Menthetetlenül csökkeni fognak a betéti kamatok

Menthetetlenül csökkeni fognak a betéti kamatok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-02-26 Frissítve: 2021-09-14
 

…köszönhetően a Magyar Nemzeti Bank újabb kamatcsökkentésének, mellyel történelmi mélypontra, 5,25%-ra mérséklődött a jegybank alapkamata. Sorozatban immár a 7. kamatcsökkentést hajtotta végre a jegybank tavaly augusztus óta. Az eddig tapasztalt kereskedelmi banki reakciók alapján nem lehet kétségünk afelől, hogy a holnaptól, illetve a lassabb bankok esetében pár nap múlva a mi megtakarításainkra fizetett betéti kamat is mérséklődni fog 0,25%ponttal, a jegybank kamatcsökkentésének mértékével.

MNBalapkamat20120226

Egyöntetű várakozás volt a gazdasági szereplők körében arra vonatkozóan, hogy ma is csökkenti az alapkamatot a Jegybank, így meglepetésről nem beszélhetünk.

A legfontosabb kérdés azonban a megspórolt pénzzel rendelkezők számára: mit tegyek, hogy legkevésbé érintsen a kamatcsökkenés? Az első és legtriviálisabb válasz, hogy aki szabad pénzzel rendelkezik, az még ma a bankfiók bezárásáig, vagy online felületen végrehajtott megbízáson keresztül kösse le pénzét. Annak akinek nincs most szabad pénze (esetleg korábban lekötött bankbetétben pihen a megtakarítás) nincs igazán teendője: a változó kamatozású bankbetétek kivételével a már lekötött pénzeket nem érinti a mostani kamatcsökkenés.

Az aktuális legjobb kamatok 1 évre
Az aktuális legjobb kamatok 6 hónapra 

Szeretnénk felhívni itt a figyelmet arra, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent az infláció és jövőre vonatkozóan előrejelzett infláció is. Ennek köszönhetően az augusztus óta bekövetkezett 1,75%pontos jegybanki kamatcsökkenés (és szinte azonos mértékű) kereskedelmi banki betéti kamatcsökkentések nem eredményezik azt, hogy romlott volna a megtakarításaink tényleges kilátása. Minden megtakarító számára ugyanis a pénzének inflációt meghaladó értéknövekedése a legfontosabb (elvileg, a gyakorlatban általában megszokásból ragaszkodunk a 7-8%-os kamatszintekhez.)

Ha pedig azt gondolod, hogy a bankbetétek mellett szívesen szétnéznél a befektetési alapok között, javasoljuk alapkeresőnk használatát, mellyel
több száz befektetési alap adataiból tájékozódhatsz.

Hirdetés
Hirdetés