Betöltés

Mennyire szegény és mennyire gazdag a magyar? És Te?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-04-02

Einstein munkássága óta ismert, hogy minden relatív. Így van ez a pénzügyek terén is. Arra tettünk kísérletet, hogy európai kitekintésben megvizsgáljuk a magyar lakosság pénzügyi megtakarításait. Vajon szegények vagyunk, vagy gazdagok? Nem minden szám mutat egy irányba, de sajnos az összkép – még némi optimizmus bevetése mellett is – kevésbé kedvező, leginkább elszomorító. A miben tartjuk a pénzünket kérdésre kaptuk a legszélsőségesebb választ: egyszerre lehetünk büszkék a modernebb pénzügyi eszközök használatára és egyszerre sírhatunk a készpénzhez történő kiugróan magas ragaszkodás miatt…

A pénzügyi válság 2008-as kirobbanását követően az átlag magyart a következők jellemezték:
szabaduljunk a hiteltől és növeljük a megtakarításainkat. Mire volt elég mindez a megtakarítási oldalon? 

Az elmúlt 5 évben 22%-kal nőtt a pénzügyi vagyonunk (miközben csökkent a hitelünk és fizetésünk jó indulattal inflációt is figyelembe véve stagnált). Közép-európai kitekintésben az átlag 35%-os növekedést mutat, a nyugat-európai országokban pedig 28%-ot. Az átlagtól való elmaradás egyértelműen annak köszönhető, hogy a lakosság jelentős része erőn felül minden pénzét a hiteleinek visszafizetésére fordította a végtörlesztés keretein belül. 

Megtakarítások a fizetéshez viszonyítva: jól állunk

Pénzügyi értelemben a megtakarításokat elsősorban a bérekhez érdemes mérni. Megvizsgáltuk tehát, hogy a lakosság hány évnyi fizetésének megfelelő megtakarítással rendelkezik. A fizetés és bérek összesített tömegének megállapításához a foglalkoztatottak számát szoroztuk az átlagos nettó bérrel. 

Ebben a kimutatásban igen szépen állunk:
közel három évnyi fizetésnek megfelelő megtakarítással rendelkezünk. Ezzel 12%-kal előzzük meg a közép-kelet-európai átlagot és közel elérjük a nyugat- és dél-európai átlag felét, ahol a lakosság 6 évnyi fizetéssel egyenértékű megtakarítással bír. 

Megtakaritas az eves fizetes aranyaban_20140402_v2.jpg

 Nagyjából eddig tartottak a jó hírek. A fenti összehasonlítás ugyanis két szempontból torz képet mutat Magyarország vonatkozásában: 

 1. kevesen dolgoznak Magyarországon: ahhoz, hogy a foglalkoztatottak száma elérje a régiós átlagot, még közel 400.000 alkalmazottra lenne szükség (+10%), a nyugat-európai átlaghoz pedig 600.000 munkahely hiányzik (+15%)
 2. a kimutatott jövedelem: sajnos hazánkban még mindig a jövedelmek jelentős része
  a. nem keletkezik meg hivatalosan követhető formában, így nem látszik a statisztikákban, vagy
  b. jövedelem helyett alvállalkozói formában jön létre

A megtakarítások abszolút értéke: hoppá!

Mindkét fentebb említett tényező felfelé torzít. Ebből adódóan megvizsgáltuk abszolút összevetésben, hogy fejenként mekkora pénzügyi megtakarítással rendelkezünk.  Az eredmény itt már inkább lehangoló… 

 
Egy fore juto megtakaritas_20140402.jpg

Csupán a
saját régiónk átlagának eléréséhez 900 ezer Ft (+45%!) pénzügyi tartalék hiányzik minden magyar bankszámlájáról. Dél-Európához viszonyítva „mindössze” ötszörösére kellene növelni a megtakarításainkat, míg Nyugat-Európához hasonlítva „potom” 12-szeres növekményre van szükségünk. Nem az elkeserítés szándékával, de érdemesnek látjuk megjegyezni, hogy a cseh, szlovák, észt, lengyel, szlovén és magyar adatokat tartalmazó régiós statisztikában Magyarországon a legalacsonyabb az egy főre jutó megtakarítás: a cseheknél közel a duplája, a szlovéneknél még több, de még a szlovákoknál közel 40%-kal magasabb, mint nálunk… 

