Betöltés

Nyugdíj: 2 millió forintot ér egy jó választás!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-11-10

A csapból is az folyik, hogy megfelelő nyugdíjbiztosításban kell pénzt gyűjtened, hogy nyugodt nyugdíjas éveid legyenek. A pénz gyűjtésében egyet értünk: félre kell tenni, ha anyagi biztonságban szeretnél élni az arany éveidben. Viszont választhatsz olyan megtakarítási formát, amivel 2 millió forinttal többet fizet neked, mint a nyugdíjbiztosítás. Ráadásul még befektetéseket sem neked kell kiválasztani.

Melyik a legjobb nyugdíjbiztosítás?

Sokan kíváncsiak, hogy a félszáz nyugdíjbiztosítás közül melyiket érdemes választani. Több cikk, honlap és biztosítási ügynök keresi erre a választ. Ám erre a kérdésre nem létezik jó válasz. Ugyanis nem az az igazi kérdés, hogy melyik nyugdíjbiztosításban, hanem melyik nyugdíjcélú megtakarításban takarékoskodsz a nyugdíjas éveidre. És ebben az összehasonlításban bizony a nyugdíjbiztosítás alulmarad a többi lehetőséggel szemben. Méghozzá 20 év alatt több, mint 2 millió forintos különbség a lehetőségek között. És nem a nyugdíjbiztosítás javára…

nyugdijki20161110

Kik a versenyzők?

Ma Magyarországon három dedikáltan nyugdíjcélú megtakarítás létezik:

 • nyugdíjbiztosítás,
 • nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) és,
 • önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP).

Ezek mindegyikéhez kapcsolódik adójóváírás, méghozzá az adott termékbe való befizetéseid 20%-át jóváírják. Ennek a jóváírásnak a maximuma termékenként eltérő, de közös korlátként évente maximum 280 ezer forintot kaphatunk vissza. A visszatérítés mértéke a nyugdíjbiztosításnál 130 ezer forint, NYESZ számlánál 100 ezer forint (a nyugdíjkorhatárt 2020 után elérőknél), míg az önkéntes nyugdíjpénztárnál 150 ezer forint.

Nyugdíjbiztosítás

Átlagemberként legtöbbször az elsővel találkozhatsz, hiszen mindenkinek van egy biztosítási ügynök ismerőse. Korábban ugyanez az ismerős (vagy elődje) már biztosan téged is megtalált a befektetési egységekhez kötött biztosítási (úgynevezett unit-linked) ajánlattal. Erről a termékről már többször leszedtük a keresztvizet. Mára már annyi negatív töltet kapcsolódik ezekhez az elnevezésekhez, hogy némely értékesítő már egyszerűen letagadja, hogy a nyugdíjbiztosítás is egy unit-linked biztosítás. Pedig többségében valójában erről van szó. (Elképzelhető még úgynevezett vegyes biztosítás, de ezekre nem is lehet befektetési termékként tekinteni, hiszen szinte bizonyosan kevesebbet fog érni a pénzed a biztosítás végével.)

A unit-linked biztosítást úgy kell elképzelni, mint egy befektetési számlát, amit biztosításba csomagoltak. Azaz a nyugdíjbiztosítás hozama az általunk kiválasztott befektetetésektől függ. Befektetésekként eszközalapok (tulajdonképpen a befektetési alapok) közül válogathatunk. Hozamunk nagy mértékben függ, hogy az adott biztosítónál milyen alapokat érünk el, és hogy azok közül sikerül-e kiválasztanunk a legmegfelelőbbet.

De mivel biztosításba csomagolták, így a költsége rendszerint jelentősen magasabb, mint az önkéntes nyugdíjpénztárnak, vagy a NYESZ számlának. És a cikk elején megjelenített 2 millió forint különbség bizony ebből a költségből adódik.

Ráadásul hozzáférhetősége is általában korlátozott, és idő előtti megszüntetése magas pénzveszteséggel járhat.

Nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)

A nyugdíj előtakarékossági számla nagyon hasonlít unit-linked típusú nyugdíjbiztosításra: ebben az esetben is egy befektetési számláról beszélhetünk, ami viszont nem került becsomagolásba egy biztosításba (ezért jóval olcsóbb tud lenni). Viszont hasonlóan ahhoz, itt is attól függ a hozamod, hogy milyen befektetéseket választottál. Ám a NYESZ esetében a befektetési paletta szélesebb, egyedi részvényeket, kötvényeket, állampapírokat is választhatsz. Viszont pont amiatt, hogy hozzáértés és törődés szükségeltetik hozzá, kevésbé alkalmas az átlagembernek.

