loading

Ennyivel olcsóbb lakáshitelt kaphatsz magasabb jövedelemmel!

Fülöp Norbert
szerző: Fülöp Norbert

Amikor lakáshitelt keresel, akkor általában tisztában vagy azzal, mekkora összegre van szükséged a banktól. Kérdés persze, hogy az igazolt jövedelmed elégséges-e ehhez, illetve ha ad is pénzt a bank, milyen feltételeket kapsz.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Megnéztük, különböző jövedelmi szintek mellett milyen feltételekkel adnak a bankok 10 millió forint hitelt egy 20 millió forint értékű használt lakás megvásárlásához. Mivel a közeljövőben kamatemelés várható, a kisebb kockázatú, hosszú kamatperiódusú (10 évig fix) kölcsönök közül válogattunk, már csak azért is, mert ebben a kategóriában legnagyobb most a bankok közötti árverseny.

Előnyben a 10 évig fix hitelek

Az is a 10 éves – vagy annál hosszabb – kamatperiódusú hitelek mellett szól, hogy október 1-től ezeknél lehet legnagyobb mértékben megterhelni a nettó jövedelmet, vagyis érhető el a legmagasabb havi törlesztő. Ha részletesen olvasnál erről, akkor Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól cikkünkben minden szükséges információt megtalálsz.

Az MNB szigorítása érthető, igyekszik megvédeni a hitelfelvevőket a későbbi kamatkockázatoktól, ezért tereli a kisebb jövedelműeket a hosszabb kamatperiódusú konstrukciók felé. A bankok azonban jellemzően még ennél is szigorúbb jövedelemkorlátot alkalmaznak, így a havi nettó 35-40 százalékánál jobban nem nagyon engedik elszállni az induló törlesztőt.

Ennyit számít a havi nettó

Összehasonlító táblázatunkból kiderül, hogy a fent leírt 10 millió hitelfelvétel 200 000 Ft-os havi nettó jövedelemmel 15, 20 és 30 éves futamidő mellett egyaránt elérhető. Az, hogy éppen melyik bank ajánlata a legkedvezőbb, a jövedelem és a kiválasztott futamidő függvénye, vagyis nem érdemes általános megoldásban gondolkodni. Ez a jövedelem nem irreális ma Magyarországon, hiszen a KSH adatai szerint 2018 első félévében országosan 215 735 Ft volt az alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete.

200 000 Ft havi nettó jövedelem mellett például mindhárom vizsgált futamidőnél a Budapest Bank Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitele jött ki a legolcsóbbnak, vagyis a teljes időszak alatt itt kell legkevesebbet visszafizetned. 250 000 Ft havi nettó esetén 20 éves futamidőre már a CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel lehet az optimális választás, míg 300 000 Ft jövedelemnél minden futamidő mellett az UniCredit Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitele a favorit.

Táblázatunkból kiderül az is, hogy magasabb nettó jövedelem mellett kedvezőbb feltételeket kínálnak a bankok. 200 000 Ft nettó jövedelem mellett egy 10 millió forintos, 15 éves futamidővel felvett és 10 évre fixált hitel induló törlesztője például 77 127 Ft, míg 400 000 Ft jövedelemnél már csak 74 447 Ft a havi fizetnivaló, ami összességében 527 255 Ft különbözetet jelent a teljes költség tekintetében.

Hosszabb futamidőnél még nagyobb a különbség: 30 évre összességében 1 167 395 forinttal kell többet fizetnie a példában szereplő 10 milliós lakáshitelre annak, akinek 200 ezer Ft nettó jövedelme van annál, mintha 400 ezer Ft-os nettót tudna igazolni hozzá.

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.


BM logo white

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
2 Hozzászólás
  1. Ildikó

    Vállalkozó háziorvos vagyok,2005.óta Bt.formában.Minden járulékot fizet a cég,van 0.igazolás,NAV jövedelemigazolásom hogy havi rendszeres jövedelmem van ,éves beszámoló,stb.Ennek ellenére nem tudok lakásvásárláshoz hitelt felvenni,mivel a cég KIVA -s 2018 jan.óta erre hivatkozva a bankok elutasítanak.Ez normális????Hová fordulhatok ?

    1. Singer Zoltán

      Kedves Ildikó! Kérjük, töltse ki a hiteltípusnak megfelelő kalkulátorunkat, és írja be az adatait! Sajnos kollégáink csak ez alapján kereshetik meg Önt telefonon. Vannak olyan bankok, melyek ilyen jellegű jövedelemre is adnak hitelt.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek