Mennyit kereshetsz hosszú távon…

 • 2012.05.23.
 • szerző: bankmonitor

Az előző írásunkban megvizsgáltuk, mire kell figyelni egy hosszú távú betétlekötés esetén. A cikkből megtudhattuk, hogy az éves kamat általában többnek van feltüntetve, mint a valódi EBKM, azaz tényleges kamat, a lekötés idő előtti feltörése esetén az addigi kamatunkat részben, vagy teljesen elveszíthetjük, illetve fontos szempont, hogy a kamat a futamidő végéig fix, vagy valamilyen mutató alapján folyamatosan változó.

Ezek a szempontok alapján ebben a cikkben azt nézzük át, hogy jelenleg milyen konkrét ajánlatok közül választhat az, aki 3-5 éves betétlekötésen gondolkodik.

Mivel ennél a futamidőnél már érdemes TBSZ számlára betenni a pénzt (erről itt írtunk), ezért ha elérhető, elsősorban az ott kínált kamatokat nézzük át. Lássuk először összesítve a kamatokat két diagramon, majd utána részletesen bankokra bontva is.

kamatok3evre


kamatok5evre

Axa Bank: A bank sem tér el a csalogató kamatok politikájától, érdemes körültekintően olvasni az ajánlatát és az EBKM értékére figyelni. A meghatározott kamat a futamidő végéig fix, az elérhető kamat egy évi 3% alapkamatból és egy hűségkamatból áll, amit csak akkor kapunk meg, ha a futamidő végéig nem törjük fel a betétet. (Tehát feltörés esetén évi 3% kamatot kapunk csak, ami szintén kevesebb 3%-nál a valóságban.)

Az elérhető valódi kamat 3 év esetén (2015 december 31-i feltörés esetén) évi 8,45%, 5 éves futamidő alatt 8,52%.

A számlanyitás és a számlavezetés, valamint a bankon belüli utalás díjmentes.

Budapest Bank: Az alaplekötés esetén a kamat 6% évente, amit a jegybanki alapkamat változása esetén módosíthat a bank (jelenleg 7% a jegybanki alapkamat)

Ha ez kevésnek tűnik (előfordulhat), választhatunk egyéb lekötésekből is, de akkor figyelni kell a lejáratokat. A 36 hónapos  prémium lekötés jelenleg évi 7,61%-os valódi kamatot kínál.

A számlavezetés évi 2000 Ft (a gyűjtőévet követően), az utalás díja bankon belül 0,35%

CIB Bank: A tartós befektetési számlán (neve a CIB bankban Maraton Takarékszámla) választhatunk látraszóló kamatot, ami a jegybanki alapkamat mínusz 0,5% százalék, de ha vonzóbbnak tartunk más betétet, abból is választhatunk, például a 12 hónapos, 8%-os lekötést, vagy a 3 és 5 éves betétet (valódi kamat 6,56%, illetve 6,96%).

A számlavezetés díjmentes, de az idő előtt feltört pénz elutalási költsége 0,5%, de minimum 5 ezer forint, valamint rendelkeznünk kell bármilyen CIB folyószámlával.

Citi Bank: nem található éven túli lekötés, sem tartós befektetési számla.

FHB Bank: A takarékszámlán választhatunk a finoman szólva is csekélynek mondható 3,5-4% kamatokból (összegfüggő a pontos kamat mértéke), vagy vállaljuk a kockázatot, hogy nem felejtjük el félévente-évente megújítani a betétünket, mert akkor 6 hónapra évi 7,75%-ot, 12 hónapra 8%-ot érhetünk el jelenleg. Ha elfelejtjük megújítani a betétünket, a kamat a továbbiakban 3,28-4,3% lesz.

Az idő előtt feltört betétre nem kapunk kamatot. A számlavezetés díjmentes, de az egy év előtt megszüntetett számla büntetése 1%, maximum 20 ezer Ft.

K&H Bank: A jelenlegi ajánlat évi 4,59% kamat, az egyetlen hosszabb betétlekötést nem lehet TBSZ számlán lekötni, így több szót kár is vesztegetni erre a lehetőségre.

MKB Bank: Két betét közül választhatunk, az egyik a 12 hónapos betét, amelynek kamata 6,1%, illetve egymillió forintos állomány felett kérhetjük a pénzpiaci betétet, amelynek a kamata BUBOR-0,2% 24 és 36 hónap esetén is. Ez jelenleg körülbelül a jegybanki alapkamatnak felel meg.

A számlavezetés díja havi 310 Ft.

OTP Bank: Két hosszabb távú lehetőségünk van az OTP Banknál: az egyik az egyéves lekötés, aminek a kamata egymillió forintos összeg alatt 6%, felette 6,5%, a másik egy 5+ éves, kifejezetten a TBSZ számlákhoz kifejlesztett betét, amelyik időben sávos kamatozású és a kamat mértéke a jegybanki alapkamathoz van kötve. Amennyiben nem változik 5 év alatt az alapkamat, akkor a teljes futamidőre elérhető valódi kamat 7,42%.

Idő előtti feltörés esetén mindössze 1,5% kamatot kapunk, ezért érdemes meggondolni, hogy biztos nem lesz-e szükségünk a pénzre 5 évig.

A számlavezetés díja 108 Ft/hó, a 3. vége előtt megszűnt számlák büntetése 544 Ft, az utalás bankon belül díjmentes, a készpénzfelvétel maximum 1500 Ft.

Unicredit Bank: A TBSZ számlán egy sávos látraszóló kamatozású betét érhető el, melynek kamata egymillió forint alatt 5%, felette 6,5%, 3 millió forint felett 7% az elérhető kamat. A kamatot negyedévente jóváírják.

A TBSZ számla vezetése díjmentes, az elutalás díja saját számlára 0,6%, maximum 10 ezer forint, bankon kívülre 1%, minimum 1.000 Ft. Unicredit bankszámla léte feltétele a TBSZ számla nyitásának.

Sopron Bank: A Sopron Banknál választhatunk futamidő végéig  fix, vagy változó kamatozású lehetőségekből. Fix kamatozás esetén 3 évre 7,59%, 5 évre 7,46% az elérhető kamat.

Változó kamatozás esetén a bankközi kamat és az állampapír kamatának átlagát egészítik ki egy évente növekvő prémiummal, a jelenlegi kamatok mellett három évre 8,24%, öt évre 8,76%, amennyiben nem törjük fel a betétet menet közben.

Az év végén megkapott kamatok a számlán jóváíródnak, így feltörés esetén csak az év eleje óta elért kamatokat bukjuk.

A számlanyitás és vezetés díjmentes, de rendelkezni kell a banknál folyószámlával, vagy megtakarítási számlával.


Az éves kamatok és az EBKM kapcsolatáról itt írtunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Magyarország hogyan teljesít?

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának a vezetője és Szabó László, a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.