Betöltés
loading

Mennyi idő alatt kaphatod meg reálisan a hitelt?

A hitelfelvétel mindig egy meghatározott célhoz kötött, ezért nem elhanyagolható kérdés a hitel átfutási ideje. Átfutási idő tekintetében is sokat változott a világ. Sokszor azonos banknál is eltérő lehet egy-egy hitel bírálati ideje. Van, aki 2 hét alatt a pénzhez jut, mások pedig 2 hónapot is várnak. Mitől függ, hogy ki mennyi idő alatt kapja meg a hitelt? Az alábbiakban a személyi kölcsönök és a jelzáloghitelek átfutási idejét tekintjük át átfutási idő tekintetében.

Mi a helyzet személyi kölcsönök esetén?

A hitelek átfutási idejét az határozza meg, hogy ingatlanfedezet bevonása nélküli személyi hitelről, vagy jelzáloghitelről van-e szó.
A személyi kölcsönök átfutási ideje a hitelkérelem benyújtásától a folyósításig körülbelül 3-4 napot, legfeljebb egy hetet vesz igénybe. Amennyiben számlavezető bankunkhoz fordulunk, akár néhány órán belül is a számlánkon lehet a pénz. A munkabér ellenőrzés, KHR lekérdezés ebben az esetben sem elkerülhető. Az aláírt dokumentumok és egyéb szükséges nyomtatványok bankba juttatását követőn ellenőrzik azokat.

Kalkulátorunkból nem csak az átlagos átfutási időről, de a számodra legmegfelelőbb személyi kölcsönről is tájékozódhatsz.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő 2020-ban
Teljes visszafizetés
Törlesztő 2021-től
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Mi újság a lakáshitelekkel?

Ha minden, hiteligényléshez szükséges dokumentumot precízen összeállítottunk, akár két hét alatt is megkaphatjuk a hitelt. Az átlagos átfutási idő azonban egy hónap. Mégis az a tapasztalat, hogy esetenként ennél jóval hosszabb idővel kell számolnunk. A legtöbb esetben a késlekedést az okozhatja, hogy a hiteligénylés dokumentumai nem teljesek, esetleg lemaradt egy aláírás, nem pipáltunk be egy nagyítóval is alig látható rubrikát, stb.

Sokszor teszik fel a kérdést az ügyfelek, hogy ha a lakás lesz a fedezet, miért kell mégis minden körülményt ilyen hosszasan vizsgálni? Fontos tudni, hogy a bank nem gyűjti az ingatlanokat, a célja, hogy az ügyfelei a felvett hitelt pontosan fizessék. Nagyon nehéz vizsgálni a hitelfelvevők jövedelemi helyzetét, azt még inkább, hogy néhány év múlva mennyire lesznek fizető képesek. A hitelbírálat lakáshitel esetén 3-5 napot vesz igénybe, bár igaz, hogy néha hetekig is eltarthat, míg az eredmény megszületik.

Amikor minden szükséges dokumentum, igénylő lap rendelkezésünkre áll, beadjuk a hitelkérelmet a bankba. Ha minden rendben van, a bank befogadja a kérelmünket és már indul is a móka!

Leellenőrzik a munkáltatói igazolást, átböngészik a bankszámlakivonatainkat, lekérdezik a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) az adatainkat, ellenőrzik az okmányainkat.

Itt álljunk meg egy pillanatra! Ha több bankszámlánk is van, melyek között utalni szoktunk, de csak azt a számlakivonatot adtuk be, amelyikre a munkabérünk érkezik, ne csodálkozzunk, ha hiánypótlásként bekérik a másik számlánk hitelesített kivonatait is. Ezzel rögtön napokat is veszíthetünk, hiszen nem mindig elegendő a netbankos felületről kinyomtatott példány. A bank által kiküldött eredeti, vagy a bankfiókban kinyomtatott és hitelesített másolatra lesz szükség.

A személyi feltételek ellenőrzése és az előminősítés után az értékbecslés megrendelése a következő fontos állomás. Az értékbecslők jellemzően 3 munkanapon belül jelentkeznek, bár azoknál a bankoknál, ahol igen kedvező kondíciókkal, minimális induló költséggel vehetünk fel hitelt, némi csúszásra fel kell készülnünk. Hiszen mindenki a legjobbat és a legolcsóbbat keresi. Az ingatlanszakértő által készített értékbecslés ellenőrzés után érkezik vissza a bankba. Összességében elmondható, hogy az értékbecsléssel legalább egy hetünk megy el.

