Érdemes várni a Babaváró hitel igénylésével!

Érdemes várni a Babaváró hitel igénylésével!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-08-13 Frissítve: 2019-08-12
 

A Babaváró támogatás kamata szeptemberben még tovább csökken. Ez azt jelenti, ha nem születik gyermekünk a futamidő első 5 évében, akkor a visszafizetendő kamattámogatás összege jóval kevesebb lenne. Úgy tűnik a trend nem is fog változni, így akár 500 ezer forintot is spórolhatunk, ha kivárunk.

A Babaváró támogatás egy maximum 10 millió forint összegű kamatmentes hitel. Ha nem születik a futamidő első 5 évében gyermekünk, akkor a konstrukció kamatmentessége megszűnik, sőt az addig kapott kamattámogatást is vissza kell fizetnünk. Emiatt nem mindegy, hogy mennyi is a hitel kamata, melyet egy nem várt esetben rendeznünk kellene.

A kamatot az 5 éves futamidejű állampapír hozamok alapján kell meghatároznia a bankoknak. Jelen piaci környezet nem csak a lakáshitelekre volt kedvező hatással, a Babaváró támogatás kondíciói is jobbak lettek.

Ha szeptemberben kötnénk Babaváró hitel szerződést, akkor a kamat már csak 4,26% lenne. Amennyiben nem születne gyermekünk 5 éven belül, akkor összesen 1,86 millió forint kamattámogatást kellene visszafizetnünk. Egy augusztusban kötött szerződés esetében ennél 130 ezer forinttal többet kellene rendeznünk hasonló helyzetben.

Hirdetés

Hirdetés

A kedvező változásoknak pedig úgy tűnik még koránt sincs vége!

A csökkenésnek pedig még lehet nincsen vége. A kamat meghatározásakor az elmúlt 3 hónap aukciós átlaghozamát kell alapul venni, ennek szeptemberre érvényes mértéke 1,74%. Ez azt jelenti, hogy a piac változásai késve és tompítottan jelentkeznek a konstrukciónál, hiszen mindig egy teljes negyedév értékeit figyelembe véve határozzák meg a kamatot.

Azonban a tendencia most erősen csökkenő irányt mutat, az 5 éves állampapír referencia hozama, melyet naponta jegyeznek folyamatosan csökkent, legutóbbi augusztus 9-ei értéke 0,91% volt. Az elemzők pedig jelenleg nem várnak komolyabb kamat, hozamemelkedést. Emiatt elképzelhető, hogy tartósan alacsony mértékű lesz az állampapírhozam, ami 2-3 hónap alatt a Babaváró hitel kamatát is fokozatosan tovább csökkentené.

Az elmúlt hónap állampapír referencia hozamának átlaga 1,24% volt, ha ez alapján lehetne meghatározni a konstrukció kamatát – a 3 havi aukciós átlaghozam is ezen értéknek megfelelően alakulna -, akkor a hitel kamata csupán 3,61% lenne az első 5 évben. Amennyiben nem születik gyermek ezen időszak alatt és a kamattámogatást vissza kellene fizetni, akkor akár fél millió forinttal is jobban járhatunk egy júliusban szerződött babaváró hiteligénylőhöz képest.

Mikor is kell visszafizetnünk a kamattámogatást?

Ezekben a nem várt esetekben szűnik meg a kamattámogatás, sőt bizonyos szituákciókban még az addigi támogatást is vissza kell fizetnünk:

  • A futamidő első 5 évében nem születik gyermekünk. Ebben az esetben az addig kapott támogatást egy összegben vissza kell fizetnünk az államnak.
  • A házaspár egyik tagja sem rendelkezik magyarországi lakcímmel. Ha ezen időpontig nem született gyermekünk, akkor az addigi állami támogatást vissza kell fizetnünk.
  • A pár egyik tagjával sem él együtt már az a gyermek, aki után a kamattámogatást igénybe vettük.
  • Amennyiben a házaspár elvált, akkor a kamattámogatás a jövőre nézve megszűnik. Ha ezen időpontig nem született gyermek, akkor az addigi kamattámogatást is vissza kell fizetnünk.

Bankmonitor tipp:

Ha nem kell sürgősen a pénz, akkor érdemes lehet kivárni ugyanis a fenti események sajnos bekövetkezhetnek. Azt pedig mindenki megérzi, ha 500 ezer forinttal többet kell kifizetnie egy összegben.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hirdetés
1
Hirdetés