Mennyibe kerülnek a „0 forintos” számlák? (Korr.)

Mennyibe kerülnek a „0 forintos” számlák? (Korr.)
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-10-03 Frissítve: 2018-04-05
 

A hétköznapokban lépten-nyomon „0 forintos” bankszámla ajánlatokba botlunk, ennek ellenére a tranzakciós adó bevezetése óta nem találunk olyan számlacsomagot, amelyik teljes mértékben díjmentes lenne. Sőt, még a legjobb számlacsomagoknál is havonta átlagosan 7-800 forintot fizetünk bankszámla költségekre. Ezért kíváncsiak voltunk, hogy mégis mi és mennyibe kerül ezeknél az „ingyenes” számláknál?

Néhány kivételtől eltekintve a nagybankok kínálatában találunk legalább egy olyan számlacsomagot, amelynél a bank díjmentes számlavezetéssel jutalmaz, ha bizonyos feltételeket teljesítünk. Kezdjük már kapizsgálni a lényeget, tehát a számlavezetés élvez díjmentességet (persze a kedvezmények köre lehet jóval szélesebb is). Ezeknél a számlacsomagoknál a leggyakoribb kritérium, hogy a bankszámlára rendszeresen meghatározott összegű utalás érkezzen. Egyes bankok kizárólag munkabér, vagy nyugdíj érkezése esetén veszik a feltételt teljesítettnek, míg máshol tulajdonképpen bármilyen utalásból származó jóváírás eleget tesz ennek. Ezért számlacsomag választáskor mindenképpen ügyeljünk a részletekre, főként, hogy néhány esetben az sem mindegy, hogy az utalás egy összegben, vagy több részletben érkezik meg.

Előfordul, hogy szimplán a számlára érkező utalással még nem teszünk eleget az összes feltételnek. Néhány banknál ezen felül különböző megbízásoknak kell a számlánkról teljesülnie. Ilyenkor meghatározott számú és/vagy összegű utalásnak, kártyás vásárlásnak, stb. kell megtörténnie ahhoz, hogy élvezhessük a díjmentes számlavezetést.

Persze a feltételek színes világa a fentiekben még nem merül ki. További kritérium lehet, hogy számlánk egyenlege ne kerüljön a hónap során egy előre meghatározott összeg alá, vagy bizonyos összegű megtakarítással rendelkezzünk a banknál.

Ezek után nézzük a részleteket!

Mennyibe kerül egy "0 forintos" számlacsomag?

Fontos leszögeznünk, hogy vizsgálódásunk a Bankmonitor.hu adatbázisában nyilvántartott számlacsomagokra terjed ki. A táblázatban azok a számlacsomagok szerepelnek, amelyeknek a teljes havi bankköltsége a legkedvezőbb átlagos jövedelem és normál bankhasználati szokások mellett* az adott banknál. Gondoljunk csak bele, hogyan festenének a számok abban az esetben, ha nem teljesülnének a díjmentes számlavezetés feltételei.

Ha eddig volt is bennünk bármi kétely, akkor a táblázat alapján most már kimondhatjuk, hogy a széles réteget célzó bankszámlák között nincs olyan, amelynél az alapvető banki műveletekért ne kellene fizetnünk.

Lássuk mennyi az annyi!

Mennyibe kerül a "0 forintos" számlacsomag? 2.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy a táblázatokban már a kedvezményes díjak jelennek meg. Tehát, ha a díjmentes számlavezetésen kívül egyéb kedvezmények (pl.: meghatározott számú utalás, kártyás készpénzfelvétel díjmentes, vagy kedvezményes) is járnak a számlacsomaghoz, azok a fenti számokban tükröződnek.

Szó sincs róla, hogy ezek a számlacsomagok ne lennének kedvezőek. Sőt a számlák zöme a 10 legjobb számlacsomag között szerepel! Mindössze a „0 forintos” számlacsomag illúzióját szerettük volna szertefoszlatni, hogy ne kelljen kellemetlen meglepetésekkel szembesülnöd, amikor a bankszámla kivonatodon találkozol a különböző díjtételekkel először.

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Hirdetés
Hirdetés