Betöltés
loading

Mi történt a forinttal?

Április 1-jén újabb történelmi mélypontra csökkent a magyar fizetőeszköz értéke: 369 forintnál is többet kellett adni egy euróért. A forint trendszerű gyengülése már régóta tartó folyamat, de a kiugróan alacsony szinthez rendkívüli tényezők hozzájárulása is kellett. Az eseményeket az MNB sem nézte tétlenül: a megszokottnál erősebb eszközhöz nyúlt a piac megnyugtatása érdekében. szertő: Süle-Szigeti Bulcsú

Általánosságban elmondható, hogy bár a forint régóta folyamatosan gyengül a fontos devizákhoz képest, de az utóbbi 2 hónapban többé-kevésbé azonosan mozgott a régió többi fizetőeszközével (lengyel zloty, cseh korona). Mostanra azonban ez is megváltozott: a héten a forint a környező országok devizáitól is látványosan leszakadt, aminek okai nem a gazdasági különbségekben, hanem egészen máshol keresendők.

Nem mehetünk el szó nélkül az elmúlt napok magyar belpolitikai történései mellett: a koronavírus által okozott veszélyhelyzet apropóján a kormány példátlan mértékű felhatalmazást kért és kapott a parlamenttől. A nemzetközi közösség jelentős része komoly aggályokkal figyelte az eseményeket, és ez a helyzet a befektetői bizalomra is negatív hatást gyakorolt: kijelenthetjük, hogy a forint történelmi mélypontja minden bizonnyal ennek köszönhető.

A 370 forinthoz közelítő árfolyam a Magyar Nemzeti Bank tűréshatárát is egyértelműen meghaladta. A jegybank korábban legfeljebb verbálisan akart beavatkozni az árfolyam alakulásába, de már hetekkel ezelőtt kilátásba helyezték, hogy amennyiben indokoltnak látják, készen állnak határozottabb lépéseket tenni. Tegnap ez a pillanat is elérkezett: válaszul a drasztikus forintgyengülésre, az MNB hosszú idő után először kamatot emelt, megtörve ezzel a múltban alkalmazott rendkívül laza monetáris politikáját.

Igaz, nem a jegybanki alapkamatot emelték meg, hanem meghirdettek egy új, egyhetes betétet, melynek kamata megegyezik a mindenkori alapkamattal (jelenleg 0,9%). Ez a döntés elengedhetetlen volt a piac megnyugvásához és a forint pánikszerű gyengülésének megfékeződéséhez. Sőt, olyannyira jól sikerült, hogy estére egészen 363 forintig erősödött az euróval szembeni árfolyam. Fontos megemlítenünk ugyanakkor, hogy a jegybank lépésének következtében várhatóan át fog rendeződni a bankközi hitelezés, és az újonnan felvett, változó kamatozású lakossági hitelek drágulására is számítanunk kell.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Továbbra is fényes maradhat az arany?

    The post Továbbra is fényes maradhat az arany? appeared first on alapblog.

  • KonyhaKontrolling Ez a működő költségvetés titka!

    Ahogy a címből is látszik, sajnos nem minden költségkövetés működik. A mai, első részben felvázolom a működő költségvetés alapelveit. Sajnos a személyes pénzügyek kezelése sokkal jobban hasonlít egy maratonhoz, mint egy sprinthez. Idő kell ahhoz, hogy kialakuljon, és még több idő kell ahhoz, hogy nyerj vele. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj Tovább olvasom "Ez a működő költségvetés titka!" → The post Ez a működő költségvetés titka! appeared first on KonyhaKontrolling.