Mélyponton a Babaváró igénylés, pedig a határidő közeleg

Mélyponton a Babaváró igénylés, pedig a határidő közeleg
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-02
 

Az MNB friss statisztikái alapján 2022. októberében 28,6 milliárd forint Babaváró hitelt folyósítottak a bankok. A konstrukció 2019. júliusi indulása óta ennyire alacsonyan még nem volt a havi volumen. Ez annak fényében meglepő lehet, hogy a Babavárót a jelenlegi feltételekkel 2022. év végéig lehet igényelni, a jövő évi elvárásokról pedig még nincs információ.

A Babaváró hitel egy támogatott kölcsön, amelyhez kamatmentesség és tartozáselengedés kapcsolódik a futamidő alatt született gyermekek után. A konstrukció 2019. júliusában indult, a speciális kedvezmények miatt nagy érdeklődéssel kísérve. Ez meg is jelent a banki statisztikákban, 2019. augusztusában egyetlen hónap alatt 114,1 milliárd forintot folyósítottak a bankok a kérdéses támogatott hitelből.

Ehhez képest a legutóbbi 2022. októberi statisztika alapján csupán 28,6 milliárd forint Babavárót folyósítottak a bankok. Ez tekinthető a kölcsön eddigi mélypontjának, ugyanis eddig minden hónapban nagyobb összeget helyeztek ki a pénzintézetek. (2022. szeptemberében 32,2 milliárd forint volt a kifizetett összeg.)

Hirdetés

Hirdetés

Meglepő, hogy kevesebben érdeklődnek a Babaváró iránt?

Az teljesen érthető, hogy a kölcsön indulásakor magas volt a folyósított összeg, hiszen a Babaváró körül is óriási volt a felhajtás, illetve számos család egyből lecsapott a kínálkozó lehetőségre. Az eredeti tervek szerint azonban – és a jogszabályban is még ez szerepel – a konstrukció 2022. december végén lejár. A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján ilyen helyzetben egy utolsó nagy roham indul: az érdeklődők megpróbálják még kihasználni a lehetőséget. Ezzel teljesen szembemennek a statisztikák, hiszen októberben az érdeklődés mondhatni padlót fogott.

A szokásos trendtől eltérés több szempontból érthető: a jelenlegi bizonytalan környezetben – magas infláció, emelkedő rezsiköltségek… – sokan elhalasztják inkább hiteligénylésüket. Erre pedig úgy néz ki még a Babaváró esetében is lesz lehetőség, a kormány ugyanis bejelentette, hogy a konstrukció igénylési határidejét meghosszabbítja, vagyis a kölcsön 2023-ban is velünk marad.

A Bankmonitor szakértői szerint a helyzet nem ilyen egyszerű, a hosszabbítás ellenére nem feltétlenül jó döntés a kivárás. A részletekről ugyanis még nem tudunk semmit, könnyen elképzelhető, hogy az igénylési feltételek átalakulnak, ami miatt sokakat meglepetés érhet a következő évben. (Benne van a pakliban, hogy valaki az idei évben jogosult a Babaváróra, míg jövőre már nem tud megfelelni egy új, megváltozott elvárásnak.)

Fontos
Természetesen a feltételek kedvező átalakítására is sor kerülhet. A kormány eddigi kommunikációja alapján december első felében fény derül a részletekre, éppen ezért érdemes mindenkinek nyomon követnie a híreket.

Érdemes tehát átgondolni az igénylést mindazoknak, aki fel szeretnék venni a Babavárót, ezzel a változásokból eredő kockázat mindenképpen kivédhető.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Hirdetés
Hirdetés