loading
Hírdetés

Mi történhet akkor, ha már régóta nem fizetsz a bankodnak?

szerző: Singer Zoltán

Sok ügyféllel előfordul, hogy a banki fizetési kötelezettségei teljesítésével késedelembe esik. Nagyon nem mindegy azonban, hogy hány nap telt el az esedékesség óta, és az sem mellékes, hogy az ügyfél mekkora összeggel tartozik a banknak. Néhány pontban összefoglaltuk, mire számíthatsz, ha tartozásod van.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Kötelezettséged sokféle pénzügyi eszköznél felmerül, hiszen éppúgy fizetned kell a folyószámlacsomagod költségeit, mint a hiteled törlesztőrészletét.

Bankszámla

Azt például fontos lehet tudnod, hogy a bank ugyanúgy felmondhatja a bankszámládat, mint ahogy ezt Te magad is megteheted! A pénzintézetek ezzel nem igazán szoktak élni, hiszen alapvetően nem érdekük a folyószámlád megszüntetése, azonban néha másképp is dönthetnek.

Mégis, például mitől mondhatja fel a bankod a bankszámládat? Például ha a számládra nem érkezik rendszeres jóváírás, de Te mégis olyan költségeket halmozol fel, amelyek kiegyenlítését nem rendezed a bank felé, akkor úgy érezhetik, hogy nem éri meg számukra a számládat vezetni.

Amennyiben a bank nem mondja fel a számládat, akkor is követelheti a felgyűlt tartozásod befizetését. Ezt is érdemes észben tartanod! A bankban bármikor megírhatod kérelem formájában, hogy tekintsenek el az így összejött tartozásod megfizetésétől, és szüntessék meg a számládat. A kérelmedet 30 napjuk van elbírálni, és a döntés lehet számodra éppúgy negatív, mint pozitív végkimenetelű!

A kalkulátor alatt a cikk folytatódik!

Hírdetés

Hírdetés

Folyószámlahitel

Ezt a hiteltípust általában csak a hitelkereted túllépése esetén mondhatja fel a bank. Ekkor egy összegben esedékessé válik a tartozásod visszafizetése! Ez akkor lehetséges, ha a számládról túl sokat költekezel, miközben a munkabéred érkezése nem tudja ezt kompenzálni.

A folyószámlád hitelkerete általában maximum a havi jövedelmed 3-szorosa lehet, és bármikor kérhető a keret összegének a módosítása. Ezt egy újabb hitelbírálati folyamat követi, mivel nemcsak a hitelkereted növelését, hanem annak csökkentését is elbírálják. Kerüld a folyószámlahitel csapdáját, lehetőleg egyik hónapban se költs el többet belőle a havi jövedelmednél! Így aztán amikor megérkezik a munkabéred, megszűnik a hiteltartozásod!

Személyi kölcsön

Ha nem fizeted a személyi kölcsönöd törlesztőrészleteit, valamint a bank ügyfélszolgálatával és behajtási osztályával sem tudsz megállapodni, ha a bank felmondja a hiteledet, akkor egy összegben esedékessé válhat a tartozásod. Azonban ha megállapodást kötsz a hiteltörlesztés ütemezéséről, akkor az abban foglaltakat muszáj lesz betartanod. Ha ez mégsem sikerül, akkor mindenképp időben (előre) egyeztess a bank ügyfélszolgálatával vagy behajtási osztályával, hogy újabb megállapodást köthessetek.

A kalkulátor alatt a cikk folytatódik!

[personal_loans_scoring]

Lakáshitel

Még mielőtt a lakáshiteled fizetésével késedelembe esnél, a bank ügyfélszolgálatával vedd fel a kapcsolatot, és egyezzetek meg abban, hogy mikor tudod befizetni az esedékes összegeket. Ha későn szólsz, akkor vagy az ügyfélszolgálatot, vagy a behajtási osztályt érdemes keresned, hogy átütemezhessék a hiteled törlesztését.

A kalkulátor alatt a cikk folytatódik!
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hitelkártya

Ha túllépted a hitelkártyára kapott hitelkeretedet, akkor a bankok büntetésként általában a késedelmi díjjal megegyező mértékű összeget terhelik be a hitelszámládon. Amennyiben huzamosabb ideig nem törleszted a tartozásodat a hitelkereted túllépését követően, akkor a bankod felmondhatja a hitelkártyádat. Ilyenkor egy összegben esedékessé válik a tartozásod rendezése.

KHR lista

A Központi Hitelinformációs Rendszerben akkor szerepelsz az aktív mulasztók között, ha legalább 90 napon keresztül a minimálbérnél magasabb összegű lejárt tartozásod van.

Akkor kerülsz át passzív státuszba, ha

  • megfizetted a teljes tartozásodat, vagy
  • a pénzintézet érvényesítette a követelését (pl. fedezet árverezése), vagy
  • a hitelszerződést átütemeztétek

Passzív státuszban legfeljebb 1 évig tarthatnak nyilván, utána törölnek a rendszerből!

Mi történik, ha a bank felmondja a hiteledet?

Ha a pénzintézet felmondja a hiteledet, és egy összegben nem tudod megfizetni a tartozásodat, akkor a bank ügyfélszolgálatáról fognak megkeresni, és egyeztetik Veled a hiteltörlesztés időbeli ütemezését. Amit itt megbeszéltek, az egy nagyon fontos megállapodás, és ha nem tudod az ebben rögzítettek szerint fizetni a tartozásodat, akkor haladéktalanul egyeztetned szükséges a bankod ügyfélszolgálatával telefonon, levélben vagy e-mailen!

Amennyiben ezt elmulasztod, akkor keresni fognak a bank behajtási osztályáról, hogy beszedjék a tőled követelt összeget. Ha néhány hónap, de legfeljebb 1-2 év alatt nem sikerül legalább a tartozásod nagy részét befizetned, akkor a bankod eladhatja a Veled szemben fennálló követelését egy követeléskezelő vagy más néven faktoring cégnek. Innentől kezdve nem a banknak tartoznál, hanem a végrehajtónak, és onnantól velük kell megállapodnod, ami sokszor nehezebb, mint egy bankkal zöld ágra vergődni.

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés