Betöltés
loading

Érdemes várni a Babaváró hitel igénylésével!

A Babaváró támogatás kamata szeptemberben még tovább csökken. Ez azt jelenti, ha nem születik gyermekünk a futamidő első 5 évében, akkor a visszafizetendő kamattámogatás összege jóval kevesebb lenne. Úgy tűnik a trend nem is fog változni, így akár 500 ezer forintot is spórolhatunk, ha kivárunk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A Babaváró támogatás egy maximum 10 millió forint összegű kamatmentes hitel. Ha nem születik a futamidő első 5 évében gyermekünk, akkor a konstrukció kamatmentessége megszűnik, sőt az addig kapott kamattámogatást is vissza kell fizetnünk. Emiatt nem mindegy, hogy mennyi is a hitel kamata, melyet egy nem várt esetben rendeznünk kellene.

A kamatot az 5 éves futamidejű állampapír hozamok alapján kell meghatároznia a bankoknak. Jelen piaci környezet nem csak a lakáshitelekre volt kedvező hatással, a Babaváró támogatás kondíciói is jobbak lettek.

Ha szeptemberben kötnénk Babaváró hitel szerződést, akkor a kamat már csak 4,26% lenne. Amennyiben nem születne gyermekünk 5 éven belül, akkor összesen 1,86 millió forint kamattámogatást kellene visszafizetnünk. Egy augusztusban kötött szerződés esetében ennél 130 ezer forinttal többet kellene rendeznünk hasonló helyzetben.

A kedvező változásoknak pedig úgy tűnik még koránt sincs vége!

A csökkenésnek pedig még lehet nincsen vége. A kamat meghatározásakor az elmúlt 3 hónap aukciós átlaghozamát kell alapul venni, ennek szeptemberre érvényes mértéke 1,74%. Ez azt jelenti, hogy a piac változásai késve és tompítottan jelentkeznek a konstrukciónál, hiszen mindig egy teljes negyedév értékeit figyelembe véve határozzák meg a kamatot.

Azonban a tendencia most erősen csökkenő irányt mutat, az 5 éves állampapír referencia hozama, melyet naponta jegyeznek folyamatosan csökkent, legutóbbi augusztus 9-ei értéke 0,91% volt. Az elemzők pedig jelenleg nem várnak komolyabb kamat, hozamemelkedést. Emiatt elképzelhető, hogy tartósan alacsony mértékű lesz az állampapírhozam, ami 2-3 hónap alatt a Babaváró hitel kamatát is fokozatosan tovább csökkentené.

Az elmúlt hónap állampapír referencia hozamának átlaga 1,24% volt, ha ez alapján lehetne meghatározni a konstrukció kamatát – a 3 havi aukciós átlaghozam is ezen értéknek megfelelően alakulna -, akkor a hitel kamata csupán 3,61% lenne az első 5 évben. Amennyiben nem születik gyermek ezen időszak alatt és a kamattámogatást vissza kellene fizetni, akkor akár fél millió forinttal is jobban járhatunk egy júliusban szerződött babaváró hiteligénylőhöz képest.

Mikor is kell visszafizetnünk a kamattámogatást?

Ezekben a nem várt esetekben szűnik meg a kamattámogatás, sőt bizonyos szituákciókban még az addigi támogatást is vissza kell fizetnünk:

 • A futamidő első 5 évében nem születik gyermekünk. Ebben az esetben az addig kapott támogatást egy összegben vissza kell fizetnünk az államnak.
 • A házaspár egyik tagja sem rendelkezik magyarországi lakcímmel. Ha ezen időpontig nem született gyermekünk, akkor az addigi állami támogatást vissza kell fizetnünk.
 • A pár egyik tagjával sem él együtt már az a gyermek, aki után a kamattámogatást igénybe vettük.
 • Amennyiben a házaspár elvált, akkor a kamattámogatás a jövőre nézve megszűnik. Ha ezen időpontig nem született gyermek, akkor az addigi kamattámogatást is vissza kell fizetnünk.

Bankmonitor tipp:

Ha nem kell sürgősen a pénz, akkor érdemes lehet kivárni ugyanis a fenti események sajnos bekövetkezhetnek. Azt pedig mindenki megérzi, ha 500 ezer forinttal többet kell kifizetnie egy összegben.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar TB-ből származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online BabaváróÚJ
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Vége a visszaesésnek

  Áprilisban jött a nagy ütés a boltokra. Skandinávok jól megúszták, ahogy a németek is, a magyar visszaesés is kicsi a körülményekhez képest. Ezeken a helyeken... The post Vége a visszaesésnek appeared first on alapblog.