A hitelbírálat és az értékbecslés eredménye alapján következik a végleges döntés. Itt még izgulhatunk egy kicsit, hiszen azt is megnézik, hogy az ingatlan értéke illetve a jövedelmünk elbírja-e a kívánt hitelösszeget. Ráadásul a döntéshozó ismét átnézi az adásvételi szerződést, a hitelkérelmi dokumentációt, a bankszámlánkat, stb. Ez átlagosan egy hét alatt lezajlik. Soha ne felejtsük el azonban, hogy a döntnök az előírtakon túl még egyéb dokumentumokat is bekérhet. Ezeknek a beszerzésével szintén időt veszthetünk!

Ha minden szerződéskötési feltételt teljesítettünk, jöhet a kölcsönszerződés és a közjegyzői okirat aláírása.
Itt plusz 7 nappal számolhatunk, mire aláírhatjuk a szerződést, mivel a Fair banki törvény értelmében az ügylet szereplőinek legalább ennyi idővel a szerződés megkötése előtt át kell venni a szerződéstervezetet, hogy elegendő idejük legyen azt áttanulmányozni.

A kölcsönszerződés és a közjegyzői okirat aláírása után következik a Földhivatalnál történő jelzálogbejegyzés. A jelzálog bejegyzése az illetékes földhivatalnál történik, ami újabb napot vesz igénybe. Ezt követően már a pénzintézeteknél is lekérhető a TAKARNET rendszerből a hitel folyósításához szükséges tulajdoni lap. Nem szabad megfeledkezni a vagyonbiztosítás megkötéséről és bankra történő engedményezéséről sem.

A folyósítás minden feltétel teljesítése után általában 2-5 napon belül megtörténik.

Az elérhető legkedvezőbb jelzáloghitelt szeretnéd megtalálni? Hitelkalkulátorunk segítségével megtalálhatod a megfelelő konstrukciót!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Mikor számíthatunk hosszabb átfutási időre?

Hitelkiváltás esetén a visszafizetett hitel Földhivatal által érkeztetett törlési engedély után kerül sor a szabadon felhasználható kölcsönösszeg folyósítására, ezért ez néhány nappal akár 1-2 héttel is meghosszabbíthatja az átfutási időt.

Építési konstrukció esetén szintén növelheti a hitel átfutási idejét az, hogy mennyi időt vesz igénybe a saját erő beépítése. A hitel folyósítására ugyanis csak akkor kerülhet sor, ha az önerő beépítésre került. Az így elért készültségi fokot az értékbecslő állapítja meg egy helyszíni szemle során. Ahány szakaszban folyósít a bank, annyiszor kell helyszíni szemlét rendelnünk.

Ugyancsak a hitel átfutási idejét növeli, ha az ingatlanon a hitel felvételekor olyan bejegyzés szerepel, amely elidegenítési és terhelési tilalmat is tartalmaz. Ilyen lehet a lakásépítési kedvezmény, vagy önkormányzati jelzálogjog.

Hogyan gyorsíthatjuk meg a folyamatot? Néhány egyszerű tippel próbálunk segíteni

 • Kérjünk előzetes bírálatot, amennyiben még nincs meg a kiválasztott ingatlan. Ezzel időt nyerünk, hiszen előbb végzi el a bank a személyi feltételek bírálatát, közben pedig van időnk lakást keresni.
 • Szerezzük be a teljeskörű dokumentációs listát
 • Készítsünk házi feladat listát magunknak

Keress lakáshiteleink között: otp lakáshitel vagy fundamenta? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • KonyhaKontrolling Teslát vettem havi 24.000 ezer forintért – vagy elszámoltam?

  Az elektromos autók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Éppen ezért Graham Stephan ingatlanügynök-youtuber elkészítette a videót, amiben kiszámolta, hogy az újonnan vásárolt Tesla Model 3-a az első évben csupán 78 dollárjába, körülbelül 24.000 forintjában kerül havonta. Ugyan követem Graham csatornáját, és azt gondolom, hogy minőségi tartalmat gyárt, de azt kell, hogy mondjam, a közgazdasággal hadilábon áll. Tovább olvasom "Teslát vettem havi 24.000 ezer forintért – vagy elszámoltam?" →