Betöltés
loading

A lehetőségeid, ha gyorsan pénzre van szükséged

Bármikor előfordulhat az életedben, hogy sürgősen pénzre van szükséged. Az ok lehet egy kihagyhatatlan befektetés, egy alkalmi vétel, de persze kényszerhelyzet is adódhat, amikor egy váratlan kiadást a tartalékból képtelen vagy finanszírozni. Ilyen esetekre is léteznek pénzügyi megoldások, ám hogy éppen melyiket érdemes választanod, az sok mindentől függ.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a kalkulátorunk.

A két leginkább kézenfekvő megoldás ilyen esetben a mostanság egyre népszerűbb személyi kölcsön, valamint a kicsit elfeledett szabad felhasználású jelzáloghitel. A két konstrukció – néhány közös vonástól eltekintve – nagyon különbözik egymástól, ezért először is azt kell tisztáznod, egyáltalán melyik jöhet számításba a te esetedben.

Ingatlanfedezet

A legfontosabb különbség az, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitel esetében mindenképp szükség van ingatlanfedezetre. Ha lakáscélú jelzáloghitelről van szó, akkor a felvehető összege akár a fedezetként bevont ingatlan értékének 80%-a is lehet, ám ha másra költenéd a pénzt, akkor ennél kevesebbel, sok helyen csak 40%-kal kell beérned. Ezért, ha nagyobb összegre van szükséged, jól jöhet egy hitelszakértő, aki megkeresi azt a bankot, amelyik a te esetedben a legmagasabb arányban hitelez.

Jövedelem mindenképp kell

Közös viszont, hogy a személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel esetében egyaránt feltétel a megfelelő mértékű, bank által elfogadott jövedelem. Ez azért lényeges, mert az úgynevezett adósságfék szabály korlátozza, hogy a jövedelmed legfeljebb mekkora része fordítható hiteltörlesztésre. A szabad felhasználású hiteleknél 400.000 Ft nettó igazolt jövedelem alatt 50%, felette 60% ez az arány.

A jelzáloghiteleknél kicsit bonyolultabb a helyzet, mert itt a jövedelem nagyságán túl a kamatperiódus hossza is számít akkor, amikor a maximális hitel/jövedelem arányt meghatározzák. 400.000 Ft alatti nettó jövedelemnél 5 év alatti kamatperiódus esetén 25%, 5-10 éves kamatperiódusnál 35%, legalább 10 éves kamatperiódusnál 50% ez az arány. Ha legalább 400.000 Ft-ot viszel haza, akkor magasabban, 30, 40 illetve 60%-nál ránt be az adósságfék. Rossz hír ugyanakkor, hogy a nem lakáscélú jelzáloghiteleknél néhány bank ennél szigorúbban jár el, vagyis ezeknél kevesebb havi törlesztőt bír el ugyanaz a jövedelem.

A jelzáloghitelek nagy előnye ugyanakkor, hogy a futamidő akár 20-30 évre is kitolható, így a havi törlesztőt leszoríthatod, vagyis nagyobb lehet a felvehető hitel összege. (Személyi kölcsönnél 10 év a futamidő felső határa.) Azt persze ne feledd, hogy a hosszabb futamidő miatt tovább kell fizetned a kamatokat, így a teljes visszafizetés is nőni fog!

Hogy milyen jövedelmeket fogadnak el személyi kölcsönnél, arról itt olvashatsz. 
A jelzáloghitelek jövedelmi követelményeiről itt találsz meg mindent. 

Mennyi idő alatt juthatsz pénzhez?

A jelzáloghitel igénylése, legyen az akár szabad felhasználású is, meglehetősen időigényes folyamat, aminél átlagosan 4-6 hét átfutási idővel számolhatsz. A személyi kölcsönnél ezzel szemben akár 24-72 óra alatt megtörténhet a folyósítás, feltéve, hogy beszerzed a szükséges nem túl sok dokumentumot.

Mekkora hitelt vehetsz fel?

Általánosságban elmondható, hogy a személyi kölcsön kisebb, néhány millió forintos hitelösszegre van kitalálva, míg a jelzáloghiteleknél a felvett hitel nagysága rendszerint nagyobb. Árnyalja ugyanakkor a képet, hogy mind nagyobb az igény a magasabb összegű, akár 8-10 millió Ft-os személyi kölcsönökre. Az azonban mindenképp korlát, hogy a személyi kölcsön felső határa 10 millió Ft, vagyis ha ennél több pénzre van szükséged, akkor más megoldás után kell nézned11.

Egyszeri költségek

A jelzáloghitelek kezdeti költségei általában 100 ezer Ft körül vannak (közjegyzői díj, földhivatali költség, értékbecslés, folyósítási díj), bár mindig találni akciós ajánlatokat, amikor ezeket részben vagy egészben elengedi a pénzintézet. Ezzel szemben a személyi kölcsönök egyszeri költségét általában kevesebből, néhány tízezer forintból megúszhatod.

Melyik a drágább?

Más kérdés, hogy a személyi kölcsönök teljes költsége ennek ellenére magasabb, amit a magasabb THM (teljes hiteldíj mutató) százalékos értéke is jól érzékeltet. Érthető a dolog, hiszen a bank kockázata egy fedezetlen személyi kölcsön esetében egyértelműen nagyobb.

Táblázatunkból azonban kiderül, hogy kisebb, 1-3 millió Ft-os hitelösszeg esetén mindössze  700-3.000 Ft pluszt jelent havi törlesztőben a személyi kölcsön, míg 10 millió Ft hitelösszeg és 5 éves futamidő esetén 11 ezer Ft felett is lehet a különbség.

Számold ki a Bankmonitor Személyi Kölcsön kalkulátorával, hogy melyik bank adja számodra a legkedvezőbb ajánlatot. Ha azonban inkább a szabad felhasználású jelzáloghitel tűnik jobb választásnak, akkor a Lakáshitel Kalkulátorral nézheted meg a lehetőségeidet.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő 2020-ban
Teljes visszafizetés
Törlesztő 2021-től
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Új népsport: vírusszabályszegés

    Leesett az állam, amikor az alábbi fotót készítettem egy sportcsarnokban a múlt héten. Előzetesen annyit tudtam, hogy a gyerekek ismét sportolhatnak, de csupán olyan feltételek... The post Új népsport: vírusszabályszegés appeared first on alapblog.