Betöltés

Mi történhet akkor, ha már régóta nem fizetsz a bankodnak?

szerző: Singer Zoltán
2018-12-14

Sok ügyféllel előfordul, hogy a banki fizetési kötelezettségei teljesítésével késedelembe esik. Nagyon nem mindegy azonban, hogy hány nap telt el az esedékesség óta, és az sem mellékes, hogy az ügyfél mekkora összeggel tartozik a banknak. Néhány pontban összefoglaltuk, mire számíthatsz, ha tartozásod van.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Kötelezettséged sokféle pénzügyi eszköznél felmerül, hiszen éppúgy fizetned kell a folyószámlacsomagod költségeit, mint a hiteled törlesztőrészletét.

Bankszámla

Azt például fontos lehet tudnod, hogy a bank ugyanúgy felmondhatja a bankszámládat, mint ahogy ezt Te magad is megteheted! A pénzintézetek ezzel nem igazán szoktak élni, hiszen alapvetően nem érdekük a folyószámlád megszüntetése, azonban néha másképp is dönthetnek.

Mégis, például mitől mondhatja fel a bankod a bankszámládat? Például ha a számládra nem érkezik rendszeres jóváírás, de Te mégis olyan költségeket halmozol fel, amelyek kiegyenlítését nem rendezed a bank felé, akkor úgy érezhetik, hogy nem éri meg számukra a számládat vezetni.

Amennyiben a bank nem mondja fel a számládat, akkor is követelheti a felgyűlt tartozásod befizetését. Ezt is érdemes észben tartanod! A bankban bármikor megírhatod kérelem formájában, hogy tekintsenek el az így összejött tartozásod megfizetésétől, és szüntessék meg a számládat. A kérelmedet 30 napjuk van elbírálni, és a döntés lehet számodra éppúgy negatív, mint pozitív végkimenetelű!

A kalkulátor alatt a cikk folytatódik!

Folyószámlahitel

Ezt a hiteltípust általában csak a hitelkereted túllépése esetén mondhatja fel a bank. Ekkor egy összegben esedékessé válik a tartozásod visszafizetése! Ez akkor lehetséges, ha a számládról túl sokat költekezel, miközben a munkabéred érkezése nem tudja ezt kompenzálni.

A folyószámlád hitelkerete általában maximum a havi jövedelmed 3-szorosa lehet, és bármikor kérhető a keret összegének a módosítása. Ezt egy újabb hitelbírálati folyamat követi, mivel nemcsak a hitelkereted növelését, hanem annak csökkentését is elbírálják. Kerüld a folyószámlahitel csapdáját, lehetőleg egyik hónapban se költs el többet belőle a havi jövedelmednél! Így aztán amikor megérkezik a munkabéred, megszűnik a hiteltartozásod!

Személyi kölcsön

Ha nem fizeted a személyi kölcsönöd törlesztőrészleteit, valamint a bank ügyfélszolgálatával és behajtási osztályával sem tudsz megállapodni, ha a bank felmondja a hiteledet, akkor egy összegben esedékessé válhat a tartozásod. Azonban ha megállapodást kötsz a hiteltörlesztés ütemezéséről, akkor az abban foglaltakat muszáj lesz betartanod. Ha ez mégsem sikerül, akkor mindenképp időben (előre) egyeztess a bank ügyfélszolgálatával vagy behajtási osztályával, hogy újabb megállapodást köthessetek.

A kalkulátor alatt a cikk folytatódik!

Mennyi hitelt kaphatok?

step-1
Perceken belül megtudhatod, hogy:
 • Mennyi hitelt vehetsz fel
 • Milyen feltételekkel
 • Mennyi havi törlesztőrészlettel
Részletes adatokat kérünk és ennek fejében +/-10%-os pontossággal jelezzük a felvehető hitel összegét és a havi törlesztő összeget!
Ne feledd, ez több mint egy kalkulátor!
Adataid megadása után szakértőnk megválaszolja minden kérdésedet és segít az ügyintézésben is.
Perceken belül megtudhatod, hogy:
 • Mennyi hitelt vehetsz fel
 • Milyen feltételekkel
 • Mennyi havi törlesztőrészlettel
Ft
Ft
Összesen:
Bankba érkeztetett:

