Mennyi lakáshitelre volt elég a medián kereset 2020-ban?

Mennyi lakáshitelre volt elég a medián kereset 2020-ban?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-12
 

Egy átlagos magyar keresetét az átlagbérnél jobban leírja a medián fizetés nagysága. Ennek összege 2020-ban havi bruttó 320 528 forint volt, ekkora fizetéssel pedig akár 14,5 millió forint lakáshitelt is fel lehetett venni tavaly év végén.

A KSH adatai alapján a tavalyi évben a havi bruttó medián kereset 320 528 forint, míg az átlagbér 403 616 forint volt.  A Bankmonitor szakértői szerint egy átlagos magyar fizetését jobban bemutatja a medián bér értéke: érdemes abból kiindulni, ha azt szeretnénk megállapítani mekkora lakáshitelre, vagy épp személyi kölcsönre lehet jogosult egy átlagember hazánkban.

Mi a különbség a medián fizetés és az átlagbér között?

A KSH által publikált átlagbér azt mutatja meg, hogy a teljes munkaidőben dolgozó embereknek mennyi az átlagos fizetése: gyakorlatilag összeadják az emberek jövedelmét és elosztják a keresők számával. Ennél a módszernél azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kiemelkedően magas értékek – egyes jelentős fizetések – a kapott átlagot torzíthatják felfelé.

A medián bér ezzel szemben az az érték, amelynél a dolgozók egyik fele többet, míg  másik fele pedig kevesebbet keres. Ebből a szempontból jobban leírhatja egy átlagos – a kereseti listán középen elhelyezkedő – személy jövedelmét.

A KSH adatai alapján is relatív magas az eltérés a két érték között: a medián fizetés 2020-ban havi bruttó 320 528 forint volt, míg az átlagbér nagysága 83 ezer forinttal volt magasabb ennél.

Hirdetés

Hirdetés

14,5 millió forint lakáshitelre lenne elég a 2020-as medián jövedelem

A medián érték tehát jobban bemutatja egy átlagos személy keresetét, éppen ezért érdemes lehet azt alapul venni, ha arra lennénk kíváncsiak, mekkora lakáshitelt tudna felvenni a jövedelme alapján egy átlagos hiteligénylő. A számításhoz megkerestük a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával a legolcsóbb lakáshitelt 20 éves futamidő és 10 éves kamatperiódus beállítása mellet: a medián jövedelem és az átlagbér mellett a legkedvezőbb hitelkamat egyaránt 3,62% volt.

Mennyi lakáshitelre volt elég 2020-ban az átlagbér és a medián jövedelem?

A legolcsóbb lakáshitelből egy medián jövedelemmel rendelkező igénylő – nettó 213 151 forint – 2020-ban 14,5 millió forint 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt tudna felvenni, míg átlagbérrel – 268 405 forint –  3,8 millió forinttal tovább nyújtózkodhatna. A kalkuláció során azt feltételeztük, hogy az igénylőnek nincs másik hitele, és jövedelmének legfeljebb 40 százalékát teheti ki a törlesztőrészlet nagysága.

A jogszabály alapján a jövedelemnek akár a felét is elkölthetné az adós hiteltörlesztésre – így számolva az elérhető hitelösszeg 18,1-22,8 millió forint lehetne – de érdemes a valós banki gyakorlatnak jobban megfelelő 40 százalékos korláttal kalkulálni.

Természetesen nem csak a jövedelem számít az elérhető hitelösszeg meghatározásakor, az ingatlan értékének is el kell bírnia a kölcsönösszeg nagyságát.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A medián jövedelem is emelkedett az elmúlt évben

Az kétségtelen, hogy az átlagember fizetését legjobban leíró medián jövedelem elmarad az átlagbértől, ugyanakkor annak mértéke is jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban. (Míg 2019-ben a bruttó medián bér bruttó 292 320 forint volt, addig 2020-ban elérte a 320 528 forintot.)

A medián fizetés emelkedése miatt mennyivel nagyobb összegű lakáshitelt lehetett felvenni 2020-ban?

Egy év alatt közel 19 ezer forintot emelkedett a nettó medián jövedelem is, ami bizony egy lakáshitel igénylésekor is komoly előnyt jelentett. A 2020-as medián jövedelem ugyanis 1,3 millió forinttal több lakáshitelre volt elég, mint a 2019-es jövedelem. Vagyis egy teljesen átlagos magyar nagyobb összegű lakáshitelre vált jogosulttá a bérek emelkedése miatt.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés