Betöltés

Melyik a legjobb szabad felhasználású hitel?

szerző: Argyelán József
2019-08-23

Egyre több magyar igényel személyi kölcsönt. A kamat valóban roppant kedvező, emiatt ideális a konstrukció szabad célra. Ugyanakkor elérhető szabad felhasználású jelzáloghitel is, ami akár kedvezőbb kamatozású is lehet. Kiszámoltuk melyik érheti meg jobban és mi miatt választhatjuk mégis a másik konstrukciót.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A kedvező piaci környezet megtette a hatását a személyi kölcsönöknél is, közel 6%-kal csökkent a konstrukció átlagos THM értéke az elmúlt két évben. Sőt elképzelhető, hogy a jövőben további kamatcsökkenés jön.

Nem csoda, hogy egyre többen igénylünk személyi hitelt, hiszen gyorsan és olcsón juthatunk pénzhez. Ugyanakkor elérhető jelenleg a piacon más hitelkonstrukció is szabad célra, melyeknek költségei szintén nagyon kedvezők. Ilyen például a Babaváró támogatás vagy a szabad felhasználású jelzáloghitel. A Babaváró hitel inkább egy a gyermekvállalást elősegítő támogatás, ezért ezzel a konstrukcióval most nem foglalkoznánk tovább. A két legjelentősebb speciális felételekhez nem kötött szabad célú hitelt azonban érdemes összehasonlítani.

Egy személyi kölcsön, vagy egy jelzáloghitel éri meg jobban?

Példaként vegyünk egy 2,5 millió forintos, 8 éves futamidejű kölcsönt. Ezt egy átlagos család 400 ezer forint nettó jövedelemmel a személyi kölcsönből 34 687 forintos, míg egy hasonló paraméterekkel rendelkező fix kamatozású jelzáloghitelből 32 611 forintos havi törlesztőrészlettel tudná megigényelni.

Összesen 200 ezer forinttal kellene kevesebbet fizetnünk, ha ingatlanfedezetet is felajánlunk a hitelfelvétel során. Az igényléskori díjak ezt a számítást csak kis mértékben módosítják, ugyanis csak 13 600 forinttal magasabbak az induló költségei a jelzáloghitelnek.

Ezek alapaján jobban megéri ingatlanfedezetet felajánlani a hitelfelvétel során. Ez nem is meglepő, hiszen a bank számára csökkenti a kockázatot a plusz biztosíték, ez pedig megjelenik az általunk fizetendő kamat nagyságában is. Mégis jelenleg sokkal népszerűbbek a szabad célú személyi kölcsönök az ingatlanfedezet mellett elérhető „testvérüknél”. Mi lehet ennek az oka?

A személyi kölcsön pénzben nem kifejezhető előnyei a jelzáloghitellel szemben

1, Sokkal gyorsabban lehet pénzhez jutni

A személyi kölcsönök elbírálási ideje 2-3 napot vesz igénybe, sőt számos bank már meglévő saját ügyfeleinek napon belül kifolyósítja a kért hitelösszeget. Ezzel szemben egy jelzáloghitel bírálata eltarthat akár 3-4 hétig is. Ha sürgősen lenne szükség a pénzre, akkor mindenképpen a személyi kölcsön lehet a jó megoldás.

2, Az egyetlen megoldás lehet, ha kis összegre van csak szükség

Egy személyi kölcsön jellemzően már 150-200 ezer forinttól igényelhető, ezzel szemben a jelzáloghitelből felvehető minimális összeg 1 millió forint. Azoknak, akik kisebb céljaik megvalósítására szeretnének hitelt igényelni – műszaki eszköz vásárlására, vagy éppen autó javíttatására – gyakorlatilag az egyetlen megoldás lehet az ingatlanfedezet nélküli konstrukció.

3, Nem mindenki tud ingatlanfedezetet biztosítani

Sokaknak nincs lakásuk és a környezetükben sincs olyan ember, aki felajánlaná a saját ingatlanát fedezetként számukra. Náluk a jelzáloghitel igénylés nem is jöhet szóba.

4, A válság után él még az ellenállá a szabad célú jelzáloghitelekkel szemben

A gazdasági válság ugyan már jó pár éve véget ért, de még sokan nyögik annak utóhatásait. Számos emberben alakult ki ellenérzés az akkor nagyon népszerű szabad felhasználású jelzáloghitellel szemben.

Élethelyzettől függ tehát, hogy melyik lenne a jó megoldás számodra. Ha szabad célra szeretnél nagyobb összegű hitelt igényelni mindenképpen érdemes megnézned mindkét konstrukció banki ajánlatait és ez alapján meghoznod a döntésedet. Ehhez a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora és a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora tudod használni, melyek segítségével összehasonlíthatod a különböző ajánlatokat.

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Badge @
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kedvező változások a lakáshiteleknél

Jelentősen csökkentek a lakáshitel kamatok az elmúlt hónapokban, ráadásul az új támogatott konstrukciók megjelenése érdemben befolyásolhatja a jó döntést. A részleteket járjuk körül. Bár a jegybanki alapkamat változatlanul 0,9 százalékon...

Blogajánló