0 Ft

0 Ft

Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Munkahely részletei
Utolsó három havi jövedelem
Ft
Ft
Ft
Meglévő hitelek
Ft
Úgy szeretnék hitelt felvenni, hogy KHR (BAR) listán vagyok?
Az alábbi ok(ok) miatt számodra sajnos nem elérhető a személyi kölcsön
A következő hitelek érhetők el számodra
futamidő esetén
Hitel:
Törlesztő:
THM:
Indítsd el a hiteligénylést!
Visszahívás
Add meg adataid és
egy órán belül visszahívunk!*
*hétköznapokon, 8:00-18:00-ig
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Lakáshitel

Még mielőtt a lakáshiteled fizetésével késedelembe esnél, a bank ügyfélszolgálatával vedd fel a kapcsolatot, és egyezzetek meg abban, hogy mikor tudod befizetni az esedékes összegeket. Ha későn szólsz, akkor vagy az ügyfélszolgálatot, vagy a behajtási osztályt érdemes keresned, hogy átütemezhessék a hiteled törlesztését.

A kalkulátor alatt a cikk folytatódik!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Hitelkártya

Ha túllépted a hitelkártyára kapott hitelkeretedet, akkor a bankok büntetésként általában a késedelmi díjjal megegyező mértékű összeget terhelik be a hitelszámládon. Amennyiben huzamosabb ideig nem törleszted a tartozásodat a hitelkereted túllépését követően, akkor a bankod felmondhatja a hitelkártyádat. Ilyenkor egy összegben esedékessé válik a tartozásod rendezése.

KHR lista

A Központi Hitelinformációs Rendszerben akkor szerepelsz az aktív mulasztók között, ha legalább 90 napon keresztül a minimálbérnél magasabb összegű lejárt tartozásod van.

Akkor kerülsz át passzív státuszba, ha

 • megfizetted a teljes tartozásodat, vagy
 • a pénzintézet érvényesítette a követelését (pl. fedezet árverezése), vagy
 • a hitelszerződést átütemeztétek

Passzív státuszban legfeljebb 1 évig tarthatnak nyilván, utána törölnek a rendszerből!

Mi történik, ha a bank felmondja a hiteledet?

Ha a pénzintézet felmondja a hiteledet, és egy összegben nem tudod megfizetni a tartozásodat, akkor a bank ügyfélszolgálatáról fognak megkeresni, és egyeztetik Veled a hiteltörlesztés időbeli ütemezését. Amit itt megbeszéltek, az egy nagyon fontos megállapodás, és ha nem tudod az ebben rögzítettek szerint fizetni a tartozásodat, akkor haladéktalanul egyeztetned szükséges a bankod ügyfélszolgálatával telefonon, levélben vagy e-mailen!

Amennyiben ezt elmulasztod, akkor keresni fognak a bank behajtási osztályáról, hogy beszedjék a tőled követelt összeget. Ha néhány hónap, de legfeljebb 1-2 év alatt nem sikerül legalább a tartozásod nagy részét befizetned, akkor a bankod eladhatja a Veled szemben fennálló követelését egy követeléskezelő vagy más néven faktoring cégnek. Innentől kezdve nem a banknak tartoznál, hanem a végrehajtónak, és onnantól velük kell megállapodnod, ami sokszor nehezebb, mint egy bankkal zöld ágra vergődni.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy egyetemistának?

2019. 09. 16.

Sokan egyetemi tanulmányaik megkezdése előtt szembesülnek azzal, hogy szükségük lesz valamilyen bankszámlára. Ha másért nem is, hogy az ösztöndíjat vagy a diákhitelt megkaphassák. Nem mindegy azonban, melyik számlát választjuk, egy...

Blogajánló

 • alapblog

  Az MNB figyeli az extraprofit-vadászatot

  A Világgazdaság üzleti napilap mai nyomtatott lapszámában olvashat arról, hogy „Az MNB figyeli a lombardhitel-állományt”. A cikk bemutatja, hogy a (júliusi) statisztikák szerint a MÁP...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.