Betöltés
loading

Mi lesz a személyi kölcsönök kamatával?

A lakáshitelek, sőt a Babaváró támogatás kamata is csökkent az utóbbi időben, mivel a bankok kamatköltségei is mérséklődtek. De mi a helyzet a személyi kölcsönökkel? Ott nem tapasztaltunk érdemi változást az elmúlt pár hónapban. Vajon bekövetkezhet ott is egy kedvező fordulat? Ennek jártunk most utána.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Több nagyobb bank is csökkentette lakáshitel kamatát augusztus eleje óta. Sőt a Babaváró támogatás lehetséges költségei is mérséklődtek, illetve csökkeni fognak még az elkövetkező hónapban is. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni ez a kedvező változás begyűrűzhet-e a személyi kölcsönök piacára is, meg kell értenünk ennek okát.

Mi áll a kamatcsökkenések mögött?

A bankok elsősorban a hosszabb – 5 és 10 éves kamatperiódusú – hiteleik kamatát mérsékelték. A szakértők véleménye szerint e mögött a banki kamatköltségek mérséklődése húzódhat meg. A kamatköltségeket meghatározó mutatónak az úgynevezett BIRS-nek az értéke ugyanis jelentősen csökkent az elmúlt időszakban. A kamatköltségek nagyobb mértékben csökkentek a hosszabb kamatperiódusoknál, ezért tudtak ezeknél a termékeknél érdemi engedményeket tenni a pénzintézetek. Egy átlagos személyi kölcsön összege nagyjából 1,5 millió forint, futamideje 5 év. Így ugyanaz a változás érvényes lehet rá, mint ami az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelekre is kifejtette jótékony hatását.

A személyi kölcsön kondícióinak alakulás az elmúlt negyedévben

Esetleg be is következett már ez a kedvező változás a fedezetlen hiteleknél is? A Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával megnéztük erre a kérdésre a választ példának véve egy 1,5 millió forint összegű 5 éves futamidejű hitelt.

Érdemes összehasonlítani, hogy a hiteligénylők teljes költsége– melynek nagyságát legpontosabban a teljes hiteldíj mutató (THM) írja le – és a bankok kamatköltségei hogyan alakultak az elmúlt bő negyedévben. Míg THM értéke nem változott, sőt még emelkedett is az időszak elején, addig a bank költségei jelentősen mérséklődtek. A bank kamatköltsége 0,85%-ot csökkent, ugyan a többi költségelem változásáról nincs információnk, de önmagában ez az eltérés már lehetőséget teremthet a kamatvágásra.

Mit eredményezne egy kamatcsökkentés számunkra?

Az elemzők szerint a banki költségek csökkenését okozó piaci helyzet akár tartós is lehet – a romló nemzetközi gazdasági kilátások következtében-, ami még inkább növeli a törlesztőrészletek mérséklődésének esélyét. A teljes költségcsökkenés „átengedésére” nem lehet számítani, ugyanakkor egy 0,3%-os kamatvágásra reális esély lehet.

Ez egy átlagos, 1,5 millió forint összegű, 5 éves futamidejű hitel esetében 600 forint törlesztőrészlet csökkenést eredményezne, aminek következtében összesen 35 ezer forinttal kellene kevesebbet visszafizetnünk.

Nincsen semmi garancia arra, hogy ez a csökkenés ténylegesen megtörténik, a hitelintézetek az utóbbi két évben  már jelentősen mérsékelték a személyi kölcsön kamatokat. Emiatt elképzelhető, hogy az újbb csökkentés előtt kivárnak a bankok. Mindenképpen javasoljuk a pénzinézetek hirdetményeinek ajánlatainak figyelését, a változások nyomon követését, melyet a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával néhány kattintással könnyedén megtehetsz.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő 2020-ban
Teljes visszafizetés
Törlesztő 2021-től
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog A félmeztelen podcast

    Kedves Olvasóink, Hallgatóink! A Hold After Hours-ban podcast, azaz csak audio formátumban tárgyaljuk meg azokat az eseményeket, amelyeket a piacon, gazdaságban, politikában, vagy akár a... The post A félmeztelen podcast appeared first on alapblog.