Betöltés
loading

Mennyivel olcsóbb a Babaváró hitel, mint egy lakáshitel vagy egy személyi kölcsön?

Mekkora pénzügyi előnyt jelent a Babaváró hitel egy szabad felhasználású jelzáloghitelhez, vagy éppen egy személyi kölcsönhöz képest? Mire számíthatnak azok, akik nem felelnek meg a Babaváró személyi feltételeinek? Kiszámoltuk mindkettőt. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A Babaváró hitel egy 2019. nyarától elérhető hitelkonstrukció, melyet csak házaspárok igényelhetnek, és más állami támogatásokkal ellentétben szabad felhasználású, azaz semmilyen megkötés nem vonatkozik arra, hogy mire költjük az összeget. A kölcsön kamatát az első 5 évben átvállalja az állam, és akiknek legalább egy gyermekük születik ezalatt, azok kamatmentességet élvezhetnek a teljes futamidő alatt. Két gyermek születése esetén az állam elengedi a fennálló tartozás 30%-át, ha pedig a harmadik gyermek is megérkezik, akkor az egész fennálló tartozást, azaz a hitel átalakul egy vissza nem térítendő támogatássá.

Babaváró vs szabad célú jelzáloghitel

Az alábbi példákban a tartozáselengedés bonyodalmainak elkerülése végett egy olyan esetet vizsgáltunk, amikor a házaspárnak egyetlen gyermeke születik. A Babaváró hitel maximálisan igényelhető összege 10 millió forint, amelyet egy szabad felhasználású jelzáloghitellel tudunk a legjobban összemérni – ennek érdekében megvizsgáltuk, mennyi lenne a futamidő során összesen visszafizetendő összeg, amennyiben valaki inkább azt a megoldást választja. (Vagy nem tehet mást, mert nem felel meg a Babaváró személyi feltételeinek.) Mivel a Babaváró lehető leghosszabb futamideje 20 év, ezért a többi esetben is ennyivel számoltunk.

A Babaváró hitel és a szabad felhasználású jelzáloghitel összehasonlítása a teljes visszafizetést illetően

Jól látszik, hogy a kamatmentességnek köszönhetően behozhatatlan előnyre tesz szert a Babaváró: attól függően, hogy a kamatozása 10 vagy 20 éves periódusú, a szabad felhasználású jelzáloghitel hátránya 5,8 millió forinttól egészen 12,4 millió forintig terjedhet a teljes visszafizetendő összeget tekintve!

Ez a különbség a havi törlesztőrészletekben is megmutatkozik: a 20 éves, 10 millió forintos Babaváró havi törlesztőrészlete 41 667 forint, ehhez még hozzá kell vennünk az állami kezességvállalás díját, amely legfeljebb havi 4 167 forint, így megkapjuk, hogy a legmagasabb havi törlesztő 45 833 lehet. Ezzel szemben a szabad felhasználású jelzáloghitelek törlesztőrészlete 10 éves kamatperiódus mellett kb. 67 700 forint (a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerinti három legjobb ajánlat átlaga alapján). Amennyiben a futamidő végéig fix kamatozást választanánk, akkor a törlesztő még tovább emelkedik: egészen 95 000 forintig, a jelenleg elérhető egyetlen ajánlat tükrében!

Babaváró vs személyi kölcsön

Ha egy család úgy dönt, hogy csak az elérhető összeg felét akarják felvenni, akkor egy 5 millió forint összegű hitelre kell találnunk alternatívát: ez már inkább egy személyi kölcsönhöz hasonlít. Mivel a személyi kölcsönök maximális futamideje 10 év, ezért az alábbi példában egy mesterségesen előállított, fiktív konstrukcióval fogunk foglalkozni, amely egy normális személyi hitelhez hasonlóan 8%-os kamattal rendelkezik, de 20 éves futamidő alatt. (Igaz, hogy a koronavírus által okozott gazdasági károk enyhítésére a kormány ennél olcsóbb kamatok alkalmazását rendelte el idénre, de ettől most az egyszerűség kedvéért eltekintünk.)

A Babaváró hitel és a személyi kölcsön összehasonlítása

A különbségek itt is látványosak: a személyi kölcsön teljes visszafizetendő összege csaknem duplája a babaváróénak, 5,3 millió forint helyett kereken 10 millió forint! A törlesztőrészletek különbsége is hasonló mértékű: míg a babaváró maximális havi részlete az állami kezességvállalási díjjal együtt 22 900 forint körül mozog, addig a személyi kölcsöné több mint 41 800 forint lenne.

Ezek alapján kimondhatjuk, hogy a Babavárónak jelenleg nincs versenytársa a piacon, akik tehát jogosultak erre az államilag támogatott konstrukcióra (legalább egy gyermeket bevállalnak), azok számára bármely más hitelnél jobban megéri a babaváró mellett dönteniük. Persze, ha nincs más lehetőség, mert valaki egyszerűen nem felel meg a Babaváró személyi feltételeinek, akkor kénytelen más konstrukció után nézni, ám akkor nagyon fontos az okos hitelválasztás. Ebben segíthet a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor és a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátor.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online BabaváróÚJ
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Az irigy adás

  Kedves Olvasóink, Hallgatóink! A Hold After Hours-ban podcast, azaz csak audio formátumban tárgyaljuk meg azokat az eseményeket, amelyeket a piacon, gazdaságban, politikában, vagy akár a...

 • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

  A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →