loading

Mi lesz a személyi kölcsönök kamatával?

A lakáshitelek, sőt a Babaváró támogatás kamata is csökkent az utóbbi időben, mivel a bankok kamatköltségei is mérséklődtek. De mi a helyzet a személyi kölcsönökkel? Ott nem tapasztaltunk érdemi változást az elmúlt pár hónapban. Vajon bekövetkezhet ott is egy kedvező fordulat? Ennek jártunk most utána.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Több nagyobb bank is csökkentette lakáshitel kamatát augusztus eleje óta. Sőt a Babaváró támogatás lehetséges költségei is mérséklődtek, illetve csökkeni fognak még az elkövetkező hónapban is. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni ez a kedvező változás begyűrűzhet-e a személyi kölcsönök piacára is, meg kell értenünk ennek okát.

Mi áll a kamatcsökkenések mögött?

A bankok elsősorban a hosszabb – 5 és 10 éves kamatperiódusú – hiteleik kamatát mérsékelték. A szakértők véleménye szerint e mögött a banki kamatköltségek mérséklődése húzódhat meg. A kamatköltségeket meghatározó mutatónak az úgynevezett BIRS-nek az értéke ugyanis jelentősen csökkent az elmúlt időszakban. A kamatköltségek nagyobb mértékben csökkentek a hosszabb kamatperiódusoknál, ezért tudtak ezeknél a termékeknél érdemi engedményeket tenni a pénzintézetek. Egy átlagos személyi kölcsön összege nagyjából 1,5 millió forint, futamideje 5 év. Így ugyanaz a változás érvényes lehet rá, mint ami az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelekre is kifejtette jótékony hatását.

A személyi kölcsön kondícióinak alakulás az elmúlt negyedévben

Esetleg be is következett már ez a kedvező változás a fedezetlen hiteleknél is? A Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával megnéztük erre a kérdésre a választ példának véve egy 1,5 millió forint összegű 5 éves futamidejű hitelt.

Érdemes összehasonlítani, hogy a hiteligénylők teljes költsége– melynek nagyságát legpontosabban a teljes hiteldíj mutató (THM) írja le – és a bankok kamatköltségei hogyan alakultak az elmúlt bő negyedévben. Míg THM értéke nem változott, sőt még emelkedett is az időszak elején, addig a bank költségei jelentősen mérséklődtek. A bank kamatköltsége 0,85%-ot csökkent, ugyan a többi költségelem változásáról nincs információnk, de önmagában ez az eltérés már lehetőséget teremthet a kamatvágásra.

Mit eredményezne egy kamatcsökkentés számunkra?

Az elemzők szerint a banki költségek csökkenését okozó piaci helyzet akár tartós is lehet – a romló nemzetközi gazdasági kilátások következtében-, ami még inkább növeli a törlesztőrészletek mérséklődésének esélyét. A teljes költségcsökkenés „átengedésére” nem lehet számítani, ugyanakkor egy 0,3%-os kamatvágásra reális esély lehet.

Ez egy átlagos, 1,5 millió forint összegű, 5 éves futamidejű hitel esetében 600 forint törlesztőrészlet csökkenést eredményezne, aminek következtében összesen 35 ezer forinttal kellene kevesebbet visszafizetnünk.

Nincsen semmi garancia arra, hogy ez a csökkenés ténylegesen megtörténik, a hitelintézetek az utóbbi két évben  már jelentősen mérsékelték a személyi kölcsön kamatokat. Emiatt elképzelhető, hogy az újbb csökkentés előtt kivárnak a bankok. Mindenképpen javasoljuk a pénzinézetek hirdetményeinek ajánlatainak figyelését, a változások nyomon követését, melyet a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával néhány kattintással könnyedén megtehetsz.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi hitel.
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

  Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

 • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

  Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

 • Haszon.hu A JPMorgan vezére utálja a home office-t, nincs egyedül a bankszektorban

  Jamie Dimon, a JPMorgan vezetője a távmunka negatív hatásairól, a kiégés kezeléséről és a toborzásról beszélt a Wall Street Journal vezérigazgatói tanácsának csúcstalálkozóján. Jamie Dimon a háta közepére sem kívánja már a Zoom „találkozókat", ráadásul meg van győződve róla, hogy rengeteg negatív hatása van a home office-nak. Reményei szerint októberre már visszatérhetnek a régi életükhöz, azaz maszk nélkül, az irodában...