430 forint fölött a dollár – mi történik a piacon?

430 forint fölött a dollár – mi történik a piacon?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-28 Frissítve: 2022-11-25
 

Napról napra dönt új csúcsokat a dollár árfolyama a forinttal szemben: szerdán dél körül már 431 forint fölött is járt a jegyzés a bankközi piacon. Ez újabb történelmi csúcs, hónapok óta már a sokadik. Mi folyik itt? – merül fel sokakban a kérdés.

Egy éve a dollárt még 307 forint körül jegyezték a forinttal szemben a bankközi piacon. Egy hónapja 412 forint körül járt a jegyzés. Az utóbbi harminc nap folyamatairól szólva meg kell azonban jegyezni azt is, hogy ebben az időszakban meredek hullámvasúton mozgott a devizapár: másfél hete 392-393 forintért is lehetett dollárhoz jutni a bankközi piacon.

Az árfolyammozgás lendülete jól bemutatható egy elméleti példán. Ha valaki szeptember 13-án, a piac alján vett volna például 1000 dollárt 395 forintos árfolyamon, és ma sikerült volna eladnia azt 430 forinton, 15 nap alatt elképesztő hozamra tett volna szert. A 395 ezer forintos befektetése 35 ezer forint hozamot termelt volna, ami 8,9 százalékos profit bő két hét alatt. Ha ezt évesítenénk (azt feltételeznénk tehát, hogy egész évben ilyen eredményesen forgatja a pénzét), az azt eredményezné, hogy a tőkéjét közel nyolcszorozná egy esztendő alatt!

Nem túlzás tehát, ha azt érezzük, hogy elképesztő mozgás jellemzi most a forintpiacot.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történik?

Ahogyan az az elmúlt hónapokban már sokszor elhangzott, az erős devizapiaci kilengéseket jellemzően a nemzetközi hangulat változásai okozzák. Az orosz-ukrán háborúval, és az erre válaszul bevezetett gazdasági szankciók hatásaival, az energiaellátással, illetve a magas energiaárakkal kapcsolatos aggodalmak nyomán a piacokon erősödik a kockázatkerülés. A feltörekvő piaci eszközöktől, így a forinttól is szabadulnak a befektetők. Ez a hónapok óta tartó trend egy-egy hírre heves mozgásokat okoz a piacokon, ahogyan az ma is történt.

Nem csak a forint esik

Ha kicsit tágítjuk a fókuszt, az is látszik ugyanakkor, hogy nem csak a forint, hanem a többi régiós deviza is számottevően gyengült a dollárral szemben. Az elmúlt 1 évben a hazai fizetőeszköznél 40, a lengyel zloty esetében 27, a cseh koronánál 18,3 százalék volt ennek mértéke.

Igen, a forint esett a legtöbbet. Ennek oka egyrészt az, hogy Magyarország jóval sérülékenyebb az energiaválsággal összefüggő problémákra. Másrészt természetesen a forintpiacon is nyomot hagynak az uniós források lehívhatóságával összefüggő nyitott kérdések.

Masszívan erősödik a dollár

Van azonban a forint dollárral szembeni gyengülésének egy másik oldala is, nevezetesen a dollár masszív erősödése. Az amerikai fizetőeszköz az euróval szemben az év eleje óta közel 16 százalékkal erősödött: az esztendő elején 1 euróért még 1,137 dollárt adtak a bankközi piacon, míg ezekben a napokban már 0,956 dollárnál jár a jegyzés.

Azt, hogy a dollár erősödésének mekkora szerepe lehet a most látható dollár-forint árfolyamban, jól mutatja, ha a régiós devizáknak a közös európai fizetőeszközzel szembeni mozgására is vetünk egy pillantást. A forint és a zloty ugyan az euróval szemben is gyengült az év eleje óta (11, illetve 5 százalékkal), a cseh korona viszont ebben a relációban már 1 százalékos erősödést mutat.

Mire figyeljünk?

A jelenlegi árfolyammozgások még a devizapiacon is erőteljes kilengésekként értékelhetők, ahogy az a bemutatott példából is látszik. Ilyen időszakban minden deviza- és valutaügyletnél célszerű a legnagyobb körültekintéssel eljárni. A bankok aktuális deviza- és valutaárfolyamairól a Bankmonitor devizafigyelő oldalán is tájékozódhatsz.

Hirdetés
Hirdetés