Mennyiért vehetünk fel most lakáshitelt?

Mennyiért vehetünk fel most lakáshitelt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-07-06
 

A kijárási korlátozások feloldása után ismét erőre kapott az ingatlanpiac: szakértők szerint most megjelentek a keresleti oldalon mindazok, akik eddig kivártak a lakásvásárlással. Ennek apropóján megnéztük, hogy jelenleg milyen feltételekkel kaphatóak a lakáshitelek. A mostani helyzetet a márciusival is összehasonlítottuk, hiszen például az MNB kamatdöntése is okozhatott izgalmakat.

10 millió forintos hitel

A jelenleg elérhető legjobb lakéshiteleket a Bankmonitor lakáshitel-kalkulátora alapján választottuk ki. A tipikusnak mondható 10 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitelek piacán nem volt nagy változás az utóbbi néhány hónapban. Mind a THM-mutatók, mind a törlesztőrészletek és a teljes visszafizetendő összegek legfeljebb minimálisan mozdultak el márciushoz képest.

Egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitel feltételei

200 000 forintos havi jövedelem mellett jelenleg kb. 59 000 forintos havi törlesztőrészlettel jár egy 10 éves kamatperiódusú lakáshitel, ha azonban végig fix kamatozást választanánk, akkor a törlesztő 66 500 forintra emelkedne. Ez a különbség a teljes visszafizetésben is erősen megmutatkozik: az előbbi esetben 14,2 millió forint, az utóbbiban pedig 16,1 millió forintot kell visszafizetni a banknak. 300 000 forintos jövedelem mellett szinte azonos feltételekkel lehet most lakáshitelhez jutni, mint márciusban.

Akik 500 000 forintos jövedelemmel rendelkeznek, ők valamivel kedvezőbb feltételeket kaphatnak a bankoktól: a havi törlesztőjük (kamatperiódustól függően) néhány száz forinttal alacsonyabb lehet, ami a teljes visszafizetést illetően több tízezer forintos pénzügyi előnyt jelenthet

Hirdetés

Hirdetés

20 millió forintos hitel

Amennyiben 20 millió forintos hitelösszeget szeretnénk 20 évre felvenni, ahhoz 200 000 forintos havi nettó jövedelem nem lesz elegendő. Ennek oka, hogy a törlesztőrészletek már meghaladnák a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató limitje által engedett szintet. A szabályozás célja, hogy a hitelfelvevők ne tudjanak túlzott mértékben eladósodni, így ilyen paraméterekkel csak magasabb jövedelem mellett van esély a pozitív elbírálásra.

Egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű hitel feltételei

300 000 forintos jövedelemmel a hitelfelvétel már lehetséges: a havi törlesztő 10 éves kamatperiódus esetén jelenleg megközelíti a 118 000 forintot. Végig fix kamatozással drágább a hitel: 133 000 forintba kerülhet havonta. A teljes visszafizetendő összeg ezektől függően 28,3 millió forint és 32,0 millió forint is lehet.

Félmillió forintos jövedelem mellett a havi törlesztő némileg alacsonyabb, és a teljes visszafizetendő összeg is kedvezőbb néhány százezer forinttal. Márciushoz képest egyik esetben sem tapasztalható jelentős mértékű változás.

40 millió forintos hitel

A JTM-limit egy 40 millió forintos, 20 éves futamidejű hitelt már 300 000 forintos havi nettó jövedelemnél sem engedne. Félmilliós jövedelemmel azonban ezt a hitelt is be lehet vállalni.

Egy 40 millió forintos, 20 éves futamidejű hitel feltételei

A törlesztők ekkor 10 éves kamatperiódus esetén elérik a 233 000 forintot, végig fix kamatozással pedig a 265 000 forintot. A teljes visszafizetendő összeg így 55,9 millió forint, illetve 63,9 millió forint lehet, a kamatperiódus függvényében. A fentiekhez hasonlóan március óta nagy elmozdulásokat ennek a hitelösszegnek a kondícióiban sem tapasztalhatunk.

Miért nem változtak jelentősen a lakáshitelek feltételei?

Bár 2020. június 23-án a Magyar Nemzeti Bank 0,15 százalékpontos kamatcsökkentést hajtott végre, a hitelek feltételeiben mégsem látunk nagy változásokat. Ennek oka többek között abban keresendő, hogy a változás kis mértékűnek mondható, ezért a bankok nem sietnek ezt azonnal beépíteni az árazásukba. Továbbá a hosszú kamatperiódusú hitelekre nem a BUBOR, hanem a BIRS van hatással, amely a kamatdöntés ellenére alig változott. A BUBOR változása már érezhetőbb lesz a havi törlesztőkben, amely inkább a már meglévő, rövid kamatperiódusú hitelekre vonatkozik. Hiszen jelenleg a hiteligénylők elenyésző számban kérnek változó kamatozású – olyan konstrukció, amelynek kamatát a bank akár éven belül is megváltoztathatja – lakáshitelt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés