Betöltés

Mi ez a feszengés a nyugdíjakon? Kiszámoltuk mennyit veszíthetsz

szerző: Bankmonitor.hu
2014-06-02

A múlt héten jelent meg az MNB iránymutatása, hogy egy nyugdíjbiztosítás milyen maximális költséget tartalmazhat az ügyfélnek. Nem feltétlenül egyértelmű azonban mindenki számára, hogy egy éves 5%-os költségterheléssel bíró nyugdíjbiztosítási szerződés mit jelent számára. Megkötjük az 10-15-20 éves szerződéseket, de a különbséget az átlagember nem látja. A tisztánlátás kedvéért kiszámoltuk forintban és százalékban, hogy mindenki megértse.

Kiindulási pontok:

 • Az MNB szerint maximum 4,25%-os éves költségterheléssel (TKM) rendelkezhet egy nyugdíjbiztosítás, ha 10 éves futamidejű. Ha ugyanezen szerződés alapján kockázatos eszközökbe is fektet az ügyfél, akkor 6,25% a maximális költség. 
 • Ugyancsak az MNB szerint egy Nyugdíj Előtakarékossági Szerződésben (NYESZ), vagy Önkéntes nyugdíjpénztárban az éves költségterhelés 0,9-2% között mozog évente

Megnéztük, hogy mi történik ha:

 • havi 50 ezer Ft-ot 
 • 10 éven keresztül befektetünk 
 • egy 5%-os költségterheléssel bíró nyugdíjbiztosításba, VAGY
 • egy 2%-os költségterheléssel bíró NYESZ konstrukcióba
 • feltételezett éves átlagos hozamunk 7%

Az összesen 6 millió Ft befizetés után az 5%-os költségterheléssel rendelkező nyugdíjbiztosításban a lejárati összeg 6,65 millió Ft, míg a NYESZ esetében 7,8 millió Ft. Ez mindösszesen 1,15 millió Ft, vagy 15%-nyi különbség, mely csupán abból származik, hogy az egyik megoldás költsége éves szinten 3%ponttal magasabb. (Ezen számításokban nem vettük figyelembe az adójóváírást, mert az mindhárom említett nyugdíj-megtakarítási formánál elérhető.)

Fontos tudni: 

Befektetéseinknél a költség hatalmas mértékben befolyásolja a hozamot, hiszen a költséget is a kamatoknak, vagy a hozamnak kell kitermelnie. Egyetlen százaléknyi költségkülönbség 5%-ot eredményezhet a lejárati értékben! A költséghatékony befektetés megtalálása tehát kritikus. Különösen kritikus akkor, ha tudjuk, hogy az
infláció felett várható éves hozam hosszú távon:

 • hosszú távú állampapíron 2%
 • vállalati kötvényeknél 3-4%
 • vegyes alapoknál (kötvény és részvény) 4-6%
 • részvényalapoknál 7-9%

Mint a fentiekből is látható a gyakran 4-5%pontos költségkülönbség nagyon könnyen elviheti teljes mértékben a valós vagyonnövekedésünket, az infláció felett elért hozamot.

Való igaz, hogy
költségek nélkül nincs pénzügyi szolgáltatás (ahogy kenyeret sem kapunk ingyen a péktől), de brutális különbség van az alacsony és a magas költségű szerződések között!

Ha szeretnél tisztán látni pénzügyeiddel kapcsolatban és úgy gondolod, hogy nem tudsz egyedül dönteni:
ajánljuk személyes tanácsadási szolgáltatásunkat. 

Ha tapasztaltabb vagy, akkor „már csak” a megfelelő befektetési terméket kell megtalálnod befektetési alapkeresőnk segítségével: 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. Gáspár Ilona

  A NESZ és a nyugdíjbizt. összehas. csak akkor pontos így, ahogy az írásban van , ha a NYESZ-en soha nem történik váltás. A NYESZ ugyanis egy értékpapírszámla. HA NEM FOGLALKOZNAK VELE A HOZAMA 0! Erre a számlára az adott bank értékpapírjaiból lehet vásárolni és saját magunk felelőssége, hogy ott pihentetjük évekig, vagy váltogatunk a papírok között. Ekkor jelentkezik viszont a nagyobb költség: a vételi és eladási TRANZAKCIÓS DÍJ, ami banktól és az értékpapírtól függ. Évente már 2 váltás is 3 % fölé is viheti a 10 éves átlagköltséget.

 2. KassaiZoli

  Ilona meglátása helyes, még annyit fűznék hozzá, hogy ráadásul a nyugdíjbiztosításoknál a hűséget 1-2%-os éves extra kamattal jutalmazzák (lévén ez nyugdíjcélú termék, valamint komoly retorziói vannak az idő előtti pénzkivonásnak, valószínű, hogy hűséges marad a kliens) ami gyakorlatilag összemérhető közelségbe hozza a költségszerkezetet a NYESZ-szel. Én inkább a választható termékpaletta alapján hasonlítanám össze őket, ott vannak a lényeges különbségek, ami alapján egyes ügyfelek számára személyre szabhatóak. Pár kivételtől eltekintve ezekre a termékekre már nem jellemző a unit-linked biztosításoknál problémát okozó iszonyat költségteher.

 3. komoroczy1986

  A NYESZ-t véleményem szerint elsősorban a pénzügyeit rendszeresen figyelemmel kísérő és tudatos megtakarítók választják (szükség is van rá), ráadásul szinte kizárólag a banki csatornákon keresztül érhető el.
  A nyugdíjbiztosítás ezzel szemben, a tanácsadóknak/ ügynököknek / üzletkötöknek köszönhetően házhoz megy, és elsősorban a pénzügyeikkel kevésbbé törödő ügyfelek választják.

  Egyébként a nyugdíjbiztosítási paletta szemben a NYESZ kínálattal rendkívül széles, közel 50 termékből válogathatunk, melyek között találhatunk akár 1 %-tól akár 12 % -ig terjedő TKM-et is, tehát található rendkívül alacsony költségszerkezetű is (még a NYESZ-nél is!), illetve bicskanyitogatóan drága is.

  Én egyébként azt gondolom, hogy a nyugdíjbiztosításoknak mindenképpen előnyük az életbiztosítási védelem, továbbá az egyéb oppcionálisan választható kiegészítő biztosítások illetve sok esetben tőke és hozamgaranciát is nyújtanak.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

kalkuláció

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

2019. 03. 14.

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat. Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a...

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.