ez lehet a törlesztőrészlet, vagy épp  fennálló tartozás bizonyos százaléka – különböző nem várt, vagy tragikus események esetén a biztosító fizeti a hitelt.

Biztosítást lehet kötni munkahely elvesztésére, vagy épp tartós betegségre: ezen események bekövetkeztekor a szoláltató átmenetileg megfizeti helyettünk a havi részleteket. Ugyanakkor lehet halálesetre, tartós rokkantságra is  biztosítást kötni, ha ilyen tragédia bekövetkezne, akkor a biztosító a teljes fennálló hiteltartozást megfizeti helyettünk.

Az MNB állásfoglalása alapján a káresemények a moratórium ideje alatt is bekövetkezhetnek és a biztosítónak ugyanúgy teljesítenie kell kötelezettségeit ebben a helyzetben is. Éppen ezért a díjat is meg kell fizetnünk részükre. (Ettől függetlenül van néhány bank és biztosító, amely az év végéig a díjat nem szedi be tőlünk.)

Fontos, hogy a hitelfedezeti biztosítások időtartama is meghosszabbodik, amennyiben a moratórium miatt a kölcsön lejáratát ki kell tolni. Ez jó hír, mert így az utolsó években bekövetkezett káreseményeknél is védelemben részesülünk.

Vagyonbiztosítás

Valamennyi lakáshitel esetében elvárás, hogy az ingatlanunkra kössünk egy vagyonbiztosítást: ha valamilyen kár éri lakásunk – például leég -, akkor a biztosító megfizeti a banknak a tartozást, illetve ad annyi pénzt, hogy a lakásunk helyre tudjuk állítani.

Káresemény a moratórium alatt is bekövetkezhet, ezért a biztosítási díjat az év végéig a korábbiaknak megfelelően fizetnünk kell. Viszont, ha kigyullad a lakásunk, vagy épp beázik a tetőnk, akkor megkapjuk a helyreállításhoz szükséges összeget.

Általában a bank jogosult eldönteni, hogy mi történjen a biztosító által felajánlott összeggel: megkapjuk mi a helyreállításra, vagy a pénzintézet kéri magának a hitelösszeg csökkentésére. Jellemzően a bankok a lakás helyreállítását kérik, a munkálatok minőségéről pedig utólag – értékbecslés formájában – meg is győződnek.

Biztosítással kombinált lakáshitelek

Vannak olyan kölcsönök, melyeknél egy meghatározott ideig a kamatot fizetjük a csak a banknak, a tőkerészt egy elkülönített helyre kell rendeznünk. Ilyen például az ltp-vel kombinált kölcsön, de hasonló elven működhetnek megtakarítási életbiztosítással kombinált lakáshitelek is. Ezen kölcsönöknél a megtakarítás lejártakor a felhalmozott összeget a hitelbe kvázi díjmentes előtörlesztésként befizetik.

A konstrukciók előnye, hogy a befizetések után extra hozam érhető el – például állami támogatás miatt az ltp-k esetében -, emiatt a megtakarítás lejártakor a befizetett pénznél várhatóan jóval nagyobb összeget törlesztenek be a hitelünkbe.

Mivel ezen biztosítások, ltp-k havi részletei tekinthetők a lakáshitel törlesztőrészletének, ezért a moratórium ezen összegekre is kiterjed. Vagyis mentesülhetünk az év végéig a részletek megfizetése alól, ugyanakkor utólagosan az elmaradt összeget rendeznünk kell, ami miatt a megtakarítás futamideje is meghosszabbodna.

Törlesztési moratórium kalkulátor
A számítás során azt feltételeztük, hogy a moratórium ideje 2020.12.31-én lejár.
logo
HOGYAN HAT A HITELMORATÓRIUM A KÖLCSÖNÖDRE?
 • Kiszámoljuk mennyi kamat halmozódna fel a szüneteltetés alatt
 • Megnézzük, hogy mennyivel tolódna ki a hiteled futamideje
 • Megmutatjuk, hogy mennyivel kellene többet visszafizetned
 • Mennyit nyersz a fizetési kötelezettségek kitolódása miatt
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Ha több hiteled van, akkor csak annak az egynek az adataid add meg, amelynél a hitelmoratórium hatására kíváncsi vagy.
A következő adatok pontos megadása kiemelten fontos a helyes számításhoz. Ezeket megtalálhatod a hitelszerződésben vagy elérhetők netbankon keresztül.
év
Ft
Ft
A hiteled felmondásra került?
 • Kíváncsi vagy, hogy milyen a hitelképességed jelenleg?
 • Mennyi hitelt tudsz esetlegesen még felvenni?
A fentiek pontos meghatározásához még néhány jövedelmi adat megadására lesz szükség.
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft

A hiteledre vonatkozó részletes számítások elkészültek. Kiterjedése és komplexitása miatt e-mailben küldjük el számodra.
Azt is megtudhatod, hogy:
 • Mi a különbség pénzügyileg a moratóriumba belépés és a havi törlesztés fenntartása között
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük számodra a törlesztési moratórium hiteledre gyakorolt hatását e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A kalkulációt tartalmazó tájékoztatót kiküldtük az általad megadott email címre.
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Ha megvan a 3,5 millió beoltott, a jövő hét közepén nyithatnak a teraszok

  Orván Viktor a közösségi oldalán ismertette a tervezett nyitási intézkedéseket. A vendéglősökre vonatkozó részt kiemeltük. Az újranyitás következő lépéseként, amikor 3,5 millió ember megkapja az első oltását a koronavírus ellen, ki lehet nyitni a vendéglátóhelyek teraszait– mondta a kormányfő. A miniszterelnök úgy számol, hogy a 3,5 milliós számig jövő szerdára vagy csütörtökre juthatunk el.A vendéglátósok teraszdíját eltörlik – tette hozzá....