A fenti számok tükrében Te is mérlegelheted, hogy magyar, közép-európai, vagy szélesebb európai kitekintésben mennyire vagy „gazdag”. Persze a számvetésnél figyelembe kell venni, hogy az egy főre jutó megtakarítás a fentiekben a csecsemőket és az aggastyánokat is tartalmazzák, így mindenképpen családi szinten érdemes gondolkozni…

Miben áll a pénz, ha már megtakarítottuk? 

Nem telik el úgy nap, hogy ne kapjunk „mibe fektessem a pénzem?” kérdést. Most megtekinthetjük, ki hogyan gondolkozik erről Európában. Szélsőségesen
pozitív és negatív dolgokat láthatunk egyszerre magyar vonatkozásban. 

 
Megtakaritas osszetetele_20140402.jpg 
Tanulságaink: 

 • Készpénzt illetően csak sírásra van okunk… A nyugat- és a dél-európai átlag többszörösét tartjuk készpénzben és természetesen saját régiónkból is felfelé lógunk ki
 • Bankbetét oldalon érdekes megállapításokat tehetünk: gyakorlatilag nyugat-európai szintre csökkent a bankbetét állománya, lényegesen kevesebb, mint Dél-, vagy Közép-Európában. Ez hazánkban elsősorban a következő két tényezőnek köszönhető:
  • Egyrészt hatalmasat nőtt az állampapírokban tartott pénz a bankbetétek rovására (ez az ábrán az egyéb kategóriában látható, melynek közel 80%-a állampapír, az összes megtakarításból 14%)
  • Másrészt a befektetési alapok népszerűsége jelentősen emelkedett az elmúlt másfél évben. Ma már a befektetési alapok vonatkozásában a magyar lakosság az élre tört…
 • A tőzsdei részvények aránya soha nem volt acélos hazánkban, de ma már leginkább marginálisnak mondható a maga 1,6%-ával
 • Az életbiztosítások vonatkozásában jól illeszkedünk a régiós átlaghoz, Nyugat-Európához viszonyítva jelentős az eltérés. Itt kénytelenek vagyunk megjegyezni, hogy Nyugat-Európában és Magyarországon nem ugyan az a megtakarítási célt szolgáló biztosítás van jelen. Pontosabban fogalmazva: egy lapon sem említhető. Egyes országokban a nyugdíjellátás jelentős része épül életbiztosítási konstrukciókra, így már emiatt sem alma-alma az összehasonlítás. Ugyanakkor az egyetlen megtakarítási kategória melynek értékesítése – a termékhez kapcsolódó korábbi csalódások miatt – drámaian csökkent az elmúlt években hazánkban, miközben a teljes megtakarítási állomány több mint 20%-kal nőtt 5 év alatt. 

Ha van némi megtakarításod, amit befektetési alapba fektetnél, a befektetési alap kalkulátorunk segítségedre lesz kiválasztani a megfelelőt! 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hozzánk képest tízszer jobban élnek a nyugatiak

2018. 02. 08.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években a lakosság nagy erőbedobással növelte a megtakarításai nagyságát, továbbra is nagyon el vagyunk maradva az európai átlaghoz képest. Az legalább pozitívum, hogy nem ülünk...

Megmutatjuk, hogyan keress többet a bankbetéteknél!

2017. 10. 13.

Az átlagos bankbetétek kamata manapság 1% alatti tartományban található. Bár egy-egy rövidebb időszakra találhatunk akár 2%-ot is meghaladó kamatokat is. De mit tehetünk, ha nem akarjuk a pénzünket drágán, akciós...

A betét valóban halott?

2017. 08. 30.

Hol vannak azok a szép idők, amikor bankról-bankra utalva ki lehetett használni az akciós kamatok által nyújtott lehetőségeket. Ám azóta megjelent az átutalásokat megdrágító tranzakciós illeték, illetve a kamatok sem...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.