Viszont az egyik legolcsóbb, és legrugalmasabb, amennyiben megszüntetésről van szó: bármikor megszüntethető (adójóváírást viszont 20%-kal növelve kell visszafizetni), vagy TBSZ számlává alakítható (csak az utolsó két év adójóváírását kell visszafizetni növelt összegben).

Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)

Az önkéntes nyugdíjpénztár ezzel szemben talán a legalkalmasabb az átlagembernek a nyugdíjra való felkészülésre. A befizetett összeg automatikusa befektetésre kerül a kiválasztott portfólióba. Általában 3 kockázati kategória közül választhatsz, ha ezt nem tennéd meg, akkor a kiegyensúlyozott portfólióba kerülsz. Illetve lehet még ezen felül több speciális portfóliót is elérni bizonyos szolgáltatóknál.

Költségterhelése összességében alacsony, viszont érdemes megnézni, hogy milyen feltételekkel juthatunk hozzá idő előtt a pénzünkhöz: 10 évig nem lehet kivenni az összeget belőle, és utána még 10 évig a tőke – egyre kisebb mértékben – adózik (a hozam adómentes).

Melyiket válaszd?

Korábbi írásunkban kifejtettük, hogy a nyugdíjbiztosítás mellett inkább a másik két terméket tartjuk megfelelőnek. Amennyiben megvan a tudásod, és szabadidőd, akkor NYESZ, amennyiben nincs, akkor önkéntes pénztár. És utóbbi mennyit hozhat neked a nyugdíjig? Használd kalkulátorunkat, és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Amennyiben az Aegon Alapkezelőnél abszolút hozamú alapokba fektet, bármennyit is érjen el +1%-ot bónusz hozamot kap! Mindezt ingyen.

4 Hozzászólás

 1. Hakapeszik

  OKÉ!!! Csak egy kérdésem van hogy az én 56440 Ft nettó pénzemből menyit tudnék megtakaritani szerintetek????

 2. Napkezű

  Én arra lenékébredtem kíváncsi ha énaz munkanélküli vagyok és ez idő alatt nincs adókedvezményem, de a fiam fizeti helyettem tovább a havi minimum összeget akkor ő miért nem érvényesítheti azházat adókedvezményt amit természetesen a nyugdíjszámlára küldené az apehis vagy ki ?!

 3. Úton

  A nettód valóban kevés. De ezért nem a cikk íróit kell felelősségre vonnod.

 4. Ásvány Attila

  A csapból is az folyik, hogy megfelelő nyugdijbiztositásban kell pénzt gyüjtened,hogy nyugodt nyugdijas éveid legyenek ! Vigyázat !! Átverés !! 1. Azért kell gyüjtened a pénztárakban és nem a biztositóknál, mert a pénztárakból , már láttunk ilyet -simán csalással , és jogellenesen bármikor ellophatják az összegyült milliárdokat a telhetettlen és ostoba, képzettség nélküli Fidesz vezetők !! 2
  2. Az MNB visszavonja a müködési engedélyt, hivatkozva egy meg sem tartott küldött közgyülésre-amit a pénztárak szabályzata ir elő a mai napig, majd egy Alapba átviszi és az Alapot 2 év mulva megszünteti és volt milliárd , nincs milliárd !! 3. Mivel az Államkasszába befolyt évi 15 000 miliárd kevés az étvágyhoz, sok sok milliárd fog még eltünni–ha megprobáltok takarékoskodni ! 4. A biztositókhoz még nem találtak fogást , de ha olvassátok a hireket , már keresik , hogy lehetne onnan is ellopni ! 10 évig kb még megbizhatóak a biztositók ! Vagy külföldi bankokban lehet még menedéket találni , amit 20 év mulva is vissza fognak garanciával fizetni! Például Ausztriában ,a mai napig igy van és lesz is !! Vigyázzatok ! Még egyszer ne lépjetek ugyanabba a hibába !
  egy 72 éves repszerelő

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

kalkuláció

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

2019. 03. 14.

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat. Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a...

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Blogajánló

 • alapblog

  Orosz meló

  Államközi megállapodás szerint több száz cseh állami tulajdonban lévő prágai lakás fölött rendelkezik az orosz követség, hogy azokat diplomaták rendelkezésére bocsássa. Ehelyett elkezdtek üzletelni az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.