Betöltés
loading

Mi történik a támogatott hiteleddel a hitelmoratóriumot követően?

A törlesztési moratórium ideje alatt nem szükséges megfizetned kölcsönöd havi törlesztőrészletét. A szüneteltetés ideje alatt felhalmozott kamatot azonban utólag a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben kell megfizetned. A havi fizetési kötelezettséged, azonban nem haladhatja meg a moratóriumot megelőző nagyságát, ennek érdekében a futamidőt meghosszabbítja a bank. De mi történik a támogatott hitelekkel, hiszen a kamattámogatás maximális időtartalmát a jogszabály meghatározza.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A törlesztési moratórium ideje 2020.03.18-tól decembert végéig tart. Ennek lejáratát a vészhelyzet megszűnése nem befolyásolja, a kormány azonban egyedi döntése alapján még meghosszabbíthatja a szüneteltetés időtartalmát. A hitelmoratórium ideje alatt nem szükséges megfizetned kölcsönöd törlesztőrészletét. Annak érdekében, hogy fizetési kötelezettséged ne emelkedjen a moratóriumot követően a pénzintézet meghosszabbítja – sok esetben a szüneteltetés idejénél nagyobb mértékben – a kölcsönöd futamidejét.

Mi történik a kamattámogatással? 

Mi a helyzet a támogatott hitelekkel, mi történik a kamattámogatással? A támogatott hitelt az igénylők a jogszabályban foglalt feltételek teljesítése esetén olcsóbban, kedvezményes kamattal fizetik vissza. A legtöbb esetben ennek a támogatásnak van egy a jogszabályban meghatározott maximális ideje.

A kamattámogatás idejét hogyan befolyásolja a törlesztés szüneteltetése?

A legtöbb esetben a futamidő végéig megkapjuk a kamattámogatást, de maximum 20 vagy épp 25 évig. Van azonban olyan támogatott hitel is, melynél a futamidő első 5 évében lehetsz jogosult a kedvezményes kamatra. A moratórium idejével a kamattámogatás hosszát is megnövelik, azonban könnyen elképzelhető, hogy a futamidő ennél nagyobb mértékben hosszabbította meg a bank.

Milyen hatása lehet a moratóriumnak egy kamattámogatott hitelre?

Vegyünk példaként egy 2018.03.01-én felvett CSOK hitelt, az eredeti hitelösszeg 10 millió forint, a futamidő 25 év volt. A kamat nagysága ennél a konstrukciónál a futamidő végéig fix 3%, ugyanakkor a kamattámogatás maximális ideje 25 év. Ezt a bankok legtöbbje úgy oldotta meg, hogy nem is kínál hosszabb futamidőre CSOK hitelt.

A hitelmoratórium hatása egy 10 millió forintos CSOK hitelre

A törlesztés szüneteltetése idén év végéig tart, azaz 9 törlesztőrészlet megfizetése alól mentesülhet az adós. Idén év végéig összesen 212 538 forint kamat halmozódna fel, melyet a hátralévő futamidő alatt kellene megfizetni egyenlő részletekben.

Annak érdekében, hogy a teljes fizetési kötelezettség ne emelkedjen a bank 16 hónappal meghosszabbítaná a futamidőt. Így viszont az utolsó 7 hónapban már nem jár a kamattámogatás. Emiatt – a jelenleg érvényes kondíciók alapján – csupán 300 forinttal emelkedne a törlesztőrészlet 23 év múlva. Természetesen azt nem tudhatjuk, hogy a kamatkörnyezet milyen lesz a támogatás lejártakor.

Törlesztési moratórium kalkulátor
logo
HOGYAN HAT A HITELMORATÓRIUM A KÖLCSÖNÖDRE?
 • Kiszámoljuk mennyi kamat halmozódna fel a szüneteltetés alatt
 • Megnézzük, hogy mennyivel tolódna ki a hiteled futamideje
 • Megmutatjuk, hogy mennyivel kellene többet visszafizetned
 • Mennyit nyersz a fizetési kötelezettségek kitolódása miatt
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Ha több hiteled van, akkor csak annak az egynek az adataid add meg, amelynél a hitelmoratórium hatására kíváncsi vagy.
A következő adatok pontos megadása kiemelten fontos a helyes számításhoz. Ezeket megtalálhatod a hitelszerződésben vagy elérhetők netbankon keresztül.
év
Ft
Ft
A hiteled felmondásra került?
 • Kíváncsi vagy, hogy milyen a hitelképességed jelenleg?
 • Mennyi hitelt tudsz esetlegesen még felvenni?
A fentiek pontos meghatározásához még néhány jövedelmi adat megadására lesz szükség.
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft

A hiteledre vonatkozó részletes számítások elkészültek. Kiterjedése és komplexitása miatt e-mailben küldjük el számodra.
Azt is megtudhatod, hogy:
 • Mi a különbség pénzügyileg a moratóriumba belépés és a havi törlesztés fenntartása között
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük számodra a törlesztési moratórium hiteledre gyakorolt hatását e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A kalkulációt tartalmazó tájékoztatót kiküldtük az általad megadott email címre.
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Sok lakáshitel havi törlesztője csökkenhet augusztustól

Az MNB az alapkamatot július 22-vel 0,6%-ra csökkentette, a változás hatása pedig már augusztustól érzékelhető lesz a változó kamatozású lakáshiteleknél. A Bankmonitor.hu számításai szerint egy augusztusban átárazódó, 8 millió forint...

Változik szeptembertől az idősek hitelezhetősége

Szeptember 1-től a bankok már nem utasíthatják el automatikusan az idősek hitelkérelmét, arra hivatkozva, hogy már elérték az általuk meghatározott maximálisan életkort – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss...

Nagyon sokan kötnek most hitelfedezeti biztosítást

Az OTP Bank legfrissebb kutatása szerint a magyarok három irányban gondolkoznak, ha anyagi biztonságukról van szó: megtakarítás, költség-kontroll és biztosítás. A megkérdezettek kétharmada a koronavírus járvány miatt jobban odafigyel a...

Blogajánló
 • alapblog Ott van a probléma, ahol nincsenek tüntetők

  Megjelentek az évtizedek óta zajló globális értékrend kutatás, a World Value Survey 7. sorozatának első részadatai, még nincs minden ország feltöltve. Főleg az Amerikában, de... The post Ott van a probléma, ahol nincsenek tüntetők appeared first on alapblog.