Betöltés
loading

Melyik a legjobb szabad felhasználású hitel?

Egyre több magyar igényel személyi kölcsönt. A kamat valóban roppant kedvező, emiatt ideális a konstrukció szabad célra. Ugyanakkor elérhető szabad felhasználású jelzáloghitel is, ami akár kedvezőbb kamatozású is lehet. Kiszámoltuk melyik érheti meg jobban és mi miatt választhatjuk mégis a másik konstrukciót.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A kedvező piaci környezet megtette a hatását a személyi kölcsönöknél is, közel 6%-kal csökkent a konstrukció átlagos THM értéke az elmúlt két évben. Sőt elképzelhető, hogy a jövőben további kamatcsökkenés jön.

Nem csoda, hogy egyre többen igénylünk személyi hitelt, hiszen gyorsan és olcsón juthatunk pénzhez. Ugyanakkor elérhető jelenleg a piacon más hitelkonstrukció is szabad célra, melyeknek költségei szintén nagyon kedvezők. Ilyen például a Babaváró támogatás vagy a szabad felhasználású jelzáloghitel. A Babaváró hitel inkább egy a gyermekvállalást elősegítő támogatás, ezért ezzel a konstrukcióval most nem foglalkoznánk tovább. A két legjelentősebb speciális felételekhez nem kötött szabad célú hitelt azonban érdemes összehasonlítani.

Egy személyi kölcsön, vagy egy jelzáloghitel éri meg jobban?

Példaként vegyünk egy 2,5 millió forintos, 8 éves futamidejű kölcsönt. Ezt egy átlagos család 400 ezer forint nettó jövedelemmel a személyi kölcsönből 34 687 forintos, míg egy hasonló paraméterekkel rendelkező fix kamatozású jelzáloghitelből 32 611 forintos havi törlesztőrészlettel tudná megigényelni.

Összesen 200 ezer forinttal kellene kevesebbet fizetnünk, ha ingatlanfedezetet is felajánlunk a hitelfelvétel során. Az igényléskori díjak ezt a számítást csak kis mértékben módosítják, ugyanis csak 13 600 forinttal magasabbak az induló költségei a jelzáloghitelnek.

Ezek alapaján jobban megéri ingatlanfedezetet felajánlani a hitelfelvétel során. Ez nem is meglepő, hiszen a bank számára csökkenti a kockázatot a plusz biztosíték, ez pedig megjelenik az általunk fizetendő kamat nagyságában is. Mégis jelenleg sokkal népszerűbbek a szabad célú személyi kölcsönök az ingatlanfedezet mellett elérhető „testvérüknél”. Mi lehet ennek az oka?

A személyi kölcsön pénzben nem kifejezhető előnyei a jelzáloghitellel szemben

1, Sokkal gyorsabban lehet pénzhez jutni

A személyi kölcsönök elbírálási ideje 2-3 napot vesz igénybe, sőt számos bank már meglévő saját ügyfeleinek napon belül kifolyósítja a kért hitelösszeget. Ezzel szemben egy jelzáloghitel bírálata eltarthat akár 3-4 hétig is. Ha sürgősen lenne szükség a pénzre, akkor mindenképpen a személyi kölcsön lehet a jó megoldás.

2, Az egyetlen megoldás lehet, ha kis összegre van csak szükség

Egy személyi kölcsön jellemzően már 150-200 ezer forinttól igényelhető, ezzel szemben a jelzáloghitelből felvehető minimális összeg 1 millió forint. Azoknak, akik kisebb céljaik megvalósítására szeretnének hitelt igényelni – műszaki eszköz vásárlására, vagy éppen autó javíttatására – gyakorlatilag az egyetlen megoldás lehet az ingatlanfedezet nélküli konstrukció.

3, Nem mindenki tud ingatlanfedezetet biztosítani

Sokaknak nincs lakásuk és a környezetükben sincs olyan ember, aki felajánlaná a saját ingatlanát fedezetként számukra. Náluk a jelzáloghitel igénylés nem is jöhet szóba.

4, A válság után él még az ellenállá a szabad célú jelzáloghitelekkel szemben

A gazdasági válság ugyan már jó pár éve véget ért, de még sokan nyögik annak utóhatásait. Számos emberben alakult ki ellenérzés az akkor nagyon népszerű szabad felhasználású jelzáloghitellel szemben.

Élethelyzettől függ tehát, hogy melyik lenne a jó megoldás számodra. Ha szabad célra szeretnél nagyobb összegű hitelt igényelni mindenképpen érdemes megnézned mindkét konstrukció banki ajánlatait és ez alapján meghoznod a döntésedet. Ehhez a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora és a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora tudod használni, melyek segítségével összehasonlíthatod a különböző ajánlatokat.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő 2020-ban
Teljes visszafizetés
Törlesztő 2021-től
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Sok lakáshitel havi törlesztője csökkenhet augusztustól

Az MNB az alapkamatot július 22-vel 0,6%-ra csökkentette, a változás hatása pedig már augusztustól érzékelhető lesz a változó kamatozású lakáshiteleknél. A Bankmonitor.hu számításai szerint egy augusztusban átárazódó, 8 millió forint...

Változik szeptembertől az idősek hitelezhetősége

Szeptember 1-től a bankok már nem utasíthatják el automatikusan az idősek hitelkérelmét, arra hivatkozva, hogy már elérték az általuk meghatározott maximálisan életkort – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss...

Blogajánló
  • alapblog Szárnyaló billiók az S&P 500 indexben

    A minap kezembe került egy ábra, mely szerint az öt legnagyobb cég összesített súlya az S&P 500 indexben 22 százalék körüli. Ez magasabb érték, mint... The post Szárnyaló billiók az S&P 500 indexben appeared first on alapblog.