Betöltés

Mi lesz a nyugdíjpénzzel, ha nem a családra hagyjuk?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-29

A legfontosabb a család. De mi van, ha nekünk nincs, vagy éppen a családunk mellett még más valaki is fontos az életünkben? Őróluk tudunk-e gondoskodni, ha már mi nem leszünk? A nyugdíjcélú-megtakarítások erre is megoldást nyújtanak.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

A nyugdíj-megtakarításokat alapvetően azért kötjük, hogy nyugdíjas korunkban kényelmes életünk legyen. De sajnos az élet kiszámíthatatlan, így arra is fel kell készülnünk, hogy mi lesz a pénzünkkel, ha mi már nem leszünk. Alapvetően, mint minden földi vagyonunkat, a törvényes örökösünk kapná meg a nyugdíjra félretett pénzünket is. Örökös lehet például férj/feleség, gyermekek, de akár unokák is. De mit tehet az, akinek nincs családja? Hagyjon mindent az államra? És mi a helyzet azokkal, akik a családjukon kívül mást is szeretnének anyagi biztonságban tudni haláluk után? Mindezt akár titokban megoldani, hogy az örökösök meg ne haragudjanak az illetőre?

Milyen nyugdíj-megtakarítások léteznek?

Először is kezdjük a legfontosabbal: milyen nyugdíj-megtarkítások léteznek ma Magyarországon?

 • nyugdíj-előtakarékossági számla (vagy röviden NYESZ)
 • önkéntes nyugdíjpénztár
 • nyugdíjbiztosítás

Mindhárom megtakarítás 20%-os adójóváírással dotált, de működésük eltér. Érdemes azt kötni, ami számunkra a legmegfelelőbb, és alapesetben számoljunk azzal, hogy nyugdíjas korunkig megtartjuk a választott megtakarítást. De másodlagos szempontként érdemes figyelembe venni az öröklés rendjét is.

Kíváncsi vagy mennyit gyűjthetsz össze nyugdíjas korodig? Használd kalkulátorunkat, és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Legkevésbé jó megoldás

A legkevésbé megfelelő megoldás a három nyugdíjcélú-megtakarítás közül a NYESZ. Ugyanis ez ugyanúgy a törvényes örököst illeti, mint egy normál értékpapírszámlát. Nem adható meg hozzá haláleseti rendelkezés, illetve kedvezményezettet sem lehet megjelölni. Így, ha másra szeretnénk hagyni, mint a törvényes örököseink, akkor azt végrendelettel lehet megtenni. Az viszont kevésbé diszkrét, illetve meg is támadható. Tehát érdemes inkább a másik kettő megtakarítási formából választani.

Ahol kedvezményezett megadható

Az önkéntes nyugdíjpénztári szerződésben lévő vagyon alapesetben sem a hagyatéki eljárás része, ám sűrűn megjelenik a hagyatéki eljárásban. Ám, lehetőségünk van kedvezményezettet megjelölni. Ebben az esetben függetlenül attól, hogy ez a kedvezményezett hozzátartozónk-e vagy sem, a nyugdíjpénztár halálunk után körülbelül két héttel kifizeti a megtakarításunk aktuális értékét az általunk meghatározott személynek, és örökösödési illetéket sem kell fizetnie a megszerzett vagyon után.

Akár több kedvezményezettet is felvehetünk, külön megjelölve, hogy milyen arányban részesüljenek az örökül hagyott vagyonból.

A nyugdíjbiztosítás ebből az aspektusból hasonlóan működik, mint az önkéntes nyugdíjpénztári szerződés. Tehát alapesetben ez is a normál örökösödési eljárás alá tartozik, ám ha kedvezményezetett (vagy kedvezményezetteket) jelölünk meg, akkor a szerződésből adódó kifizetés őket illeti meg. Viszont fontos különbség, hogy a kifizetés függ, hogy milyen típusú nyugdíjbiztosítást kötünk. Az elterjedtebb unit-linked típusú biztosítások esetében a kifizetés több részből tevődhet össze.

Legfontosabb összetevő a befektetések aktuális piaci értéke, de ezen felül még különböző kiegészítő biztosításokból, illetve esetleges bónuszokból is érkezhet a kifizetésre kerülő összeg. Fontos azonban kiemelni, hogy amennyiben valamilyen súlyos egészségkárosodásban szenvedünk, akkor az kizáró ok lehet a biztosítási rész kifizetésénél. Így ebben az esetben különösen érdemes az apró betűket is átböngészni.

1 Hozzászólás

 1. Anna

  A végrendelet ügyvéd általi ellenjegyzése nagyobb összegeknél kifejezetten ajánlott. Valószínűleg nem közismert, hogy a végrendelet ügyvéd általi ellenjegyzéséért ügyvédi díjat kell fizetni, ami azonban garancia arra, hogy a végrendeletben foglaltak titokban maradnak és az örökhagyó halála után megvalósulnak. Az örökösök megnevezése, kijelölése sem mindig egyszerű feladat, ha az illető nem családtag, nem természetes személy, hanem egy alapítvány vagy egyéb közcél. Amennyiben az örökös(ök) nem jelentkezik a számlavezető pénzintézetnél vagy nem tudja megfelelően igazolni hogy ő az örökös, a bankszámlán lévő összeg nem kerül kifizetésre.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagyon lemaradtak a nyugdíjak a bérekhez viszonyítva

2019. 05. 05.

Az elmúlt négy évben robbanásszerűen nőttek a bérek. A nyugdíjak azonban csak lényegesen kisebb mértékben. Az eredmény: ma közel 45 ezer forint „hiányzik” az átlagnyugdíjból. A trend alapján egyértelmű, hogy...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.