Hírdetés

Mi lesz a nyugdíjpénzzel, ha nem a családra hagyjuk?

szerző: |
Frissítve:
 

A legfontosabb a család. De mi van, ha nekünk nincs, vagy éppen a családunk mellett még más valaki is fontos az életünkben? Őróluk tudunk-e gondoskodni, ha már mi nem leszünk? A nyugdíjcélú-megtakarítások erre is megoldást nyújtanak.


A nyugdíj-megtakarításokat alapvetően azért kötjük, hogy nyugdíjas korunkban kényelmes életünk legyen. De sajnos az élet kiszámíthatatlan, így arra is fel kell készülnünk, hogy mi lesz a pénzünkkel, ha mi már nem leszünk. Alapvetően, mint minden földi vagyonunkat, a törvényes örökösünk kapná meg a nyugdíjra félretett pénzünket is. Örökös lehet például férj/feleség, gyermekek, de akár unokák is. De mit tehet az, akinek nincs családja? Hagyjon mindent az államra? És mi a helyzet azokkal, akik a családjukon kívül mást is szeretnének anyagi biztonságban tudni haláluk után? Mindezt akár titokban megoldani, hogy az örökösök meg ne haragudjanak az illetőre?

Hírdetés

Hírdetés

Milyen nyugdíj-megtakarítások léteznek?

Először is kezdjük a legfontosabbal: milyen nyugdíj-megtarkítások léteznek ma Magyarországon?

  • nyugdíj-előtakarékossági számla (vagy röviden NYESZ)
  • önkéntes nyugdíjpénztár
  • nyugdíjbiztosítás

Mindhárom megtakarítás 20%-os adójóváírással dotált, de működésük eltér. Érdemes azt kötni, ami számunkra a legmegfelelőbb, és alapesetben számoljunk azzal, hogy nyugdíjas korunkig megtartjuk a választott megtakarítást. De másodlagos szempontként érdemes figyelembe venni az öröklés rendjét is.

Kíváncsi vagy mennyit gyűjthetsz össze nyugdíjas korodig? Használd kalkulátorunkat, és kiderül!

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mésZ
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
  • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Legkevésbé jó megoldás

A legkevésbé megfelelő megoldás a három nyugdíjcélú-megtakarítás közül a NYESZ. Ugyanis ez ugyanúgy a törvényes örököst illeti, mint egy normál értékpapírszámlát. Nem adható meg hozzá haláleseti rendelkezés, illetve kedvezményezettet sem lehet megjelölni. Így, ha másra szeretnénk hagyni, mint a törvényes örököseink, akkor azt végrendelettel lehet megtenni. Az viszont kevésbé diszkrét, illetve meg is támadható. Tehát érdemes inkább a másik kettő megtakarítási formából választani.

Ahol kedvezményezett megadható

Az önkéntes nyugdíjpénztári szerződésben lévő vagyon alapesetben sem a hagyatéki eljárás része, ám sűrűn megjelenik a hagyatéki eljárásban. Ám, lehetőségünk van kedvezményezettet megjelölni. Ebben az esetben függetlenül attól, hogy ez a kedvezményezett hozzátartozónk-e vagy sem, a nyugdíjpénztár halálunk után körülbelül két héttel kifizeti a megtakarításunk aktuális értékét az általunk meghatározott személynek, és örökösödési illetéket sem kell fizetnie a megszerzett vagyon után.

Akár több kedvezményezettet is felvehetünk, külön megjelölve, hogy milyen arányban részesüljenek az örökül hagyott vagyonból.

A nyugdíjbiztosítás ebből az aspektusból hasonlóan működik, mint az önkéntes nyugdíjpénztári szerződés. Tehát alapesetben ez is a normál örökösödési eljárás alá tartozik, ám ha kedvezményezetett (vagy kedvezményezetteket) jelölünk meg, akkor a szerződésből adódó kifizetés őket illeti meg. Viszont fontos különbség, hogy a kifizetés függ, hogy milyen típusú nyugdíjbiztosítást kötünk. Az elterjedtebb unit-linked típusú biztosítások esetében a kifizetés több részből tevődhet össze.

Legfontosabb összetevő a befektetések aktuális piaci értéke, de ezen felül még különböző kiegészítő biztosításokból, illetve esetleges bónuszokból is érkezhet a kifizetésre kerülő összeg. Fontos azonban kiemelni, hogy amennyiben valamilyen súlyos egészségkárosodásban szenvedünk, akkor az kizáró ok lehet a biztosítási rész kifizetésénél. Így ebben az esetben különösen érdemes az apró betűket is átböngészni.

Hírdetés