Mi történik a Babaváró hitellel válás, majd újraházasodás esetén?

Mi történik a Babaváró hitellel válás, majd újraházasodás esetén?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-01
 

A Babaváró hitel legapróbb részletekbe menő feltételeit kormányrendelet határozza meg. Ennek értelmezése ugyanakkor még a szakavatottak számára is gyakran feladja a leckét. A Bankmonitor szakértői ezúttal a válás – újraházasodás kérdéskörnek jártak utána és közérthető módon mutatják be az élethelyzetnek megfelelő tudnivalókat.

A Babaváró hitel még 2022-ben is kiaknázható, az alapesetben kamatmentes konstrukció idén december 31-ig igényelhető. Az alapvető feltételekkel már az igénylés előtt érdemes tisztában lenni, hiszen egyes élethelyzetek megváltozása komoly következményeket jelenthet a kölcsön kondícióira, így az adósokra nézve is.

Mi történik a Babaváróval válás esetén? Érdemes visszafizetni, vagy inkább továbbvinni? Mi a helyzet, ha a pár valamely tagja új házasságot köt? Elkerülhetők a szankciót és a súlyos anyagi veszteségek?

Hirdetés

Hirdetés

Babaváró buktatók válás esetén

A kamatmentes kölcsön alapvető feltétele, hogy az igénylők házasok legyenek, hiszen az állam célja a gyermeknevelés és gyermekvállalás támogatása. Ha valami miatt a házasság végérvényesen megromlik és az igénylők elválnak, akkor az alábbi szankciókra lehet számítani:

  • Az alapeseti kamatmentesség megszűnik, vagyis válást követően az állam által addig megfizetett kedvezményes kamat a továbbiakban normál kamattá változik. Innentől ezzel a jelentősen megnövekedett kamattal kell tovább fizetni a kölcsönt. Ez akkor igaz, ha a párnak az igényléstől számított 5 éven belül gyermeke születik.
  • Ezen felül, ha az igénylést követő 5 évben a válás időpontjáig NEM születik gyermek, akkor az addig kapott kamattámogatást egy összegben, 120 napon belül vissza kell fizetnie a párnak.

Egy 2022. márciusában igényelt Babváró Program esetében a “büntetőkamat” mértéke 7,30%. Ez pedig igen magasnak számít, ma már több személyi kölcsönt is találhatunk, amelynek kamata ennél kedvezőbb.

Jogos tehát a kérdés: Mi legyen a Babaváró hitellel, ha elválunk? Erre két opció lehetséges:

Ha van elegendő félretett pénzünk, visszafizethetjük a kölcsönt, ezzel az emelkedő kamatoktól, így a havi törlesztőrészletek emelkedésétől óvhatjuk meg magunkat a továbbiakban. Ha erre nincs lehetőség, akkor pedig a kölcsön törlesztése folytatódik a magasabb kamattal.

Mi a helyzet újraházasodás esetén?

Ugyanakkor ha bármelyik fél újraházasodik és már visszafizették a kölcsönt, akkor a Babaváró hitel semelyik fél számára nem vehető fel újra. Viszont ha viszik tovább a tartozást és valamelyik fél ismét elkötelezi magát, akkor a Babaváró részükre kamatmentesen újraindítható. De mivel is jár ez pontosan, milyen feltételeket kell teljesíteni?

  • A kölcsön folyósítását követő 5 éven belül kell újraházasodni ahhoz, hogy a Babaváró hitelhez kapcsolódó kedvezmények – kamatmentesség, tartozáselengedés – újra elérhető legyen. Ha valaki 5 évet követően házasodik újra, akkor hiába születik gyermeke, a hitelt továbbra is piaci kamat mellett kell fizetnie.
  • Az első gyermek teljesítésére nyitva álló határidő az újraházasodást követően folytatódni fog. Vagyis a házasságkötéstől kezdve nem indul újra az 5 év az első gyermek teljesítésére.
  • Ha született már a korábbi házasságból 1 gyermek, akkor az újraindulást követően születendő gyermek már a második babának fog számítani, de csak abban az esetben, ha a támogatott személy korábbi házasságából származó gyermekét közös háztartásban neveli tovább az új házastárssal. Ekkor tehát folytatódik tovább a kamatmentes időszak, amely a futamidő végéig tart, ráadásul az állam elengedi a tartozás 30%-át és a törlesztés további 3 évre szüneteltethető. Ha nem született gyermek az első házasságból – vagy az a gyermek nem az új párral él együtt -, akkor természetesen a második házasságba érkező gyerek Babaváró szempontjából első gyermeknek fog minősülni, vagyis a kamatmentesség jár utána.
Érdemes tudni, hogy hiába köt újabb házasságot a férj és a feleség is egy másik partnerrel, értelemszerűen csak az egyiküknek lesz lehetősége továbbvinni a kamattámogatott hitelt. Ha pedig az új pár mindkét tagja felvette előző partnerével a Babaváró hitelt, akkor az újraházasodást követően született közös gyermekeik után járó kedvezményeket csak az egyik hitel után tudják kihasználni.

Gondold át alaposan!

Ha egyik válófél sem házasodik újra és nem is fizették vissza a tartozást, akkor nincs lehetőség kedvezményeket igénybe venni, a kölcsönt piaci kamatokkal szükséges tovább fizetni.

Természetesen senki nem úgy indul élete legnagyobb kalandjára, hogy válást tervez, ugyanakkor ha megtörténik a baj és a helyzet visszafordíthatatlanná válik, érdemes alaposan átgondolni a lehetőségeket.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés